Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szükséges Anyagok: rézforgács, 60-65%-os salétromsavoldat,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szükséges Anyagok: rézforgács, 60-65%-os salétromsavoldat,"— Előadás másolata:

1 2. Tömény salétromsav, kénsav és nátrium-hidroxid azonosítása réz segítségével

2 Szükséges Anyagok: rézforgács, 60-65%-os salétromsavoldat,
koncentrált kénsavoldat, nátrium-hidroxid-oldat Eszközök: kémcső, egyfuratú gumidugó, aktív szenes fecskendő, Bunsen-égő

3 Kísérletleírás Három kémcsőbe egyenként kis mennyiségű salétromsavat, tömény kénsavat illetve nátrium hidroxidot teszünk. Rézforgácsot szórunk a kémcsövekbe, egyfuratú gumidugóval lezárjuk, majd aktív szenes fecskendőt helyezünk a dugókra. Amelyik kémcsőben nem figyelhető meg változás, azt Bunsen-égővel melegítjük.

4 Tapasztalat A salétromsav a rézforgácsot vörösbarna gáz keletkezése közben oldja. A kénsavat tartalmazó kémcsőben melegítés hatására színtelen gáz fejlődése indul meg. A nátrium-hidroxid-oldattal a rézforgács nem reagál.

5 Magyarázat A tömény salétromsavoldat a rézzel (ami a hidrogénnél pozitívabb standardpotenciálú fém) vörösbarna nitrogén-dioxid fejlődése közben lép reakcióba. A koncentrált kénsavoldat a rézzel kén-dioxid gáz fejlődése közben reagál. A nátrium-hidroxid-oldattal a réz nem reagál.

6 Egyenletek A keletkezett SO2 színtelen.
Cu + 4 H+ + 4 NO3- = Cu NO NO2 + 2 H2O A keletkezett NO2 vörösbarna színű. Cu + 2 H2SO4 = CuSO4 + SO2 + 2 H2O A keletkezett SO2 színtelen.

7 Megjegyzés A salétromsavoldat hasonló módon lép reakcióba az ezüsttel is, de az arannyal nem reagál, ezért nevezik a koncentrált salétromsavoldatot választóvíznek is. A réz oldódása koncentrált kénsavoldatban akkor válik intenzívebbé, ha az oldathoz kevés 25%-os salétromsavoldatot adunk. Az oldáskor a fém felületén keletkező fekete bevonat nem tekinthető réz(II)-oxidnak, mert a bonyolult reakció közben szulfidionok is képződnek, amelyek a réz(II)-ionokkal fekete színű csapadékot, réz(II)-szulfidot alkotnak.


Letölteni ppt "Szükséges Anyagok: rézforgács, 60-65%-os salétromsavoldat,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések