Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása."— Előadás másolata:

1 Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása

2 Szükséges Eszközök: műanyag tálca három darab üres kémcső pH-papír gumikesztyű védőszemüveg Anyagok: citromsav (C 6 H 8 O 7 ) nátrium-acetát (C 2 H 3 NaO 2 ) szőlőcukor (C 6 H 12 O 6 ) desztillált víz (H 2 O)

3 Kísérlet leírása Az anyagokat feloldjuk desztillált vízben. A három oldat legszembe- tűnőbb különbsége a kémhatásuk, melyet az indikátorpapírral ki is tudunk mutatni.

4 Tapasztalat A pH-papír az egyik oldatban piros színű lesz, a másik oldat kékre színezi az indikátort, a harmadikban az indikátorpapír színe nem változik.

5 Magyarázat A citromsav savas közeget hoz létre a H 3 O + ionok hatására mely pirosra színezi az indikátorpapírt. A Nátrium-acetát kémhatása lúgos lesz a CH 3 COO - ionok hidrolízise miatt, ami az indikátort kékre színezi. A szőlőcukor oldata pH-semleges (az indikátorpapír színe nem változik).

6 Magyarázat C 6 H 4 (OH)(COOH) 3 + H 2 O  C 3 H 4 (OH)(COOH) 2 COO - + H 3 O + CH 3 COO - + H 2 O  CH 3 COOH + OH - A szőlőcukor csak fizikailag oldódik a vízben, kémiai reakció nem megy végbe


Letölteni ppt "Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések