Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

25. Nátrium-karbonát, kálium- bromid és kalcium-karbonát azonosítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "25. Nátrium-karbonát, kálium- bromid és kalcium-karbonát azonosítása."— Előadás másolata:

1 25. Nátrium-karbonát, kálium- bromid és kalcium-karbonát azonosítása

2 Szükséges Eszközök: kémcsövek kémcsőtartó állvány vegyszeres kanál fecskendő Anyagok: szilárd nátrium-karbonát szilárd kálium-bromid szilárd kalcium-karbonát sósav desztillált víz

3 Kísérlet leírása Mindhárom szilárd anyag kis mennyiségéhez desztillált vizet adagolunk és megfigyeljük a változásokat. Ezután a három anyag új mintájához sósavat csepegtetünk, megfigyeljük a változásokat.

4 Tapasztalat Vízben való oldódás vizsgálata során a három anyagból két anyag oldódik a vízben, a harmadik nem. A sósavval való vizsgálat során két esetben tapasztalunk gázfejlődést, a harmadik esetben nem.

5 Tapasztalat

6 Magyarázat A kalcium-karbonát vízben oldhatatlan vegyület, csapadékot képez. A vízben való oldhatóság alapján a CaCO 3 azonosítható a három anyagból. A Na 2 CO 3 és a KBr vízben jól oldódik. Sósavval a Na 2 CO 3 és CaCO 3 CO 2 gázt fejleszt, a KBr esetén nem történik gázfejlődés. Ez alapján a Na 2 CO 3 és a KBr is elkülöníthető. Egyenletek: Na 2 CO 3 + 2 HCl = 2 NaCl + CO 2 + H 2 O CaCO 3 + 2 HCl = CaCl 2 + CO 2 + H 2 O


Letölteni ppt "25. Nátrium-karbonát, kálium- bromid és kalcium-karbonát azonosítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések