Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

7. Primer és szekunder alkohol oxidációja

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "7. Primer és szekunder alkohol oxidációja"— Előadás másolata:

1 7. Primer és szekunder alkohol oxidációja

2 Szükséges Eszközök: kémcsövek Anyagok: etanol izopropil- alkohol
rézdrót ezüst- nitrát- oldat ammónia-oldat

3 Kísérlet leírása Az egyik kémcsőbe etanolt, a másik kémcsőbe izopropil-alkoholt tettünk. Mindkét kémcsőbe olyan felmelegített rézdrótot mártottunk, amelynek felületét előzőleg hevítéssel oxidáltuk. A reakció lejátszódása után mindkét terméket enyhén melegítve ammóniaoldat és ezüst-nitrát-oldat elegyével reagáltattuk.

4 Tapasztalat Mindkét alkoholban a rézdrót felületén lévő réz(II)-oxidot az alkoholok redukálták, megjelent a réz vörös színe. A primer alkohol a réz-oxiddal történő oxidáció után adta az ezüsttükör-próbát, a szekunder alkohol az oxidálás után sem adta az ezüsttükör-próbát.

5 Tapasztalat

6 Magyarázat Az alkoholok oxidálását felhevített rézdróttal végezzük, mindkettő egyformán redukálja a rézdrótot, azonban a ezüsttükörpróba megmutatja, hogy nem ugyanaz a végtermék keletkezett. A primer alkohol esetében aldehid keletkezik, a szekunder alkohol esetében pedig keton. Primer alkohol: CH3-CH2-OH+CuO = Cu+CH3-CHO+H2O CH3-CHO+2 Ag++2 OH- = CH3COOH+2 Ag+2H2O Szekunder alkohol: CH3-CHOH-CH3+CuO = CH3-CO-CH3+Cu+H2O


Letölteni ppt "7. Primer és szekunder alkohol oxidációja"

Hasonló előadás


Google Hirdetések