Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

37. KI és KBr azonosítása klórgázzal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "37. KI és KBr azonosítása klórgázzal"— Előadás másolata:

1 37. KI és KBr azonosítása klórgázzal

2 Szükséges Eszközök: kémcsövek gázfejlesztő berendezés
aktív szenes feltét injekciós tűk kémcsőtartó állvány 20 cm3-es fecskendők Anyagok: KI és KBr vizes oldata szilárd KMnO4 sósav szén-tetraklorid

3 Szükséges

4 Kísérlet leírása Két kémcső egyikében KI vizes oldata, a másikban KBr vizes oldata található. Gázfejlesztő berendezésben szilárd KMnO4 és sósav segítségével klórgázt állítunk elő, melyet 20 cm3-es fecskendőkben fogunk fel. A fejlődött klórgázt a KI és KBr vizes oldatába vezetjük óvatosan injekciós tű segítségével és megfigyeljük a változásokat. Ezután mind a két kémcső tartalmához óvatosan szén-tetrakloridot adagolunk és megfigyeljük a változásokat.

5 Tapasztalat A klórgáz hatására a KI vizes oldata megbarnul (sárgásbarna), a KBr vizes oldata sárgára változik. A szén-tetraklorid hozzáadása után mind a két kémcsőben kétfázisú rendszer keletkezik. A szerves fázis a KI esetében lila színű, a KBr esetében vörösbarna színű.

6 Tapasztalat

7 Magyarázat A gázfejlesztőben az alábbi reakció megy végbe:
2 KMnO HCl = 2 MnCl2 + 2 KCl + 5 Cl2 + 8 H2O A klórgáz a KI ill. KBr vizes oldatában lévő jodid- ill. bromid-ionokat elemi jóddá ill. brómmá oxidálja. A keletkező jód ill. bróm színét látjuk. Egyenletek: Cl2 + 2 I­ = 2 Cl­ + I2 Cl2 + 2 Br­ = 2 Cl­ + Br2 A keletkező jód ill. bróm apoláros anyagok. A szén-tetraklorid hozzáadására mind a kettő átoldódik a poláros vizes fázisból az apoláros szén-tetrakloridba. A szén-tetraklorid a jódot lila, a brómot vörösbarna színnel oldja.


Letölteni ppt "37. KI és KBr azonosítása klórgázzal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések