Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal"— Előadás másolata:

1 34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal

2 Szükséges Eszközök: kémcsövek kémcsőtartó állvány cseppentők Anyagok:
ecetsavoldat fenol vizes oldata nátrium-hidroxid-oldat sósav

3 Kísérlet leírása Két kémcső egyikében ecetsavoldat, a másikban fenol vizes oldata található. Mind a két kémcsőbe először néhány csepp nátrium-hidroxid-oldatot adagolunk és megfigyeljük a változásokat. Ezután mind a két kémcsőhöz óvatosan sósavat adagolunk és megfigyeljük a változást.

4 Tapasztalat Az ecetsavoldat színtelen, sem a nátrium-hidroxid-oldat hozzáadása után, sem a sósav hozzáadása után nem tapasztalható változás.

5 Tapasztalat A fenol oldata a NaOH-oldat hatására kitisztul, a sósav hozzáadása után megzavarosodik, csapadék képződik.

6 Magyarázat Az ecetsav vízben jól oldódik, nátrium-hidroxid-oldattal és sósavval csapadékot nem képez. A fenol vízben rosszul oldódó vegyület, vizes oldata gyakran opálos. Oldódása közben az alábbi egyensúlyra vezető reakció megy végbe: C6H5­OH + H2O D C6H5­O­ + H3O+ NaOH hatására az egyensúly a termékek képződése felé tolódik, így az oldat kitisztul, nátrium-fenoxid keletkezik, ami vízben oldódó vegyület. Sósav hatására az egyensúly a kiindulási anyagok felé tolódik, a keletkező fenol az oldatból kicsapódik.

7 Megjegyzés A fenol állás közben megszürkül, ezért a fenol vizes oldata nem teljesen színtelen, ha a használt fenol régi. Töményebb ecetsavoldat és töményebb sósav esetén az ecetsavoldat savanyításakor ecetszag érezhető.


Letölteni ppt "34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések