Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

32. Folyadékok elegyedése, vizsgálata jód oldódásával

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "32. Folyadékok elegyedése, vizsgálata jód oldódásával"— Előadás másolata:

1 32. Folyadékok elegyedése, vizsgálata jód oldódásával

2 Szükséges Eszközök: kémcsövek kémcsőállvány vegyszeres kanál Anyagok:
jódkristály benzin éter desztillált víz

3 Kísérlet leírása Két kémcső közül az egyikbe vizet és benzint, a másikba vizet és étert rétegezünk egymásra. Ezután a kémcsövek tartalmát összerázzuk és megfigyeljük a változásokat. A kémcsövekhez óvatosan kevés jódot adagolunk, összerázzuk a kémcsövek tartalmát és megfigyeljük a változásokat. Ezután a két kémcső tartalmát összeöntjük. Az összeöntés után összerázzuk az elegyet és megfigyeljük a változást.

4 Tapasztalat A két kémcsőben a fázisok nem elegyednek egymással. A kémcsövek tartalmának összerázása után mindkét fázis mindkét kémcsőben újra különválik. A jód hozzáadása után, a szén-tetrakloridos kémcsőben lila, az éteresben barna színű lesz a szerves fázis. A két kétfázisú rendszer összeöntése és összerázása után ismét kétfázisú rendszer keletkezik, ahol a szerves fázis színe a lila és a barna keveréke.

5 Tapasztalat

6 Magyarázat Az apoláros benzin és éter a poláros vízzel nem elegyedik.
Az oxigént nem tartalmazó szerves vegyületek (benzin) a jódot lila, az oxigéntartalmúak (éter) barna színnel oldják. A poláros víz a jódot rosszul oldja. Az összeöntés után a két szerves fázis elegyedik egymással, de a vizes fázissal továbbra sem elegyednek.


Letölteni ppt "32. Folyadékok elegyedése, vizsgálata jód oldódásával"

Hasonló előadás


Google Hirdetések