Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI."— Előadás másolata:

1 Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI

2 Az program indokoltsága és az EU 2020 stratégia Magyarországon a foglalkoztatás és a gazdasági aktivitás szintje tartósan alacsony, A kereslet és a kínálat szerkezetének egymáshoz igazodása nehézkes, Az oktatási kibocsátás és a munkaerő-piaci kereslet összhangja problematikus. A munkaerőpiacra tökéletlen információ jellemző, s emiatt a szereplők tévesen megformált döntései maguk is hozzájárulnak a különböző ciklikus és szerkezeti problémák súlyosbodásához. Az EU 2020 stratégia célja a rugalmas biztonság fejlesztése, aminek az informáltság alapvető eleme.

3 Egy előrejelzés várható hatásai A munkaerőpiacon megjelenő információs probléma enyhítése számos kedvező hatást fejthet ki a munkaerő-piaci kereslet és kínálat egymáshoz igazodására: Az információkhoz való viszonylag kevéssé költséges hozzáférés gyorsíthatja a munkaerő-piaci állapotok közötti áramlásokat; A hátrányos helyzetű, információtól legjobban elzárt társadalmi csoportok munkaerő-piaci esélyeinek javítása; A foglalkoztatási, munkaerő-piaci és oktatási politikák kidolgozásában és alkalmazásában érintett szereplők számára az információk lehetővé teszik a kereslet és a kínálat jobb egymáshoz igazodását eredményező szakpolitikai megoldások kidolgozását és megvalósítását; Az oktatási és képző intézmények, valamint a munkaerőpiac keresleti oldalán álló szereplők a korábbinál hatékonyabban lesznek képesek az oktatási kibocsátás, illetve a munkaerő-piaci kereslet szerkezetének alakítására.

4 A program átfogó céljai A program célja, hogy a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának várható közép- és hosszú távú változásáról információkat nyújtson a munkaerőpiac szereplőinek. Releváns szempontok szerint megbontott, tudományos alapossággal elkészített munkaerő-piaci előrejelzések készítésére alkalmas előrejelző rendszer (modellkeret és adatbank) A célcsoportok igényeinek megfelelő, a rendszer eredményeiből építkező információs rendszer kialakítása.

5 A program megvalósítása A program a mindenkori fejlesztési tervek, a TÁMOP program keretében, az ESZA 85%-os társfinanszírozásával zajlik 2010 áprilisa és 2013 februárja között. A programot túlnyomó többségében az MTA KTI tudományos kutatói közreműködésével valósítjuk meg 18 alprojektben. A projekt kapcsolatot tart fenn és épít ki a foglalkoztatáspolitika irányításával, a munkaügyi szervezettel, és a piaci állásközvetítő szolgáltatókkal. A projekt által létrehozott tanulmányok és eredmények nyilvánosak, szakmai viták és jóváhagyás után az interneten elérhetők: http://elorejelzes.mtakti.huhttp://elorejelzes.mtakti.hu A fejlesztés menete nyilvános szakmai workshop-okon lesz követhető.

6 Az előrejelző rendszer szerkezete (7) Népesség iskolázottság szerinti előrejelzése (8) Szakmakínálat 200 foglalkozásra (9) Munkakínálat: Aktívak, inaktívak előrejelzése (14) Kereslet és kínálat közötti eltérések (18) Munkaerő-piaci dinamika (12) Atipikus foglalkoztatás (13) Foglalkoztatási ráta változások az EU-ban (10) Be nem jelentett foglalkoztatás (1) Kibocsátás ágazat szerint, GDP előrejelzés (5) Munkakereslet ágazatonként (6) Munkakereslet foglalkozások, iskolai végzettség, nemek és régió szerint (11) Nemzetközi tapasztalatok (2) Az ágazati munkakereslet nemzetközi tendenciái (4) A KKV és nagyvállalatok szerepe a foglalkoztatásba n (3) Ágazati munkakereslet várakozások alapján

7 A weblap kialakításakor figyelembe vett szempontok -[Nemzetközi tapasztalatok felmérése és hazai, az álláskeresőkre vonatkozó ismeretek bedolgozása után] -Az adatok lényegre törő, valós döntési helyzetre alapuló bemutatása csak rövid szöveges magyarázattal; -A trendek kvalitatív, grafikus bemutatása, a megbízhatóság reális érzékeltetése; -Mind intellektuális szempontból, mind a vizuális hozzáférés szemontjából akadálymentes kialakítás; -A jövőbeli technológiákra lehető leginkább nyitott kialakítás.

8 Weblap: a döntés területének megválasztása

9 Weblap: egyéni jellemzők

10 Weblap: még nem dolgozik

11 Weblap: életpálya- különbségek

12 Weblap: dolgozik - előrejelzés

13 “Widget”: integráció piaci és állami szolgáltatói oldalba TÁMOP 2.2.2: életpálya-tanácsadás

14 Menetrend -Használhatóság tesztelésének kezdete 2011 június 15. -Alternatívák tesztelésének vége, megoldás kiválaszva 2011 szeptember 15. -Rendszer kész visszatekintő adatokkal: 2011 november 31. -Rendszer kész előzetes előrejelzési adatokkal: 2012 július 31. -Rendszer kész végleges előrejelzési adatokkal: 2013 február 28.

15 Munkaerőpiaci előrejelzéshez kapcsolódó web-alapú információs rendszer TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt Budapest 2011 június 7 - Cseres-Gergely Zsombor Köszönöm a figyelmet! További információ: http://elorejelzes.mtakti.hu elorejelzes@mtakti.hu


Letölteni ppt "Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP-2.3.2-09/1-2009-0001 kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések