Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A görög líra Apolló és a líra. Ideje: i.e. VII-VI. század Háttere: az arisztokratikus társadalom felbomlása utáni népuralom vagy népi eredetű zsarnokság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A görög líra Apolló és a líra. Ideje: i.e. VII-VI. század Háttere: az arisztokratikus társadalom felbomlása utáni népuralom vagy népi eredetű zsarnokság."— Előadás másolata:

1 A görög líra Apolló és a líra

2 Ideje: i.e. VII-VI. század Háttere: az arisztokratikus társadalom felbomlása utáni népuralom vagy népi eredetű zsarnokság a JELEN felé fordulás az EGYÉN felértékelődése belső történések Alkaiosz és Szapphó LÍRA

3 A görög líra legnagyobb alakjai Anakreon Szapphó Alkaiosz

4 Anakreon: Gyűlölöm azt… „gyűlölöm” „aki háborut emleget” MÚLT (közösség) „kedvelem” „aki bölcs … szeretni tanít” JELEN (egyén)

5 Epigramma eredetileg sírfelirat rövid, tömör bölcs gondolatokat (gúnyt) megfogalmazó költemény többnyire csattanóval végződik disztichonban íródik (hexameter + pentameter)

6 Szapphó: Aphroditéhoz Műfaj: himnusz valamely isten(ség)hez szóló fohász ünnepélyes, emelkedett hangvétel

7 Szerkezet Á kérés ismétlése JELEN/JÖVŐ 7. vsz A segélykérés az istennőtől JELEN 1-2. vsz B kérés indoklása MÚLT 2-6. vsz

8 APHRODITÉ istennő „Zeusz leánya” „mosoly járt halhatatlan arcodon” SZAPPHÓ földi halandó „fájó kín” „súlyos gondom”

9 Dal Anakreon: Engem a szerelem… anakreoni dal / helyzetdal Alkaiosz: Bordal alkaioszi strófa / bordal sorsba való beletörődés, bölcs belátás Szapphó: Édesanyám, nem perdül a rokka helyzetdal

10 Feladat Keressetek példákat a magyar irodalomból az antik görög líra műfajainak továbbélésére!


Letölteni ppt "A görög líra Apolló és a líra. Ideje: i.e. VII-VI. század Háttere: az arisztokratikus társadalom felbomlása utáni népuralom vagy népi eredetű zsarnokság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések