Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖRNYEZETTECHNIKA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖRNYEZETTECHNIKA."— Előadás másolata:

1 KÖRNYEZETTECHNIKA

2 Fogalom-meghatározás
A környezettechnika fogalomkörébe soroljuk mindazokat a műszaki beavatkozásokat, melyek alkalmazásával megfelelő módon és mértékben csökkenthető a környezetbe kibocsátásra kerülő szennyezőanyagok koncentrációja és mennyisége, valamint megvalósítható a szennyezett környezeti egységek (jól lehatárolható földterületek, felszíni és felszínalatti vízterek) rehabilitációja.

3 Részterületek Szennyezett környezet rehabilitálása
Levegő-tisztaság védelem Ivóvíztisztítás Szennyvíztisztítás Talajvédelem (szennyvíztisztítás, szilárd hulladék környezetkímélő elhelyezése) Környezeti hatásvizsgálat (EIA) Szennyezett környezet rehabilitálása Környezetvédelmi felülvizsgálat (audit) (EA) Környezeti kárelhárítás

4 Lehetséges beavatkozások
A hulladékok kibocsátása előtt, a keletkezés helyszínén (pl. porleválasztás, ipari szennyvíztisztítás) Az összegyűjtött hulladékok kezelése a befogadóba bocsátás előtt (pl. kommunális szennyvizek tisztítása) Szilárd hulladékok tervszerű, rendezett elhelyezése a talajban, esetleg hasznosítása Veszélyes hulladékok elhelyezése zárt hulladéktárolókban Veszélyes és nem veszélyes hulladékok megsemmisítése (pl. hulladékégetés)

5 Környezeti kárelhárítás A szennyezett környezet rehabilitációja
Felszíni, illetve felszínalatti vizek rehabilitációja (pl. olajszennyezés, egyéb szénhidrogének eltávolítása) Szennyezett talaj kezelése Kitermelés, elszállítás, deponálás kijelölt területen (talajcsere) Kitermelés nélküli kezelés (pl. szénhidrogének kiűzése a talajból gőzzel)

6 Mit tehetünk a szennyezett levegővel?
Nem lokalizálható, mint a víz, vagy a talajszennyezés A mennyiségre való tekintettel a tisztítás nem lehet reális alternatíva Egyetlen lehetőség a szennyezettség csökkenésére a természetes hígulás Kedvező és kedvezőtlen meteorológia viszonyok Egyetlen reális lehetőség: a kibocsátás csökkentése (a hírhedt londoni szmog)


Letölteni ppt "KÖRNYEZETTECHNIKA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések