Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖRNYEZETTECHNIKA. Fogalom-meghatározás A környezettechnika fogalomkörébe soroljuk mindazokat a műszaki beavatkozásokat, melyek alkalmazásával megfelelő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖRNYEZETTECHNIKA. Fogalom-meghatározás A környezettechnika fogalomkörébe soroljuk mindazokat a műszaki beavatkozásokat, melyek alkalmazásával megfelelő."— Előadás másolata:

1 KÖRNYEZETTECHNIKA

2 Fogalom-meghatározás A környezettechnika fogalomkörébe soroljuk mindazokat a műszaki beavatkozásokat, melyek alkalmazásával megfelelő módon és mértékben csökkenthető a környezetbe kibocsátásra kerülő szennyezőanyagok koncentrációja és mennyisége, valamint megvalósítható a szennyezett környezeti egységek (jól lehatárolható földterületek, felszíni és felszínalatti vízterek) rehabilitációja.

3 Részterületek  Levegő-tisztaság védelem  Ivóvíztisztítás  Szennyvíztisztítás  Talajvédelem (szennyvíztisztítás, szilárd hulladék környezetkímélő elhelyezése)  Környezeti hatásvizsgálat (EIA) Szennyezett környezet rehabilitálása  Környezetvédelmi felülvizsgálat (audit) (EA)  Környezeti kárelhárítás

4 Lehetséges beavatkozások –A hulladékok kibocsátása előtt, a keletkezés helyszínén (pl. porleválasztás, ipari szennyvíztisztítás) –Az összegyűjtött hulladékok kezelése a befogadóba bocsátás előtt (pl. kommunális szennyvizek tisztítása) –Szilárd hulladékok tervszerű, rendezett elhelyezése a talajban, esetleg hasznosítása –Veszélyes hulladékok elhelyezése zárt hulladéktárolókban –Veszélyes és nem veszélyes hulladékok megsemmisítése (pl. hulladékégetés)

5 Környezeti kárelhárítás A szennyezett környezet rehabilitációja –Felszíni, illetve felszínalatti vizek rehabilitációja (pl. olajszennyezés, egyéb szénhidrogének eltávolítása) –Szennyezett talaj kezelése  Kitermelés, elszállítás, deponálás kijelölt területen (talajcsere)  Kitermelés nélküli kezelés (pl. szénhidrogének kiűzése a talajból gőzzel)

6 Mit tehetünk a szennyezett levegővel? –Nem lokalizálható, mint a víz, vagy a talajszennyezés –A mennyiségre való tekintettel a tisztítás nem lehet reális alternatíva –Egyetlen lehetőség a szennyezettség csökkenésére a természetes hígulás –Kedvező és kedvezőtlen meteorológia viszonyok –Egyetlen reális lehetőség: a kibocsátás csökkentése (a hírhedt londoni szmog)


Letölteni ppt "KÖRNYEZETTECHNIKA. Fogalom-meghatározás A környezettechnika fogalomkörébe soroljuk mindazokat a műszaki beavatkozásokat, melyek alkalmazásával megfelelő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések