Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tanatológia oktatásának kihívásai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tanatológia oktatásának kihívásai"— Előadás másolata:

1 A tanatológia oktatásának kihívásai
Barabás Katalin Szegedi Magatartástudományi Intézet

2

3 Oktatásunk paraméterei
ÁOK+Hittudományi Főiskola közös kurzusa Tanatológia-kötelezően választható tárgy 30 kontakt óra-2 kredit-120 hallgató Kommunikáció a haldoklóval szabadon választható tárgy 20 óra szeminárium(szerepjáték)-2 kredit 45 hallgató

4 Hogyan lehet bevonni ennyi embert?
Minden alkalommal a hallgatók otthonra egy-egy halállal kapcsolatos attitűd vizsgálati kérdőívet kaptak, amelyet a következő alkalommal kitöltve katalógus gyanánt leadtak, 14 héten át. Kati néni mozijában több, a témával kapcsolatos film vetítésre került.

5 Számonkérés Ebben az évben volt először, hogy megadott szempontok szerint egy filmet- A belső tengert- is lehetett választani. Elsöprő számban részesítették előnybe a filmet a könyvvel szemben (Mitch Albom: Keddi beszélgetések…) Jó néhányan mind a kettőt feldolgozták.

6 A hallgatókról Az utóbbi években egyre több rejtőzködő hallgatóval találkozunk, nehezebben oldódnak fel. „Hallgató társaimra jellemző, hogy már hétfőn délután fáradtak, összes gondolatuk a patológia, kórélettan és mikrobiológia körül forog, ezek a diákok még csak 22 évesek, fiatal felnőttek érzelmi fásultságuk a későbbiekben fokozódni fog…” V.L. harmadéves hallgató „Volt pár alkalom, amikor azt éreztem, hogy nem mindenki van ott teljesen, nem mindenki érzi át az adott témát, és ez tudattalanul is blokkolt. Persze ez érthető is, hiszen mindannyian más tapasztalatokkal érkezünk, és biztos nem akaratlagos volt ez a hárítás…”R.G. harmadéves hallgató

7 A hallgatókról II. „ Féltem a csoportban való aktív részvételtől, hiszen nem igazán ismertem a körülöttem levőket,most pedig bezárjuk a kört és elkezdünk mindannyiunk számára misztikus, sokunktól idegen témáról beszélni… Ez egy nagyon furcsa helyzet volt, az elején elég kényelmetlenül vagy inkább kellemetlenül éreztem magam. Következő órára úgy mentem, hogy lesz, ami lesz belevágok… Azon az órán bemutattuk egymást… Nagyon jól éreztem magam, az óra végére pedig már nem voltak idegenek a többiek. A többi szemináriumokon kifejezetten hiányzott volna a csapat, mert úgy éreztem, ezalatt a pár hét alatt rengeteget segítettek nekem….

8 A hallgatókról III. A bizalom játék felejthetetlen volt. Megértettem, hogy ebben a kis csoportban számíthatok másokra , kizártuk a külvilágot és bármit elmondhatok, nem úgy mint csoporton kívül..”Cs.J.M.:harmadéves hallgató „Én, a kezdeti félelmeimet hamar leküzdve, gyorsan megszerettem az órát. Hétfő délután, mikor eszembe jutott, milyen óra jön, lehullott rólam a napi teher. Tudtam, hogy a következő két órában olyan szellemi töltetet kapok, amely az egész hétre elegendő muníciót nyújt a számomra.” K.B. harmadéves hallgató

9 Hogy értékeljük a hallgatók teljesítményét?
Az adminisztráció megköveteli a jegyet „Élmény-összefoglaló”,”Útravaló”,”Konklúzió”, „Tapasztalatok”: Reflexiók a belső fejlődésről Lehet a szubjektív, belső történéseket jeggyé konvertálni?

10

11 Igény a kurzus iránt „Sokat tanultam a csoporttól, jobban elmélyültem a témában, néha napokat vett igénybe, hogy lelkileg feldolgozzam a szemináriumi anyagot. Végül is nagyon örültem, hogy felvettem ezt a kurzust és jóformán döbbenten állok, hogy ez miért nem kötelező tárgy, holott erre minden egyes orvostanhallgatónak szüksége lenne, hiszen végezhet ő summa cum laude, lehet bármennyire empatikus vagy bármennyire segítőkész, lélekben nem biztos, hogy fel van készülve egy ilyen megpróbáltatásra. És ez az, amit számomra ez a kurzus nyújtott. Lelki felkészülést és magabiztosságot egy orvos számára elkerülhetetlen helyzetre.” CS.J.M.

12


Letölteni ppt "A tanatológia oktatásának kihívásai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések