Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A controlling alrendszer helye a szervezetben 1."— Előadás másolata:

1 A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.
Controlling szervezeti megoldások A controlling alrendszer helye a szervezetben 1. A controller arról gondoskodik, hogy a vezetők gyakorolhassák a controlling funkciót. Controlling szolgálat, tervezés kontroll, vezetési szolgáltatás, közgazdasági osztály – ezek a legtalálóbb megnevezései annak a szervezeti egységnek, amelyben a controllerek dolgoznak. A controllerek felelőssége alapvetően a vállalat egészének tevékenységére kiterjed. Ennek érvényesülését szolgálja az a bevett gyakorlat, hogy a vezető controller részt vesz a vállalat felsővezetésének munkájában. A nagyobb angolszász vállalatoknál ezt a funkciót többnyire a gazdasági igazgató veszi át, aki a controllingnak és a treasurynek is a vezetője.

2 A controlling alrendszer helye a szervezetben 2.
Controlling szervezeti megoldások A controlling alrendszer helye a szervezetben 2. Kis szervezetek esetében a controlling tevékenységet külső szereplők (tanácsadók) is elláthatják. Mivel a vonalbeli vezetőknek leginkább a stratégiai és operatív irányítás kérdéseivel kell foglalkozniuk, nagyon hamar szükségessé válik az önálló controlleri szolgáltatás. A controlleri tevékenység oly sok területet fed le, hogy annak decentralizálása és ennek megfelelően a controllerek specializációja már a közepes méretű vállalkozások esetében is szükséges lehet. Ez egyenesen következik a controllerek felhasználóorientált és helyzetfüggő belső tanácsadó tevékenységéből.

3 A controlling alrendszer helye a szervezetben 3.
Controlling szervezeti megoldások A controlling alrendszer helye a szervezetben 3. A decentralizált controllerek néhány példája: leányvállalati controller; marketing és értékesítési controller; gyári (üzemi) controller; logisztikai controller; kutatás-fejlesztési controller. A decentralizált controllerek függelmi felettese rendszerint az egység-, illetve szakterületi vezető, de függelmi viszony a központi controlling szervezethez is köti őket. Balogh Zoltán 2005. november oldal

4 A controlling szervezeti feldarabolódása
Controlling szervezeti megoldások A controlling szervezeti feldarabolódása A szervezet nagysága a controlling szervezeten belüli feldarabolódását is eredményezheti, elsősorban a vezetői rivalizálás eredményeképpen. ha a tervezés folyamatának egységes háttere megbomlik, és például a pénzügyi és számviteli tervezés elválik egymástól, akkor funkcionális feldarabolódásról beszélünk, ha a szervezet egyes egységeinek a különválása következik be (lásd Divizionális szervezet kialakítása), akkor szervezeti feldarabolódásról beszélünk. A feldarabolódás a controlling rendszer és közvetve a vállalati hatékonyság romlását eredményezi. Abban az esetben, ha mind a két típusú feldarabolódás bekövetkezik a szervezeten belül, akkor következik be a legnagyobb hatékonyságveszteség.

5 Pénzügyi számvitel Szervezeti elhatárolás Az elszámolás eszköze,
Múltorientált, visszatekintő, Külső előírások motiválják, Tényszámokat regisztrál, Megismer, tudomásul vesz, Csak értékadatokat használ.

6 Vezetői számvitel Szervezeti elhatárolás A vezetés eszköze,
Jövőorientált, előretekintő, Profitképzés, a siker motiválja, Tervszámokat előír, ezzel irányít, Változtatni kíván, intézkedéseket indukál, Terv-tény eltérés várható.

7 Vezető vs. Pénzügyi számvitel
Szervezeti elhatárolás Vezető vs. Pénzügyi számvitel

8 Belső ellenőrzés Szervezeti elhatárolás Célja: Szabályszerűség
Biztonság Gazdaságosság Feladata: -a rendszer kimeneteinek ellenőrzése (felülvizsgálják a könyvelés valódiságát, teljességét és szabályszerűségét) -a rendszer működésének ellenőrzése (számlázás, raktározás, beszerzés, informatika stb.)


Letölteni ppt "A controlling alrendszer helye a szervezetben 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések