Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prezentáció a prezentációról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prezentáció a prezentációról"— Előadás másolata:

1 Prezentáció a prezentációról
Legegyszerűbbnek tűnik egy prezentáción bemutatni, hogy hogyan készül a prezentáció …

2 A prezentáció (legfontosabb) nézetei
Normál (szerkesztés) Diarendező Vetítés

3 Hogyan szúrhatunk be új diát, hogyan törölhetünk?
Hát ez elég egyszerű Sőt a dia megduplázása se lehetelen Új dia beszúrásakor, de a Formátum – Beépített elrendezések menü kiválasztása után is, megváltoztathatjuk a dia tartalmi elemeinek elrendezését. Az esetleges felesleges keretek (mek) egyszerűen törölhetők a szegélyen állva. Ezek csak szerkesztéskor láthatók, vetítésnél nem.

4 Hogyan rendezhetjük át a diák sorrendjét?
Diarendező nézetben, vagy a baloldali vázlatsávon

5 Milyen elemeket (objektumokat) tartalmazhat egy prezentáció?
szövegdoboz, kép, rajz, táblázat, diagram, szervezeti diagram…

6 Szöveget csak szövegdobozban lehet elhelyezni a dián!
A Rajz eszköztár Szövegdoboz ikonjával, vagy Beszúrás – Szövegdoboz menüben. Ez is egy szövegdoboz, de szúrj be ide egyet Te is! Szöveget csak szövegdobozban lehet elhelyezni a dián!

7 Kép Képfájlt beszúrhatunk a Beszúrás – Kép – Fájlból menüvel
Egérrel is áthúzhatjuk másik alkalmazásból Beilleszthetjük a vágólapról Szúrj be egy képet a szöveg alá!

8 Rajz Rajzot készíthetünk a Rajzolás eszköztár segítségével
Igénybevehetünk külső alkalmazást is, pl. Beszúrás –Objektum – Bitkép Rajzolj egy ábrát a szöveg alá!

9 Táblázat, diagram, szerkezeti diagram
Akár beépített elrendezések közül is kiválaszthatjuk a megfelelőt, de a Beszúrás menüben is megtaláljuk mindegyiket, némelyiket még a Rajzolás eszköztárban is.

10 Az objektumoknak milyen jellemző tulajdonságaik lehetnek?
Ez függ attól is, hogy milyen objektumról van szó. Egy objektumot ugyanis pont a rá jellemző tulajdonságokkal és a vele végezhető műveletekkel definiálhatunk. (Nyilván egy vonalnak nincs kitöltőszíne) De azért a prezentációban előforduló objektumoknak van sok közös jellemzőjük. A legáltalánosabbakat (Méret, elforgatás, kitöltőszín, szegély, pozíció) többféleképpen is elérhetjuk: Formátum – Objektum (itt a konkrét objektumfajta neve szokott megjelenni) tulajdonságai Jobb gomb (helyi menü) , objektum tulajdonságai Dupla kattintás az objektumon Jó pár tulajdonság a Formázás, Kép ill. Rajzolás eszközsávokon egyszerűen elérhető. Ezekkel jól el lehet szórakozni, most csak néhányat próbáljatok ki! De mindenképpen érdemes kipróbálni az egér helyett a kurzornyilakkal, sőt ctrl+kurzornyilakkal mozgatni (pozicionálni) az objektumot! A Nézet – Rács és vezetővonalak beállításai sokat segítenek az objektumok elhelyezésében, főleg középre!

11 Objektumok sorrendje Ha már nem egy, hanem több objektum figyel a dián, akkor újabb problémáink támadnak. Pl. takarja egyik a másikat. Ugyanis az objektumok „születési sorrendben” rétegeket alkotnak, az újabbak felülre kerülnek. Ha ezt a születési sorrendet meg akarjuk változtatni, két ötlet: Rajzolás eszköztár, Rajz menü, Sorrend Jobb gomb, Sorrend A kiválasztott művelet a kijelölt diára vonatkozik. Ezeken ki is lehet próbálni:

12 Objektumok csoportba foglalása
Máskor meg szeretnénk ugyanazt a műveletet, formázást egyszerre több objektumon végrehajtani, esetleg a későbbiekben szeretnénk ha együtt maradnának. Ehhez először ki kell jelölni az objektumokat egyszerre (shift-egérkatt, ctr-egérkatt, vagy „bekerítés”. Aztán hasonlóan a sorrendhez, vagy: Rajzolás eszköztár, Rajz menü, Csoportosítás Jobb gomb, Csoportosítás A csoportosítás bármikor felbontható. Ezt is ki lehet próbálni: Nem feltételnül kell csoportba foglani, elég csoportosan kijelölni ha csak egyszeri műveletet akarunk végezni több objektummal. Minden objektum, vagy akár objektumok csoportja, képként menthető a helyi menüből, többféle formátumban.

13 Milyen általános jellemzőket állíthatunk be?
Háttér, betűszín, alakzatok színei, címek, élőláb, felsorolások jellemzői stb.

14 Hogyan állíthatjuk be ezeket a jellemzőket?
Formátum-Háttér Eszközök-Diatervezés-Színsémák Nézet-Minta-Diaminta Ezek mind az egész prezentációra kihatnak, segítségükkel egységes stílus adható a vetítésnek, nem kell egyenként állítgatni oldalonként, szövegdobozonként a jellemzőket.

15 Hogyan tehető mozgalmassá a vetítés?
Animációk Vetítési beállítások (áttűnések, időzítések) Automatikusan induló vetítés is készíthető, ha nem .ppt, hanem .pps formátumban mentjük a prezentációt. A PowerPoint ablaka ekkor nem nyílik meg, teljes képernyőn indul a vetítés.


Letölteni ppt "Prezentáció a prezentációról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések