Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató."— Előadás másolata:

1 Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató Intézet Kolozsvár

2 2008 szeptembere, 18-35 év közötti erdélyi fiatalokat megcélzó reprezentatív kutatás az Országos Ifjúsági Hatóság kezdeményezésére

3 A román társadalom értékrendjéről... B. Voicu (2005): a román társadalom fejlődését és értékrendjének változásait modernizációs paradigmában értelmezi Az 1999-es European Value Survey Romániát is érintő értékkutatás eredményei alapján fogalmazódik meg Voicu ál-modernitás elmélete: Románia esetében kulturális szempontból egy részlegesen modernizált társadalomról van szó, amely folyamatosan anyagi problémákkal küzd, de ugyankkor kapcsolatai vannak a poszmodern kultúrákkal is. Ál-modern társadalom, melyet feszült modernizálódási törekvések jellemeznek, és nem utolsó sorban állandó ingadozás a tradicionalitás és a posztmodernitás között.

4 A román társadalom értékrendjéről... a vallásos magyarázat autoritása: az egyház mint társadalmi stabilitást és egyéni biztonságot megtestesítő intézmény él az emberek tudatában kockázatvállalással szembeni attitűd: a román társadalom alapvetően szegényként definiálja magát, a kockázatkerülés a globális bizonytalanság csökkentésének az eszközévé válik. „tervezés és fatalizmus” :A románok kétharmada tartja képesnek magát arra, hogy a saját sorsát irányítsa. (ez az arány itt a legmagasabb a poszt-kommunista országok esetében.)

5 Tolerancia, posztmateriális értékorientáció, a környezet állapotával való törődés, politikai érdeklődés és részvétel Milyen különbségek mutatkoznak a fiatal népesség és azon belül a román és a magyar fiatalok értékrendjei között?

6 Általánosan elmondható, hogy mind a magyar, mind pedig a román fiatalok esetében a család és biztonság bizonyultak a legfontosabb értékeknek. A magyar fiatalok esetében továbbá a jólét (14%) és a béke (18%), a román fiatalok esetében az önmegvalósítás (20,3%) és az istenhit (18,2%) értékei következnek.

7 Tolerancia:  Románia egyike a legnormatívabb országoknak Európában (24% utasítja el egyértelműen a más nemzetiségű szomszédokat)  a magyar fiatalok kivétel nélkül minden tekintetben toleránsabbnak mutatkoznak a román fiataloknál. Posztmateriális értékorientáció:  Országos szinten alapvetően materialista értékbeállítódás  a privát-szféra és a biztonság értékei Környezet védelmével való törődés :  Rendkívül alacsony fokú  Nem mutatkoznak jelentős különbségek a román és magyar fiatalok között: városi környezetben élő, magasan képzett fiatalokra jellemző

8 Politikai érdeklődés és közéleti részvétel :  A teljes népességre elmondható, hogy közepes politikai érdeklődés és viszonylag alacsony közéleti részvétel jellemzi.  Némivel több magyar fiatal tartja fontosnak a közéleti részvételt.  A magyar fiatalok 54%, a román fiatalok 38,5%-a egyáltalán nem érdeklődik a politika iránt.  A magyar fiatalok esetében az emberi és szabadságjogok valamint az esélyegyenlőség értékei jobb helyet foglalnak el a ranglistán, mint a román fiatalok esetében.


Letölteni ppt "Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések