Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA"— Előadás másolata:

1 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA
HUNGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY MAGYAR – ROMÁN TAGOZAT/HUNGARIAN-ROMANIAN SECTION 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5. Tel./fax: , ; hu, hu, Web: „Kárpát –medencei Gazdasági Fórum” Szolnok, MTESZ Székház 2013. május 16. MKIK Magyar-Román Tagozat szerepe a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésében Rák János Zoltán titkár

2 Tájékoztató A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Magyar – Román Tagozat célja a külgazdasággal összefüggő közfeladatok ellátása a két ország közötti vállalkozások gazdasági együttműködéseinek elősegítése a kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelmi és üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében. A Tagozat önálló jogi személyiséggel nem rendelkező, speciális szolgáltatást nyújtó kamarai munkacsoport, amit az MKIK elnöksége hozott létre 1999 június 17-én. Működését az MKIK és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - (mint gesztor kamara)- biztosítja .

3 A tagozat tagja lehet, bármely kereskedelmi és iparkamara tagja és pártoló tagja, valamint bármely gazdálkodó szervezet, jogi vagy természetes személy, amennyiben egyetért a Tagozat céljaival, vállalja a tagsággal járó jogokat, kötelezettségeket és belépési szándékát írásban is bejelenti. Feladata a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztése, nemcsak a határmenti magyar és román, hanem a két ország egész területén lévő vállalkozások között. Ezt a tényt alátámasztja a tagozati tagjaink létszáma és területi megoszlása, hiszen a több mint 250 tagból csak negyede Békés megyei. Tagozatunk összekötő láncszemként működik az MKIK – illetve a területi kamarák között, egy széles körű országos információs adatbázisra támaszkodva.

4 Feladata: Európai modellként, kereskedelmi és gazdasági információk, tanácsadás-marketing és üzleti kapcsolatok felkutatása, létrehozásuk elősegítése és ösztönzése, konferenciák és üzletember találkozók szervezése és új piacok feltárása. Üzleti ajánlatok közvetítése az ügyfél által meghatározott területen. Üzleti partnerkeresés bel- és külföldön. A mikro,- kis- és középvállalatok külkereskedelmi kapcsolatainak előmozdítása, az export növelésének és a gazdasági kooperációk létrehozásának segítése. A határ-menti területeken a piaci helyzet felmérése, elemzése ezekről, tagjainknak tájékoztatás nyújtása, tájékoztatás a szomszédos országban érvényes egységes kereskedelmi előírásokról és üzleti lehetőségekről.

5 Vegyes vállalatok létrehozásának, a tagvállalatok versenyképességének, a megtartása és fokozása, a változó piaci körülményekhez való alkalmazkodásának az elősegítése. Kapcsolattartás a partner ország területi-külön felhatalmazás alapján – országos kamarai szervezetekkel, képviseletekkel. Tagjainknak a partner ország vásárain és kiállításain való részvételének elősegítése, támogatása és összehangolása. Azokon a kiállításokon és vásárokon, ahol a tagozat önálló vagy összefogó standdal van jelen, tagjaink részére bemutatkozási lehetőséget biztosítunk üzleti tárgyalás, katalógusok, prospektusok, szórólapok, minták és makettek, bemutató termékek, poszterek, CD-/DVD-k, különböző reklámanyagok bemutatásával, lehetőséget teremtve ezzel is a romániai piac megismerésére, felmérésére a későbbi gazdasági kapcsolatok kialakításához.

6 ►Kapcsolatépítés A legtöbb rendezvény határmenti együttműködés és regionális kapcsolatokon alapulva a szomszédos országot célozza A tagozati stratégiában meghatározott törekvések megvalósítása az elmúlt években egy dinamikusabb, tevékenységben színesebb, kommunatívabb, vállalkozások kapcsolataiban és elismertségében erősödő tagozatot eredményezett. ►Közvetítés • A tagozat népszerű szolgáltatásai közé tartozik információk begyűjtése a lehetséges új üzleti partnerek elérése szempontjából. Figyelembe véve a tagozat széleskörű külföldi, valamint belföldi sokoldalú kapcsolatait, megbízható, naprakész adatbázisát, így magas szintű szolgáltatást tud nyújtani ezen a területen is.

7 Üzleti ajánlatok közvetítése az ügyfél által meghatározott területen
Üzleti ajánlatok közvetítése az ügyfél által meghatározott területen. Üzleti partnerkeresés bel- és külföldön. • Hazai és nemzetközi kiállításokon és vásárokon való kiállítói megjelenés szervezése egyéni illetve közös kamarai standon. A helyszínen üzleti találkozók szervezése. Közreműködés belföldi kiállítások szervezésében.   • Ügynöki tevékenység külföldi kiállításokra, belföldi vásárok kölcsönös promóciója. Csoportos látogatások szervezése a legfontosabb nemzetközi kiállításokon és vásárokon a legújabb nemzetközi trendek és technológiai újdonságok megismerésére.

8 • Közvetítés –szolgáltatás - szervezés
• Üzleti missziók, üzletember-találkozók szervezése és lebonyolítása ágazati ill. relációk szerinti csoportosításban, Magyarországon és külföldön. Előre leegyeztetett tárgyaló partnerek meghívásával, igény szerint tolmácsolással, alkalmas tárgyalási körülmények között. • Cégbemutatások, termékbemutatók szervezése és lebonyolítása megfelelő helyiség, meghívott címlista, meghívók postázása, nyilvános meghirdetés, prezentációs eszközök és vendéglátás biztosításával, sajtótájékoztató szervezésével. • Közvetítés –szolgáltatás - szervezés

9 ► Együttműködés • A regionális fejlődés és összetartozás erősítése érdekében, közös projektek Arad és Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarákkal, Vállalkozó Szövetségekkel, külön kiemelve a Kovászna Megyei Kis-és Középvállalkozások Szövetségével folytatott sokoldalú együttműködéseket.. • Figyelembe véve kamarai tagjaink, - cégek és vállalkozások részéről a kérést, hogy vállalkozói környezet szempontjából újabb romániai területekkel vegyük fel a kapcsolatot. Az elmúlt években több, esetben közreműködtünk a BMKIK és több romániai területi kamara, illetve vállalkozói szövetségek közötti kölcsönös együttműködési megállapodások aláírásában, túljutva így a Kárpátok vonulatán, Moldva és Havasalföld területeire is. Ebben és egyéb más rendezvények szervezésében is hathatós segítséget kaptunk Magyarország Bukaresti Nagykövetségének Kereskedelmi Irodája, illetve Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa részéről is.

10 Magyarország a közel 9 éves EU tagságból eredően úgy tapasztaljuk, hogy a verseny fokozódása sok cég számára új piacok, felkutatását igényli a szomszédos térségekben. A csatlakozással a magyar piac az unió belső piacának a része lett, így a magyar vállalkozók ennek következtében továbbra is az eddiginél keményebb versennyel szembesülnek. Az unióhoz való csatlakozás által, a piaci verseny teremtette állandó kihívás a hazai vállalkozókat arra késztette és készteti, hogy folyamatosan keressenek újabb piaci lehetőségeket, valamint a fejlesztéshez szükséges szakmai és finanszírozó partnereket ne csak Magyarországon, hanem a régióban, elsősorban a legközelebbi szomszédos piacokon. Ebből a szempontból is különösen fontosnak tartottuk Románia EU csatlakozását mint szomszéd ország s annak piacát, mely kiváló lehetőséget kínált és reményeink szerint kínál továbbra is a magyar cégek termékei, illetve azok szolgáltatásai befogadására. A multinacionális kereskedelmi láncolat jelenléte Romániában, lehetőséget teremtett nemcsak mezőgazdasági és élelmiszeri termékek, hanem ipari és ehhez kapcsolódó magyar termékek bejutására. A terméket gyártó, forgalmazó és beszállítói cégek részére így lehetősség adódik más partnerkapcsolatok kiépítésére is.

11 Az általunk szervezett gazdasági és szakmai napok, konferenciák melyek sok esetben kapcsolódnak, egy vállalkozói szempontból, stratégiai fontosságú térség és város kiállításaihoz és kísérő rendezvényeihez, mely nemzetközileg és szakmailag is komoly elismertséget élvez azon a területen, találkozási és kapcsolódási lehetőséget kínál a már meglevő és leendő üzleti partnereinknek. Ezért állítjuk azt, hogy a kamarából pontosan annyit lehet profitálni, amennyire az ember nyitott A tagozati megjelenés biztosításának elmélyítése, az együttműködések kiszélesítése és a folyamatos kapcsolattartás biztosítása érdekében. Az MKIK Magyar-Román Tagozat széleskörű és kiterjedt kapcsolatokat ápol Magyarország és Románia Kereskedelmi és Iparkamaráival, a Kárpátia Magyar- Román Kereskedelmi és Iparkamarával, annak keretén belül működő Kárpát Régió Üzleti Hálózattal, Magyarország Nagykövetsége és Főkonzulátusai, a Nagykövetség Bukaresti Kereskedelmi –irodájával, Önkormányzatok, Vállalkozói Szövetségek, Kormányközi Vegyes bizottság, Nemzetgazdasági Minisztérium Határon Átnyúló Gazdaságfejlesztési, illetve Kárpát-medencei Térség Gazdaságfejlesztési Főosztályával, az újonnan megalakult Nemzeti Külgazdasági Hivatallal (HITA), a Romániai Magyar Üzleti Egyesülettel és nem utolsó sorban magyarországi és romániai kiállítás és vásár szervezőkkel.

12 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar –Román Tagozat 2013
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar –Román Tagozat évi rendezvény - naptára Kiállítások- szakmai napok, konferenciák, fórumok, üzletember-találkozók és üzleti utak. A rendezvény időpontja / helyszíne /megnevezése /együttműködő partnerek . 2013. március 6 – 8 ENREG 2012 Nemzetközi megújuló energia szakkkiállítás és konferencia Arad Expo-Center REECO Hungary Kft. Expo Arad Tájékoztató jelleggel  2013 március CONFORT CONSTRUCT & PROTECT & INSTAL Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás HITA Körös Trade Kft. MKIK Ma-Ro Tagozat Tagozati információs stand március 21 Határmentzi Üzleti Fórum Expo Center  Expo Arad Tájékoztató jelleggel március TOP TRAVEL EXPO Turisztika és idegenforgalom Nemzetközi Szakkiállítás Nagyvárad Városi Sportcsarnok Top Press Március 28. Vállalkozói Fórum Békéscsaba BMKIK 2013.. március 29. Magyar – Román Üzletember -találkozó Prahova KIK MKIK Magyar-Román Tagozat. Kamarai együttműködés

13 Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és Vásár
2013. március 28-31 UNIVERSUL CT Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és Vásár Temesvári Kereskedelmi Központ CRAFT Temesvári KIAK Tájékoztató jelleggel április GASTROPAN Pék – Cukrász – Gasztronómia Nemzetközi Kiállítás és Vásásár Bukarest Exporom Kiállító Központ GasztroPan Egyesület 2013 április GARDENIA & ESTIVAL & MOBIL–AR Kertészet - Idegenforgalmi - Bútoripar Nemzetközi Szakkiállítás Arad Expo-Center Expo Arad Körös Trade Kft. CONSTRUCT –AMBIENT ROMTHERM EXPO Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás és Vásár ROMEXPO Mac-Line Kft. Tájékoztató jelleggel április 19-21 TOP CONSTRUCT EXPO Nagyvárad Városi Sportcsarnok Top Press Körös –Trade Kft. Tagozati információs stand VINFEST Nemzetközi borfesztivál Kereskedelmi Központ

14 SZENTGYÖRGY NAPI VÁSÁR Általános Nemzetközi Kiállítás és Vásár
   20123. április SZENTGYÖRGY NAPI VÁSÁR Általános Nemzetközi Kiállítás és Vásár Sepsiszentgyörgy Városi Sportcsarnok Mediorg Kft. HITA ASIMCOV Mac-Line Kft. MKIK M-RT Tagozati információs stand 2013. április 25-28 AGRARIA EXPO Élelmiszeripari, mezőgazdasági és csomagolás-technika Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár Kolozsvár Kiállítási Központ InterMarketing Körös Trade Kft. Tájékoztató jelleggel 2013.. május 23-26 CSÍK EXPO Nemzetközi Kiállítás és Vásár Csíkszereda Expo- Har Kft. Mac-Line Kft június 6-9 AGRIPLANTA Szabadtéri Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár Fudulea Calarasi megye Románia Bukarest 201.3 június 7-10 TRANSPORT–AR EXPO Közúti-, vasúti szállítás és autószalon Nemzetközi Szakkiállítás Arad Expo-Center Expo Arad június 13-16 Békés Megye Értékei és Hungarikumai Építészet-lakó környezet-életmód az Alföldön és a Kárpát medencében Kiállítás és vásár Békéscsaba Városi Sportcsarnok MKIK Magyar--Román Tagozat BMKIK

15 Idegenforgalmi Kiállítás és Vásár Prahova (Románia)
2013. július PRAHOVA EXPO Idegenforgalmi Kiállítás és Vásár Prahova (Románia) Prahova Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Tájékoztató jelleggel 2013.. augusztus AGRALIMEX Mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás Alexandria Teleorman Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeptember 4-8 EXPO BACAU Általános Kiállítás és Vásár Bákó (Moldova-Románia) Bakó Megyei Kereskedelmi és Iparkamara zeptember 12-15 MAROS EXPO Nemzetközi Általános Kiállítás és Vásár Marosvásárhely Expo- Har Kft. Maros KIK Mac-Line Kft AGROMALIM & SMART PACK Élelmiszeripari, mezőgazdasági és csomagolástechnikai kiállítás Arad Expo-Center Arad Expo HITA Körös trade Kft. MKIK Ma-Ro Tagozat Tagozati információs stand Háromszéki Vállalkozói Napok Sepsiszentgyörgy ASIMCOV Tájékoztató jelleggel 

16 Általános Kiállítás és Vásár Nagyvárad Városi Sportcsarnok Top Press
2013. szeptember. 19-22 TOP – EXPO Általános Kiállítás és Vásár Nagyvárad Városi Sportcsarnok Top Press Körös Trade Kft. Tagozati információs stand október 3-6 ŐSZI VÁSÁR Nemzetközi Általános Kiállítás és Vásár Székelyudvarhely Prima Press Kft.. HITA Mac-Line Kft. MKIK M-RT 2012.  16-19 TIB- INVENTICA Technika – Beruházás - Beszállítás Nemzetközi Szakkiállítás ROMEXPO Bukarest (Románia) Tájékoztató jelleggel október CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL Régiós Ízek - Hagyományok Gasztrónómia-Élelmiszeripar - Idegenforgalom Békéscsaba Csabai Rendezvényszervező Kft. BMKIK Kamarai és tagozati stand    október 30- november 3. INDAGRA Mezőgasdasági és élelmiszeripari szakkiállítás Tájékoztató jelleggel november Magyar-Román Külgazdasági Konferencia és Üzletember Találkozó MKIK Magyar-Román-Tagozat Közös rendezvény

17

18 Magyar-Román Üzleti Központ
Békéscsaba, Hunyadi tér 2.

19 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozat
Camera de Comerţ şi Industrie Ungară Secţiunea Maghiară-Română Hungarian Chamber of Commerce and Industry Hungarian-Romanian Section H-5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5. Tel./Fax.: (+36-66) ,

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Mulţumesc pentru atenţia acordată.


Letölteni ppt "MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések