Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fékberendezések II T árcsafékek. A tárcsaféket működtetheti: Tokos huzal (bowden) elsősorban kerékpárokon, motorkerékpárokon Hidraulikus szerkezet elsősorban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fékberendezések II T árcsafékek. A tárcsaféket működtetheti: Tokos huzal (bowden) elsősorban kerékpárokon, motorkerékpárokon Hidraulikus szerkezet elsősorban."— Előadás másolata:

1 Fékberendezések II T árcsafékek

2 A tárcsaféket működtetheti: Tokos huzal (bowden) elsősorban kerékpárokon, motorkerékpárokon Hidraulikus szerkezet elsősorban személyautókon Pneumatikus szerkezet elsősorban teherautókon, autóbuszokon A tárcsafék olyan mechanikus fékrendszer, ahol a kerékkel együtt forgó tárcsát az alvázhoz rögzített féknyeregben található fékpofák képesek lassítani.

3

4

5

6 Kis és közepes teljesítményű személyautókon az első kerekek fékezésére; Nagy teljesítményű személyautókon mind a négy keréken Nagy igénybevételű kerékpárokon (downhill), ahol a magasabb árat elfogadhatóvá teszi a nagy teljesítmény, és a talajtól való nagy távolság; Teherautókon autóbuszokon, sűrített levegős működtetéssel.

7

8 Előnyei A tárcsafék előnyei a dobfékekhez képest:  érzékenysége kicsi és megközelítően állandó értékű,  ismételt fékezéskor a hatásossága kevésbé csökken,  hőhatásra nem deformálódik,  hőelvezetése jobb,  öntisztító,  a kismértékű fékhézag folytán, a fékkésedelem kisebb  gyártás tekintetében egyszerűbb,  a fékbetétek ellenőrzése egyszerűbb  automatikus után állítás

9 a szabadon forgó tárcsa miatt jelentősen nagyobb energia felemésztésére képes, kisebb tömeg mellett (A nyomóerő nagyobb lehet, alakváltozás veszélye nélkül.) Az örvényáramú fékkel ellentétben alkalmas a kerekek állóra fékezésére

10 A súrlódó felület alakja szerint lehet dobfék, vagy tárcsafék

11

12

13 Feszítő szorítás tárcsaféken

14 Előnyei A tárcsafék előnyei a dobfékekhez képest:  érzékenysége kicsi és megközelítően állandó értékű,  ismételt fékezéskor a hatásossága kevésbé csökken,  hőhatásra nem deformálódik,  hőelvezetése jobb,  öntisztító,  a kismértékű fékhézag folytán, a fékkésedelem kisebb  gyártás tekintetében egyszerűbb,  a fékbetétek ellenőrzése egyszerűbb  automatikus utánállítás

15 Hátrányai A tárcsafék hátrányai a dobfékekhez képest:  nagy pedálerőre van szükség, mivel belsőáttéte kicsi, szervo rásegítőt igényel,  rögzítőfékként csak körülményesen alkalmazható,  az ébredő nagyobb hőmérséklet miatt, magasabb forráspontú fékfolyadékkal üzemeltethető,  nagyobb nyomástűrésű betétanyagot igényel,  a súrlódó felületek közé könnyebben jut nedvesség, szennyeződésre érzékeny,  üzemi nyomása: 50-80 bar  gyorsabb kopás, rövidebb szervizintervallum,

16 A tárcsafék nyugalmi állapotban A tárcsafék fékezés kezdetén A tárcsafék fékezéskor

17 Rögzített kengyel veszi körül a féktárcsa egy részét. A fékbetéteket mindkét oldalról dugattyúk nyomják a féktárcsára. Nagy helyigény. Axiálisan eltolható kengyel veszi körül a féktárcsa egy részét. Egy dugattyú nyomja csak a fékbetétet a tárcsára. A másik betétet a reakcióerõ az eltolható kengyellel nyomja a tárcsára. Kisebb helyigény.

18

19 A belső áttétel Az érzékenység

20

21

22 Continental Teves Carbon-Keramik-ScheibeHybrid-Bremsscheibe

23

24 Scania


Letölteni ppt "Fékberendezések II T árcsafékek. A tárcsaféket működtetheti: Tokos huzal (bowden) elsősorban kerékpárokon, motorkerékpárokon Hidraulikus szerkezet elsősorban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések