Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés."— Előadás másolata:

1 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés

2 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 2 Környezeti tényezők - a vezető haláloki megbetegedések okai között ( fontossági sorrendben )  Életmódbeli szokások, dohányzás és alkoholizmus  Táplálkozási szokások, ételek összetétele ( zsírdús, rost- és vitaminszegény )  Egészségtelen munka- és életkörülmények  Fertőző ágensek  Szociális és pszichoszociális körülmények  Környezetszennyezés ( Nemzetközi vizsgálatok és statisztikák alapján )

3 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 3

4 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 4 Fontosabb iszkémiás betegségek  Hirtelen halál  Szívinfarktus  Stroke átmeneti, tartós, bénulással járó  Koszorúér görcs stabil, instabil  Perifériás érszűkület

5 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 5 MEGELŐZÉS FORMÁI  Primer prevenció Azon személyek kezelése, akik még nem szenvednek rizikót jelentő betegségben sem  Szekunder prevenció Azon betegek kezelése, akiknél vannak rizikót jelentő betegségek, de még nem szenvednek kardiovaszkuláris betegségben  Tercier prevenció Azon betegek kezelése, akiknek már van valamilyen kardiovaszkuláris betegsége

6 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 6 Főbb kardiovaszkuláris rizikófaktorok  Genetikai hajlam  Nem  Kor  Dohányzás  Magas vérnyomás  Magas vérzsírszint  Cukorbetegség  Alkohol  Elhízás  Fizikai inaktivitás, stressz

7 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 7 X1.6 x4 x3 x6 x16 X4.5 x9 Magas vérnyomás (magas szisztolés érték) Szérum koleszterinszint ( 8,5 mmol/l) Dohányzás Rizikófaktorok összeadódása

8 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 8 Dohányzás I.  A dohányzás és a koszorúér halál közötti lineáris összefüggés igazolható. A dohányzás abbahagyása igen jó hatással van az iszkémiás eredetű megbetegedésre és halálozásra  2x gyakoribb a koszorúér esemény megjelenése  Mértéke is jelentősen befolyásolja a betegség kialakulásának lehetőségét

9 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 9 Dohányzás II.  Káros hatása erősebben érvényesül nőkben  Fogamzásgátlóval együtt jelentős rizikónövekedés  Dohányzás elhagyása után 2-3 évvel a rizikó visszacsökken a nem dohányzó szintre  Magas vérnyomás, kóros vérzsírszintekkel együtt többszörös rizikót képez  Passzív dohányzás ugyanolyan mértékben emeli a rizikót

10 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 10 Magas vérnyomás  A kardiovaszkuláris és össz-halálozással lineárisan korrelál  Vérnyomáscsökkentő kezelés átlagosan 16%- kal csökkenti a koszorúér eredetű halálozást  Mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásnak igen nagy jelentősége van 140  149 Hgmm = 2,4x 150  159 Hgmm = 3,1x halálozásnövekedés

11 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 11 Vérzsírok I.  A kor után a legerősebb prediktív faktor Összkoleszterin, LDL koleszterin, HDL koleszterin, Triglicerid  1 % LDL növekedés 2-3% növekedést jelent a koszorúérbetegség rizikóban  LDL szint csökkentés %-os rizikócsökkenést eredményez a koszorúér halálozásban

12 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 12 Vérzsírok II.  Normális vérzsírok esetén is 24%-os infarktus és kardiovaszkuláris halálozás csökkenés  Primer prevencióban is 1 %-os LDL csökkenés 2-3%- os koszorúér rizikó csökkenést jelent  HDL koleszterin 1%-os emelése 2-3 %-kal csökkenti a rizikót  Magas TG is igen erős rizikófaktor (cukorbetegség)

13 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 13 Cukorbetegség  Cukorbeteg kardiovaszkuláris rizikófaktora megegyezik az infarktust szenvedett betegével vérzsírokkal való összefüggés

14 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 14 Stressz  Olyan idegi és hormonális változásokat váltanak ki, melyek fokozzák az értónust, növelik a vérnyomást, szívműködés gyorsulását okozzák - hosszú távon érelmeszedést okoznak

15 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 15 Alkohol  U alakú görbe, nem ivók esetén magasabb mint a mérsékelten ivók esetében, az erős italozás erősen növeli a rizikót  Kis mennyiségben növeli a HDL koleszterinszintet és tágítja a koszorúsereket

16 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 16 Elhízás  Általában társul zsír- és cukoranyagcsere zavarral és magas vérnyomással  Testsúlycsökkentés együtt jár az anyagcsere és a vérnyomás javulásával  A testsúlytöbblet férfiaknál 2x, nőknél 2,5x-es rizikónövekedést okoz

17 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 17 És ha nem sikerül...  Hirtelen halál  Szívinfarktus  Stroke  Koszorúérgörcs  Perifériás érszűkület

18 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 18 És ha nem sikerül...  Első napok az intenzív osztályon

19 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 19 És ha nem sikerül...  Műtét

20 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 20 És ha nem sikerül...  Műtét után

21 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 21 És ha nem sikerül...  Rehabilitáció

22 Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés 22


Letölteni ppt "Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések