Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Affektív zavarban szenvedők ápolása. „ Igen: élni, míg élünk Igen ez a szabály De mit csináljunk az életünkkel, Ha fáj?” Ady:”Élni,míg élünk.”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Affektív zavarban szenvedők ápolása. „ Igen: élni, míg élünk Igen ez a szabály De mit csináljunk az életünkkel, Ha fáj?” Ady:”Élni,míg élünk.”"— Előadás másolata:

1 Affektív zavarban szenvedők ápolása

2 „ Igen: élni, míg élünk Igen ez a szabály De mit csináljunk az életünkkel, Ha fáj?” Ady:”Élni,míg élünk.”

3 Affektív betegségek felosztása  Lefolyás szerint  Egyetlen epizód  Ismételten előforduló (recurrens vagy unipoláris depresszió)  Mániás fázissal váltakozva előforduló ( bipoláris affektív betegség)  Súlyosság szerint  Enyhe depresszió (tevékenységeit teljesen nem adja fel)  Mérsékelt (jelentős nehézséget okoz a szokásos aktivitás fenntartása)  Súlyos depresszió pszichotikus tünetek nélkül (erős pszichomotoros gátoltság vagy agitáció)  Súlyos depresszió pszichotikus tünetekkel –típusos tünetek, hallucináció, téveszmék. Stuporba mehet át.

4 Affektív betegségek felosztása  Időtartam szerint  Min. 2 hétig tartó tünetek  Kevesebb mint 2 hét - recurrens rövid depresszió  Dysthimia –hangulati élet enyhe zavara, de több mint két évig tart  Egyéb affektív betegség  Cyclothimia –hangulati élet tartós enyhe zavara, bipoláris kilengésekkel  Szomatikus betegségekhez társuló depresszió

5 Affektív betegségek felosztása  Lefolyás szerint  Depresszió és mánia,majd tünetmenteség  Depresszió és mánia,a tünetek egy része megmarad  A depressziós és mániás tünetek váltakozva jelennek meg  Csak depresszió van  Depresszió és mánia szövődik cyclothimiával vagy dysphoriával  A depressziós vagy mániás tünetek jelentkezhetnek szabályos időnként vagy rendszertelenül.

6 Speciális lefolyású esetek  Rapid ciklus – 1év/ 4 epizód  Szezonális minta  Szülés utáni kezdet  Rövid visszatérő depresszió – súlyos néhány napig tartó epizódok gyakori ismétléssel  Rövid hipománia  Ultradián ciklus

7 Depresszió  A depressziós szindróma egy meghatározott tünet együttest foglal magába, melynek legfőbb jellemzője a hangulati élet tartós megváltozása.  Már 1974-ben a WHO adatai alapján a depresszió a világ lakosságának 3%-át érintette. Sartorius ennek alapján azt jósolta hogy ez az arány növekvő tendenciát fog mutatni az elkövetkezendő években. Véleményét az alábbi érvekkel támasztotta alá:  Nő az emberek élettartama, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy az egyén életében depressziós epizód alakuljon ki.  Nő a stresszhelyzetek száma az emberek életében, a környezet gyors változása miatt.  Krónikus megbetegedések morbiditása nő,és ezeknek az állapotoknak 20%-a depresszióval társul.  Farmakogén depressziók száma nő, bizonyos gyógyszerek tartós és nagymértékű fogyasztása következtében

8  A WHO adatai alapján a depressziós betegek kis hányada részesül megfelelő kezelésben, a többség ellátatlan marad. A depressziós betegek nagy része családi orvosát keresi fel panaszaival.  A megbetegedések kb. 50%-át háziorvosok látják el és a depressziós betegek nagy része nem kap semmilyen kezelést.

9 A depresszió következményei  Szociális hatás: Legveszélyesebb szövődménye a szuicidium! „A befejezett öngyilkosságot elkövetők több, mint 50% - a kezeletlen depresszióban szenved és a depressziós beteg adekvát terápia híján 30 – 50 százalékos valószínűséggel szuicidium miatt hal meg”[1][1] Az öngyilkossági kísérlet következtében létrejött átmeneti, vagy maradandó károsodás. Az öngyilkossági szándék megvalósítása közben a beteg maradandó egészségkárosodást szenvedhet (pl.: bénulások, csonkolások, mentális károsodás stb.) A maradandó károsodások a későbbi évek során nagymértékben befolyásolják az életminőséget. A környezet elfogadó, vagy elutasító magatartása is hatással van a beteg életére a szuicidium után.

10 A depresszió következményei Önértékelési zavarok A reális önértékelés megszűnik. A beteg önmagát gyengének, értéktelennek érzi, jövőjét kilátástalannak látja. Kapcsolatteremtési és – tartási nehézségek A depressziós beteg introvertálttá válik, elveszti érdeklődését a külvilág felé, annak történéseire nem, vagy nem adekvátan reagál. A betegek hajlamosak külsejüket, környezetüket elhanyagolni, mindez még inkább megnehezíti a kapcsolatok ápolását, vagy újabbak kiépítését.

11 A depresszió következményei Zavarok a családi életben Gyakoriak a családi konfliktusok. A depressziós beteg befelé fordul, önmagára figyel, érdeklődése beszűkül. Apátiájából nehéz, vagy lehetetlen kizökkenteni. A hozzátartozók tehetetlennek érzik magukat, frusztrálja őket a kudarc. Ilyen családi légkörben könnyen robbanhatnak ki veszekedések. Gyakori a válás. A másodlagos alkohol-, illetve gyógyszer abúzus A depresszió gyakran társul szorongással, melyet néhány pohár alkohol, vagy néhány nyugtató tabletta könnyen old kezdetben. Még a betegség diagnosztizálhatósága előtt kialakulhat a függőség.

12 A depresszió következményei Gazdasági hatásai Csökkent produktivitás és hatékonyság A depressziós beteg teljesítménye elmarad korábbi teljesítményétől. Önmaga eredményeit is, ha összehasonlítja a környezetével, erre a következtetésre jut. Nem leli örömét a munkában, érdeklődősét elvesztette irányában. Kiesés a munkából A család gazdaság helyzete meginoghat a jövedelem kiesés miatt, amelyet a munkaképtelen státusz okoz. A társadalombiztosítás megnövekedett költségei A táppénzen eltöltött idő, a korházi kezelések költségei emelik a Társadalombiztosító kiadásait. A depresszió hatékony kezelése jóval gazdaságosabb megoldás, mint a fel nem fedezett, vagy fel nem ismert megbetegedések okozta károk és negatív hatások.

13 A depresszió epidemiológiája  Leggyakoribb pszichiátriai megbetegedések egyike  Élettartam prevalencia felnőtteknél: 8,3- 24,2%  Nőknél 2-3x gyakoribb  Betegségkezdet: jellemzően a 20-30 évek, de gyermekkori forma is gyakori( különösen serdülőknél)  Gyakori az elváltak és különélők között  Szociális osztályok között nincs különbség

14 A depresszió etiológiája  A depresszió oka ma még nem ismert. Kialakulásában szerepet játszhat: genetikai, organikus, pszichológiai, szociális faktorok.  genetika: bipoláris zavar 8-18x gyakoribb ha van beteg a családban, unipoláris 2-10x  Pszichoszociális faktorok: Premorbid személyiség: hajlamosít: kényszeresség, szorongáskészenlét, disztímia, ciklotímia Életesemények:korai életévek tapasztalatai; gyakran stresszt okozó életesemény után jelentkezik az első epizód ( 6 hónapon belül 6x nagyobb az esélye) Szociális támasz: énerősítő tényezők hiánya;intim kapcsolat és a szociális integráció hiánya hajlamosít

15 Melyek azok a tényezők amelyek elősegíthetik idős korban a depresszió kialakulását?  A személyiség rugalmasságának, új iránti fogékonyságának csökkenése.  A szociális szerepek változása: a nyugdíjazás egyfajta szerepredukció, amely pszichológiai krízist okozhat. Státuszuk, munkájuk elvesztését sokan tárgyvesztésként élik meg, amit gyászolni kell.  Gazdasági pozíció romlása: a nyugdíjazás anyagi nehézségeket vonhat maga után. A nyugdíjasok munkavállalási lehetőségei igen korlátozottak.  A családban bekövetkező szerepváltás: a gyermekek önállóvá válásával kezdődik, majd a szerepek felcserélődnek. Már nem a gyerek szorul segítségre, gondoskodásra, hanem a szülő.  Izolálódás: a családi, munkahelyi, társadalmi kapcsolatok meglazulása.  Hazánkban ”kulturális hagyomány” az idősek visszavonulása.  Veszteség élmények: közeli barátok, a házastárs halála. A halálközelség élménye.  Testi esetleg krónikus betegségek jelenléte.  Az érzékszervi funkciók romlása amely egyúttal a kommunikációs képességet is károsan befolyásolja.

16 A depresszió tünettana Az alábbi tünetek közül legalább ötnek minimum két hétig fent kell állnia. A depressziós hangulatnak, vagy az érdeklődés, örömérzés elvesztésének mindenképpen a panaszok között kell lennie. 1. Depressziós hangulat a nap nagy részében. Ez lehet szubjektív élmény, vagy látható tünet. 2. Csökkent érdeklődés, vagy aktivitás a nap nagy részében. 3. A testsúly változása: lehet jelentős fogyás- a testsúly 5%-a egy hónap alatt;illetve testsúly gyarapodás. Étvágy jelentős csökkenése vagy növekedése. 4. Alvászavarok: lehet inszomnia vagy hiperszomnia. 5. Pszichomotoros agitáció vagy retardáció- ha mások által is megfigyelhető és nem csak szubjektív élmény. 6. Fáradtságérzés, anergia. 7. Érdektelenség, inadekvát önvádlásos gondolatok és bűnösségérzés. 8. Csökkent koncentrálási képesség, vagy döntésképtelenség. 9. Halállal kapcsolatos gondolatok, öngyilkossági fantáziák.

17 A depresszió tünettana  A beteg megjelenése: Koránál idősebb Tartása tónustalan, erőtlen Személyi higiénéje, öltözködése elhanyagolt Mozgása lelassult, aktivitása csökkent Pszichomotoros gátoltság/nyugtalanság, kéztördelés, fel-alá járkálás Beszéde lassú, hezitáló, tartalmilag elszegényedett, kérdésekre gyakran ad egyszavas választ, gyakran hosszas szünet után.

18 A depresszió tünettana  Hangulat tartósan alacsony fekvésű, külső események nem befolyásolják,vagy csak negatív irányba.  Kognitív funkciók: felfogás lassú, az élményfeldolgozás zavart, a külső benyomásoknak nincs visszhangja Figyelem mozgékonysága csökkent, lassan terelhető Koncentrációzavar, feledékenység (50-75%); csak a kellemetlen élmények jönnek elő Önértékelés, önbizalom csökkent – önvádlásos gondolatok

19 Az idősek esetében még az alábbi problémák megjelenése jellemző  A fennálló krónikus betegségek a hangulati zavart fokozhatják.  Idős korban a depresszió lehet gyors, agresszív lefolyású. Erre az állapotra jellemző a nagy arányú súlyvesztés,súlyos alvászavarok, korai ébredéssel. Nagyfokú gátoltság vagy agitáltság jelentkezhet.  Bűnösségi, elszegényedési doxazmái lehetnek a betegnek.  Szomatikus panaszok az időskori depresszió kb. 2/3-ban fordulnak elő, sokkal gyakrabban mint fiatalabb betegeknél.  A betegek gyakran panaszkodnak krónikus fájdalmakra. A fájdalom egy részénél organikus eltérés nem mutatható ki.  Az idős betegeknél gyakran gasztrointesztinális panaszok formájában jelentkeznek a hangulati élet problémái. Általában obstipációval fordulnak orvoshoz, előfordulhat azonban hasi fájdalom, vagy hasmenés is.  A depresszió gyakori kísérője a szorongás. A betegek kb. 50%- nál fordul elő. A szorongásnak nincs tárgya, oka, gyakran jelentkezik a korai órákban ébredés után, és a beteget nagyon megviseli.  Az időseknél főleg ha magatehetetlenek gyakoriak a teátrális jelenetek, előfordulhatnak demenciát utánzó tünetek, ezt pszeudodemenciának nevezzük.

20 A depresszió terápiája  Farmakoterápia  Pszichoterápia  Szupportív – pszichoterápiás vezetés  Pszichoanalitikusan orientált – egészséges viselkedés a cél  Kognitív – depressziós gondolkodási minta módosítása  Interperszonális terápia – szociális készség, asszertivitás javítása  Pár – és családterápia  Alvásmegvonás  Fényterápia  ECT kezelés

21 A depresszió terápiája  Antidepresszívumok ( időszakos, végleges)  Szorongásoldó  Altató  Profilaktikus litium kezelés ha bipoláris a kórkép  Mozgásterápia

22 A farmakoterápia ápolói vonatkozásai  Mellékhatások szájszárazság hasi diszkomfort, székrekedés ortosztatikus hipotónia, szédülés remegés fáradtság súlygyarapodás  Terápiás hatás késlekedése

23 A depresszió ápolástana  Suicidium veszélye  Napszaki ritmus megfordulása  Alvási problémák  Székrekedés  Testi higiéné elhanyagolása  Immobilitás szindróma kialakulásának kockázata  Szorongás a szomatikus panaszok miatt  Szomatikus leromlás kockázata  Exiccosis kockázata  A gyógyító teambe vetett bizalom gyengülése  Szájszárazság  Elmagányosodás kockázata  Társadalmi-, családi elszigetelődés kockázata  Kikapcsolódási tevékenység hiánya

24 Suicidium veszélye  Öngyilkossági szándék felismerése.  Hajnali órák veszélye!  Hangulati változások követése  Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokra rákérdezni  Egyedül nem hagyhatja el az osztályt  Ne maradjon egyedül a beteg

25 Napszaki ritmus megfordulása  Nappali ruházat viselése  Ágy bevetése reggel  Torna,mozgás terápia  Foglalkozáson vegyen részt a beteg  Max. 2 órát aludjon nap közben  Értelmes feladatok adása

26 Alvási problémák  Az alvás optimális feltételeinek biztosítása  Esti lefekvési szertartás  Kórházi zajok, zavaró tényezők kiküszöbölése  Éjszakai alvás kontrollja

27 Székrekedés  Oka: gyógyszer mellékhatás, folyadékhiány, mozgásszegény életmód  Otthoni bevált terápia megismerése  Rost dús étrend, min. 2 l folyadék bevitele/ nap  Mozgás  Szelíd gyógymódok – gyógyszeres széklet rendezés  Intimitás biztosítása az intézményben

28 Testi higiéné elhanyagolása  Segíteni a beteget a tisztálkodásban  Napirend  Ellenőrizni a minőséget

29 Immobilitás szindróma kialakulásának kockázata  mobilizálás

30 Szorongás a szomatikus panaszok miatt  Szomatikus panaszokat meghallgatni,de nem kell túlértékelni  Biztatni a beteget, hogy a panaszai az állapot javulással rendeződni fognak  Placebo adása

31 Szomatikus leromlás kockázata  Testsúly mérés 3 naponta  Napi 5- 6 kis étkezés  Tálalás  Közös étkezések szorgalmazása  Elfogyasztott étel mennyiség dokumentálása  Szájápolás

32 Exiccosis kockázata  Dehidráció korai jeleinek felismerése  Napszakonkénti folyadékfogyasztási terv készítése: de. 1000 ml, du. 700 ml, este 300ml folyadék.  Folyadéklap vezetése  Vizelet fajsúly ellenőrzése

33 A gyógyító teambe vetett bizalom gyengülése  Gyógyszerek lassú hatásáról beszélni kell a beteggel,és meg kell erősíteni a hitét a gyógyulásban  Apró javulásokra felhívni a figyelmet

34 Szájszárazság  Gyógyszer mellékhatás  Rágó, cukorka  Gyakori, kis mennyiségű folyadék

35 Elmagányosodás kockázata  Nehezen teremtenek kapcsolatot a külvilággal  Kórtermi csoport tartása az ápoló részéről

36 Társadalmi-, családi elszigetelődés kockázata  Támogató terápiás és családi kapcsolatok fontossága  Család bevonása az ápolásba, ismerjék meg a betegség lényegét  Kommunikációs problémák felderítése, orvoslása

37 Kikapcsolódási tevékenység hiánya  Régi kedvtelések felelevenítése  Rekreációs csoporttevékenységben való részvételre bíztatni a beteget.

38 Mániás epizód

39 Mániás epizód epidemiológia  Élettartam prevalencia: 0,5- 1,5%  Nemek között nincs különbség előfordulás szempontjából  Gyakoribb a városi és magasabb szociális osztályok képviselői között  Betegségkezdet: késői tízes, korai húszas évek

40 Mániás epizód  Tünettan:  Emelkedett hangulat, fokozott aktivitás  Megnövekedett önértékelés  A beteg boldog, optimista de lehet ingerlékeny, irritált.  Megjelenés: fiatalos, színes vagy zilált  Magatartás: gátlástalan, izgatott, hiperaktív, impulzív, költekezés, szenvedélyek, stb.  Kimeríthetetlen energiája van

41 Mánia tünettana  Vegetatív tünetek: alvásidő csökken, korán ébred, zajos tevékenykedésbe kezd; étvágya jó,” de gyakran nem jut ideje az étkezésre”, ezért testsúlya csökkenhet; fokozott szexuális késztetés jellemző, szexuális viselkedése gátlástalan;  Kognitív funkciók:  gyors de pontatlan felfogás, felületes, a figyelem könnyen terelődik, felgyorsult gondolkodás, gondolatrohanás,  Fokozott önértékelés, megalomán gondolatok, téveszmék  Emlékek hangulatfüggő meghamisítása előfordulhat –a betegtől nyert információk megbízhatatlanok  Betegségbelátás nincs

42 Mániás epizód  Súlyosság szerinti felosztás:  Hipománia  Mánia pszichotikus tünetek nélkül  Súlyos mánia pszichotikus tünetekkel  Mániás stupor

43 A mániás epizód kezelése  Intézeti kezelés  Farmakoterápia  ECT  Profilaktikus terápia

44 Líthium terápia ápolói vonatkozásai  Hangulatstabilizáló hatás  Mellékhatás: Hányinger, hányás,hasmenés Általános izomgyengeség, ataxia, tremor, izomrángások, hiperaktív reflexek, Homályos látás,bizonytalanság érzés, szédülés, epileptiform rohamok, elkent beszéd, somnolencia, zavartság, nyugtalanság, stupor, kóma Hypotensio, szabálytalan pulzus, EKG eltérések Polyuria, glükozuria, dehidráció, testsúlygyarapodás, hypothireosis, leukocitosis  Litium mérgezés Terápiás tartomány: 0,5 – 1,0mmol/l Toxikus tartomány: 2,0mmol/l< Rendszeres szérum szint ellenőrzés:hetente – 3 havonta Vérvétel ideje: utolsó gyógyszeradag bevételét követő 12. óra, étkezés előtt

45 Mániás beteg ápolása  Indulatos agresszív viselkedés veszélye  A szomatikum leromlásának veszélye Alváshiány,étkezések elhanyagolása  Folyadékhiány kockázata  A környezet zaklatásának a kockázata  Kezelés elutasítása a betegségbelátás hiánya miatt  Szökésveszély  Higiénés igénytelenség  Saját tulajdonát nem értékeli  Nem becsüli mások tulajdonát  Sérülés veszélye  A betegtársak, hozzátartozók zaklatása  Szóbeli kapcsolattartás zavara

46 Indulatos agresszív viselkedés veszélye az önkontroll csökkenése miatt  Agresszív viselkedés megelőzése a cél és sz.e. az indulatkitörések elhárítása,kezelése.  Elfogadó légkör biztosítása, a személyzet nyugodt, megértő magatartása.  Korlátozások mellőzése elfogadható határokon belül.  Betegtársakkal beszélgetés a helyes kapcsolattartásról.  Elfoglaltság biztosítása a betegnek.

47 A szomatikum leromlásának veszélye az alváshiány és /vagy az alacsony kalória bevitel miatt  A napi alvásigény radikálisan lecsökken Kevés beteg legyen a kórteremben Pihenés jutalmazása  A kalória bevitel a felhasználáshoz képest alacsony Dietetikus bevonása, fehérje és energia dús étrend biztosítása Napi 5x étkezés, szendvicsek Bíztatni az evésre, ellenőrizni a mennyiséget Súlymérés

48 Folyadékhiány kockázata  2l/nap  Folyadékot elkészíteni, biztatni az ivásra, az elfogyasztott mennyiség dokumentálása  Kiszáradás jeleit figyelni

49 A környezet zaklatásának a kockázata a megnövekedett szexuális igények és a gátlástalanság miatt  Állandó ápolói felügyelet  Betegek, ápolók ne maradjanak egyedül a beteggel zárt helyen

50 Kezelés elutasítása a betegségbelátás hiánya miatt  Gyógyszerbevétel az ápoló felügyelete mellett történjen  Gyógyszerbevétel megtagadása esetén értesíteni az orvost

51 Szökésveszély  Állandó felügyelet  Ápolói kísérettel séta lehetőség biztosítása meghatározott helyre

52 Higiénés igénytelenség  Tisztálkodásra felhívni a figyelmet  Ellenőrizni az önálló tisztálkodás hatásfokát  dícséret

53 Saját tulajdonát nem értékeli  Leltár készítése érkezéskor, csak a legszükségesebb dolgok maradjanak a betegnél.  A betegtársakat megkérni ne fogadjanak el „ajándékokat”  Pénz, cigaretta beosztása az ápoló feladata lehet

54 Nem becsüli mások tulajdonát  Ha ismeretlen holmi van a betegnél, az ápoló figyeljen fel rá. Meg kell keresni a tulajdonost.  Közös élelmiszer tárolás „veszélyei”

55 Sérülés veszélye a felgyorsult és koordinálatlan mozgás miatt  Sérülést okozó tárgyak elzárása  Szédülés, ortosztatikus hipotónia előfordulhat gyógyszer mellékhatásként.

56 A betegtársak, hozzátartozók zaklatása a kritikátlan viselkedés miatt  Betegtársak zaklatását időben észlelni és megakadályozni  Családtagok zaklatását megelőzni

57 Szóbeli kapcsolattartás zavara  Lassabb beszédre felhívni a figyelmét  Türelmes bánásmód  Zárt kérdések  Egyszerű kommunikáció


Letölteni ppt "Affektív zavarban szenvedők ápolása. „ Igen: élni, míg élünk Igen ez a szabály De mit csináljunk az életünkkel, Ha fáj?” Ady:”Élni,míg élünk.”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések