Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Végtagok CT vizsgálatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Végtagok CT vizsgálatai"— Előadás másolata:

1 Végtagok CT vizsgálatai
Csípőizület Femur, térd, lábszár, boka, láb Váll, felkar, könyök, alkar, csukló, kéz Felsővégtagi angio Alsóvégtagi angio

2 Csípőizületi CT vizsgálat
Testhelyzet: Lábbal befelé, hanyattfekvő helyzet. Kezei a mellkason Centrálás: a csípőlapátra. Vizsgálat: 2 irányú tájékozódó felvételre tervezzük meg a vizsgálatot. Vékony 1,25 mm-es szeleteket készítünk a medencéről, a csípőizületről az acetabulumtól a femur felső harmadáig. Nyersadatból – külön a jobb és bal oldali csípőizületről – további rekonstrukciókat (sagittalis, coronalis, axialis, 3D) készíthetünk.

3 Femur, térd, lábszár, boka, láb CT vizsgálat
Testhelyzet: Lábbal befelé, hanyattfekvő helyzet. Kezei a mellkason. Centrálás: az izület vagy testrész közepére. Vizsgálat: Általában traumás eseteknél találkozunk ilyen vizsgálatokkal. 2 irányú tájékozódó felvételre tervezzük meg a vizsgálatot. 5 mm-es szeleteket készítünk az izületről vagy testrészről, ügyelve arra, hogy az elváltozás vagy sérülés teljes egészében látótérbe kerüljön. Nyersadatból 1,25 mm-es utólagos rekonstrukciókat kérünk Bone szűrővel, melyekből további rekonstrukciókat (sagittalis, coronalis, axialis, 3D) készíthetünk.

4

5 Váll, felkar, könyök, alkar, csukló, kéz CT vizsgálat
Testhelyzet: Fejjel befelé, általában hason fekvő helyzet. Vizsgálandó végtagját felnyújtja a feje mellé. Centrálás: az izület vagy testrész közepére. Vizsgálat: Általában traumás eseteknél találkozunk ilyen vizsgálatokkal. 2 irányú tájékozódó felvételre tervezzük meg a vizsgálatot. 5 mm-es szeleteket készítünk az izületről vagy testrészről, ügyelve arra, hogy az elváltozás vagy sérülés teljes egészében látótérbe kerüljön. Nyersadatból utólagos rekonstrukciókat kérünk Bone szűrővel, melyekből további rekonstrukciókat (sagittalis, coronalis, axialis, 3D) készíthetünk.

6

7 Felsővégtagi CT angiographiás vizsgálat
Előkészítés: Vizsgálat előtt 4 órával ne egyen. Gyógyszereit beveheti, kivéve az ismert antidiabetikumokat, melyek nem szedhetők egyéb kontrasztos CT vizsgálat előtt sem. Testhelyzet: Először vénát biztosítunk hanyatt fekve, majd fejjel befelé. Általában hason fekvő helyzetben történik a vizsgálat. Vizsgálandó végtagját felnyújtja a feje mellé. Centrálás: az izület vagy testrész közepére

8

9 Alsóvégtagi CT angiographia vizsgálat
Előkészítés: Vizsgálat előtt 4 órával ne egyen. Gyógyszereit beveheti, kivéve az ismert antidiabetikumokat, melyek nem szedhetők egyéb kontrasztos CT vizsgálat előtt sem. Testhelyzet: Lábbal befelé, hanyattfekvő helyzet. Kezei fej felett. Centrálás: a processus xiphoideus-ra.

10


Letölteni ppt "Végtagok CT vizsgálatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések