Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás"— Előadás másolata:

1 Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Ugocsai Gyula

2 A sürgősségi fogamzásgátlás fogalma
A védekezés nélküli közösülés után alkalmazható módszer a nemkívánt terhesség elkerülésére A fogamzásgátló tabletták általánosan használt összetevőiből kialakított speciális kombinációt alkalmazunk Minden 4 nem védett közösülésből 1 nem kívánt terhesség származik - ezt gátolja meg a módszer

3 A sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségei: mit befolyásoljunk?
Ovuláció gátlása Beágyazódás gátlása Kürtmotilitás gátlása Spermiumok inaktiválása Steroidanyagcsere módosítása Méhnyaknyák átjár-hatóságának csökkentése Endometrium SEM

4 Mikor alkalmazzuk a sürgősségi fogamzásgátlást?
A nő védekezés nélküli közösül, pl. kiszakad az óvszer, elmozdul a pesszárium, elfelejti bevenni rendszeres tablettáját, nemi erőszak áldozata lesz, váratlan élethelyzetbe kerül, első nemi kapcsolatára nem készült tudatosan - fiatalkorúak védelme!

5 A sürgősségi fogamzásgátlás tényei - emberben
Fekunditás valószínűsége 25-30% adott ciklusban Provokált ovuláció lehetősége vitatott A védekezés “természetes” módjai nem megbízhatóak Nagy igény van egyszerű eljárásokra Spermium // oocyta

6 Gyógyszeres eljárások
Kombinált ösztrogén-gesztogén kezelés (Yuzpe módszer) - 50 µg etinyl-E2 + 250 µg levonorgestrel - 72 órán belül, 12 óra múlva ismételve Készítmény: FERTILAN Monokomponensű kezelés 1. Levonorgestrel - 750 µg levonorgestrel - 72 órán belül, 12 óra múlva ismételve Készítmény: RIGESOFT 2. Mifepristone - RU 486 - 600 mg egy dózisban Nincs hazai forgalomban.

7 Kérdések és válaszok a sürgősségi fogamzásgátlásról - I.
Okoz-e a módszer abortust? Nem. A módszer a beágyazódást követően hatástalan. Mennyire biztonságos? Kis kockázatú gyógyszerek, havi egyszeri adagolással - biztonságos védelem. Mennyire hatásos a módszer? A nem kívánt terhességek számát 90 %-al csökkenti, azaz 100 használóból csak 2 lesz terhes - nélküle 20 lenne. Veszélyes-e az alkalmazás ellenére esetlegesen kiviselendő terhességre? Nem. Felmérések szerint nem nő a magzati rendellenességek kockázata.

8 Kérdések és válaszok a sürgősségi fogamzásgátlásról - II.
Valóban csökken-e az abortusok száma a módszer alkalmazása által? Igen. Finnországban és Hollandiában drámaian csökkent az abortusszám a módszer szabad hozzáférése miatt. A beavatkozás költségénél a gyógyszerköltség nagyságrendekkel kisebb. Mit jelent a fejlődő világ számára? Az abortust tiltó országokban a törvénytelen interruptio az anyai halálozás vezető oka. A sürgősségi fogamzásgátlás itt életeket menthet.

9 Kérdések és válaszok a sürgősségi fogamzásgátlásról - III.
Hány nő alkalmazza ezt a módszert? Aki ismeri, szükség esetén alkaImazza. Egy amerikai tanulmány szerint a nők 1 %-a ismeri, míg a nőgyógyászok 25 %-a rendszeresen fel is írja a készítményt. A szabad hozzáférhetőség emeli a felhasználás mértékét, de a szakorvosi ellenőrzés javasolt. Alternatívája-e a módszer a rendszeres fogamzásgátlásnak? Nem. Annál kevésbé hatásos, havonta csak egyszer alkalmazható sürgősségi védelmet jelent.

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24


Letölteni ppt "Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések