Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MR-vizsgálat előkészítése kontraindikációk kiszűrése a beteg tájékoztatása a vizsgálat menetéről a beleegyező nyilatkozat aláíratása a beteg előkészítése,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MR-vizsgálat előkészítése kontraindikációk kiszűrése a beteg tájékoztatása a vizsgálat menetéről a beleegyező nyilatkozat aláíratása a beteg előkészítése,"— Előadás másolata:

1 MR-vizsgálat előkészítése kontraindikációk kiszűrése a beteg tájékoztatása a vizsgálat menetéről a beleegyező nyilatkozat aláíratása a beteg előkészítése, fémek eltávolítása a beteg befektetése

2 Kontraindikációk Abszolút: pacemaker, defibrillátor implantátum - aneurysma clip - cochlearis implantátum - mágnesezhető fém protézisek (nem mágnesezhető: titán, platina) Relatív : a terhesség első 3 hónapja klausztrofóbia fémek a vizsgált régióban

3 A beteg előkészítése, fémek eltávolítása testén viselt fémtárgyak: szemüveg, hajcsat, műfogsor, testékszer, ékszer (kivétel az arany és ezüst ékszerek) ruházatán: melltartó, gomb, cipzár, öv, csat zsebeiben: aprópénz, kulcs, töltőtoll, öngyújtó elektromos, mágneses, mechanikus eszközök: óra, telefon, mágneses kártya.

4 Beteg befektetése a megfelelő tekercs kiválasztása testhelyzet: a vizsgált régiótól függően füldugó, jelző (pánikpumpa) elhelyezése a mozdulatlanság érdekében szivacsokat használhatunk a vizsgált testrészt rögzítjük, ha szükséges a vizsgált régió a tekercs közepre kerül centrálás: a tekercs közepén levő jelölésre

5 MR-vizsgálat – mérések Általános vizsgálati protokoll: 1.Háromsíkú tájékozódó mérés(topogramm): 3-5 szelet síkonként (cor, sag, ax) rövid áttekintő mérés (rövidebb, mint 1 perc) a három merőleges síkban készült tájékozódó felvételeken bármilyen ferde sík tervezhető. 2.Diagnosztikus mérések (min. 3 ) Összesen kb. 15-40 perc.

6 Diagnosztikus mérés: súlyozás: T1, T2, T2*, protonsűrűség (PD) vizsgálati sík: ax, cor, sag (legtöbbször ferde) szekvencia: spin echo: SE, FSE inversion recovery: FLAIR (a víz jelszegény), STIR (a zsír jelszegény) gradiens echo: FSPGR (T1-súlyozott), GRE (T2*-súlyozott )

7 Súlyozás - A T1-súlyozott felvételeket inkább az anatómiai viszonyok, -T2-súlyozott felvételeket pedig a kóros eltérések (általában magas víztartalom, mely jelgazdag a T2-n) megítélésére alkalmazzuk. -A T2*- és a PD-súlyozás bizonyos szövetek kontrasztosabb ábrázolódását teszi lehetővé, leginkább ízületek vizsgálatában használjuk. -Egy vizsgálat során minimum kétféle súlyozású sorozat szükséges.

8 Vizsgálati síkok A vizsgálati síkokat az adott testrész és az elváltozás függvényében választjuk. A szeleteket az anatómiai képletek szerint döntjük, tehát legtöbbször ferde síkú metszetekről készítünk felvételeket. Egy vizsgálat során minimum két különböző síkban készítünk felvételeket. Az azonos síkú, de eltérő súlyozású képeket azonos metszetekben készítjük.

9 Vizsgálati szekvenciák Leggyakrabban a fast spin echo-t (FSE) alkalmazzuk: a mérési idő viszonylag rövid (SE-hez képest) és a szöveti kontraszt is megfelelő. Gradiens echo szekvenciák esetén a mérési idő rövidebb, ezt légzésszünetben végzett, háromdimenziós vagy angiographiás vizsgálatok esetén használjuk. A T2*-súlyozott gradiens echo szekvencia jellegzetes kontrasztja miatt jelent előnyt az ízületek leképezésében, az ízületi porcok ugyanis jól ábrázolódnak. Az IR szekvenciákat bizonyos szövetek jelének kioltására alkalmazzuk: a FLAIR a szabad víz, míg a STIR a zsírszövet jelét szuprimálja (jelszegény lesz a felvételen). A zsírszövet erős jelének kioltására létezik egy másik technika is, amely bármilyen szekvencia esetén alkalmazható (zsírelnyomás).

10 Az adatgyűjtés típusai: 2D, 3D 2D - Leggyakrabban kétdimenziós adatgyűjtést végzünk, tehát adott vastagságú metszetekből készítünk síkbeli felvételeket. A metszetek között egy bizonyos vastagságú részt nem mérünk (ez általában a szelet vastagságának 10-20%-a), hogy elkerüljük a keresztezett gerjesztésből adódó képminőség romlást

11 Az adatgyűjtés típusai: 2D, 3D 3D - Egy szövetvolumen kihagyásmentes leképezését lehet elérni a háromdimenziós adatgyűjtéssel. Ebben az esetben az adott volument egyidejűleg gerjeszti a gép, így elkerüljük a szeletenkénti gerjesztés széli pontatlanságait. A mérés után a 3D adattömbből az előre kiválasztott síkban rekonstruálhatók a primer képek, melyek szeletvastagsága beállítástól függően akár 1 mm-nél is kisebb lehet, és a szeletek között nincs kihagyás. Angiographiás méréseknél mindig a 3D adatgyűjtést választjuk, de kisméretű anatómiai képletek (pl. belső hallójárat) vizsgálatában is alkalmazhatjuk.

12 Rövidítések I. CE-MRA – Contrast Enhanced MR-Angiography Bólus Angiographiás szekvencia, a felvételeken az erek lumenében áramló kontrasztanyag ábrázolódik a legintenzívebben. A mérési idő rövid, 20-40 sec. Nagyobb testrészek ereinek vizsgálatára használjuk. EPI – Echo Planar Imaging Kis felbontású, de nagyon gyors szekvencia, a mérési idő képenként 20-100 ms. Diffúziós, perfúziós, funkcionális vizsgálatokban alkalmazott szekvencia. FIESTA – Fast Imaging Employing STeady-state Acquisition Egy módosított, jó felbontású, gyors T2-jellegű gradiens echo szekvencia. Szeletenként végzi az adatgyűjtést (kb. 1 sec), így a mozgás nem zavarja a képalkotást. FLAIR – FLuid Attenuated Inversion Recovery Vízelnyomásos T2-súlyozott IR szekvencia.

13 Rövidítések II. FSE – Fast Spin Echo Gyors spin echo szekvencia, mely több sorát beolvassa a szeleteknek egy repetíciós időn belül. FSPGR – Fast SPoiled Gradient Recalled echo T1-súlyozott gradiens echo szekvencia. GRE – Gradient Recalled Echo Az MR-képalkotás egyik alapszekvenciája, egy 0 és 90 fok közötti rádiófrekvenciás impulzust és egy gradiens-átfordítást alkalmaz a jel mérésére. IR – Inversion Recovery Az MR-képalkotás egyik alapszekvenciája, a gyors spin echo szekvencia előtt egy újabb 180 fokos rádiófrekvenciás impulzust alkalmaz. Jobb szöveti kontraszt elérésére vagy bizonyos szövetek jelének kioltására alkalmazzuk.

14 Rövidítések III. MRA – MR-Angiographia MRCP – MR Cholangio-Pancreatographia A pancreas- és az epevezetékek speciális MR-vizsgálata. PC MRA – Phase Contrast MR-Angiography MR-Angiographiás szekvencia, a mért jel az áramlás sebességével arányos. Az erek leképezésére kontrasztanyag adása nem szükséges. SE – Spin Echo Az MR-képalkotás egyik alapszekvenciája, egy 90 és egy 180 fokos rádiófrekvenciás impulzust alkalmaz a jel mérésére.

15 Rövidítések IV. SSFSE – Single-Shot Fast Spin Echo T2-súlyozott gyors spin echo szekvencia. A képek egyenként készülnek, a mérési idő kb. 1 sec képenként. Hasi vizsgálatokban alkalmazott szekvencia. STIR – Short Time Inversion Recovery Zsírelnyomásos T2-súlyozott IR szekvencia. TOF MRA – Time of Flight MR-Angiography MR-Angiographiás szekvencia, mely képes megkülönböztetni az áramló és a stacionárius szöveteket. Kontrasztanyag adásra nincs szükség. A mérési idő hosszú, 7-10 perc. TRICKS – Time Resolved Imaging of Contrast Kinetics Gyors, egymás utáni bólus angiographiás mérések az erek dinamikus vizsgálatára.

16 Kontrasztanyagos mérés Az elváltozás függvényében kontrasztanyag adására is szükség lehet. Leggyakrabban használt iv. kontrasztanyagok a paramágneses, gadolínium-tartalmú kontrasztanyagok (Magnevist®, Omniscan®, MultiHance®, stb.),amelyek a szövetek T1-relaxációs idejét csökkentik, így a kontrasztanyagot halmozó szövetek erős jelet adnak a T1-súlyozott szekvenciákban („fehéren” ábrázolódnak). Mennyiség: 0,1-0,2 ml / testsúlykg. Indikáció: tumor, metastasis, tályog, gyulladás, nyirokcsomók, stb. Mellékhatások nagyon ritkán vannak (1-2 %): hányinger, hányás, melegség, fájdalom a szúrás helyén, fejfájás, paraestesia, szédülés, urticaria, más allergiás bőrreakciók.

17 Kontrasztanyagos mérés tipusai Posztkontrasztos (kontrasztanyagos) sorozat: az iv.kontrasztanyag beadása után a natívan is elkészült T1-súlyozott szekvenciákat ismételjük, minimum két különböző síkban. A natív és a kontrasztanyagos felvételek összehasonlításával pontosan megállapítható a kontrasztanyag-halmozás helye és kiterjedése. Dinamikus sorozat: egy adott T1-súlyozott szekvenciát minimum három fázisban ismétlünk: artériás (a kontrasztanyag beadása után 20 sec), vénás (50 sec) és parenchymás (90 sec) fázisban. Ebben az esetben kontrasztanyag-pumpával adjuk be a kontrasztanyagot, melyet 20 ml fiziológiás sóoldat követ. A képek utólagos feldolgozása során a dúsulás helyén számítógéppel kiszámíttatható a halmozás idő szerinti görbéje. Ez a görbe a kontrasztanyag felvétel intenzitását és dinamikáját mutatja, ami bizonyos léziók jellemzésére elengedhetetlen

18 Kontrasztanyagos mérés tipusai II. Angiographiás sorozat: az erek leképezésére használjuk, ezért nagyon fontos az erek kontrasztanyag-telődésének és a mérés indításának a szinkronizálása. Ezt az ún. bóluskövetéssel (SmartPrep) tudjuk megvalósítani. A módszer lényege, hogy a gép automatikusan figyeli a kijelölt területen a pumpával beadott kontrasztanyag-bólus intenzitását (kontrasztanyag mennyisége: 15-25 ml). Ha ez a megfelelő szint fölé emelkedik, akkor néhány másodperc múlva – ezalatt van lehetőségünk légzési és nyelési instrukciókat adni a betegnek – automatikusan elindítja a mérést. A primer adatokból többféle technikával készíthetünk utólagos rekonstrukciókat az erek és azok elváltozásainak megjelenítésére

19 Koponya MR vizsgálata

20 Általános szempontok koponya tekercs koponya tekercs hanyatt fekvés hanyatt fekvés nem kooperáló beteg (tudat, szédül, hányinger) nem kooperáló beteg (tudat, szédül, hányinger) gyerek gyerek klausztrofóbia klausztrofóbia centrálás (tekercs+beteg) centrálás (tekercs+beteg) fej immobilizálás fej immobilizálás beteg előkészítés (ékszer, smink, pislog, nyel, sóhajt) beteg előkészítés (ékszer, smink, pislog, nyel, sóhajt) kontraindikációk (pl. aneurysma klipp) kontraindikációk (pl. aneurysma klipp) vizsgálat vezetés (pszichés, interaktív vizsgálat) vizsgálat vezetés (pszichés, interaktív vizsgálat) kontraszt beadás módjai kontraszt beadás módjai

21 Koponya MR-vizsgálatai (tájékoztató jellegű) Rutin koponya Epilepsia Stroke Hypophysis (Sella) Diffúzió Tenzor Képalkotás Koponya MR-Angiographia (MRA) Funkcionális MRI MR-Spektroszkópia Orbita Belső fül (Acusticus neurinoma) OMÜ

22 Rutin koponya MR-vizsgálat (tájékoztató jellegű) 1.Tájékozódó 2.T2 ax FSE 3.T2 ax FLAIR 4.T1 cor SE 5.T1 sag SE Kontrasztanyagos vizsgálat: 1.Tájékozódó 2.T2 ax FSE 3.T2 ax FLAIR 4.T1 cor SE 5.Kontrasztanyagos T1 cor SE 6.Kontrasztanyagos T1 sag SE

23 Axiális szeletek tervezése Sagittalis felvételen: a corpus callosum alsó pontjait összekötő egyenessel párhuzamosan. Coronalis felvételen: a középvonalra merőlegesen. Számozás: caudocranialis irányban. Vizsgált rész: az öreglyuktól a koponyatetőig.

24 Coronalis szeletek tervezése Axiális felvételen: a középvonalra merőlegesen. Sagittalis felvételen: a corpus callosum alsó pontjait összekötő egyenesre merőlegesen. Számozás: posteroanterior irányban. Vizsgált rész: a teljes agyállomány.

25 Sagittalis szeletek tervezése Axiális és coronalis felvételen: a középvonallal párhuzamosan. A középső szelet áthaladjon a középvonalon (mediansagittalis sík). Számozás: jobbról balra. Vizsgált rész: a teljes agyállomány.

26 Koponya MR-Angiographia A koponya MR-Angiographiás vizsgálatai általában kontrasztanyag adása nélkül történnek. A módszer áramlásérzékeny technikát alkalmaz, képes megkülönböztetni az áramló és a stacionárius szöveteket. Az erek szabad lumenét lehet ábrázolni, viszonylag hosszú mérési idő alatt (10-20 perc). A tisztázandó kérdésnek megfelelően többféle angiographiás mérés létezik:

27 3D TOF (time-of-flight) - „Aneurysmás” Csak az erek ábrázolódnak (az agyállomány elmosódott). Indikáció: A Willis-kör ereinek elváltozásai (aneurysma, AVM, angioma, cavernoma). ervezés: Nem döntjük, ezért nagyon fontos hogy a beteg egyenesen tartsa a fejét és állát behúzza. Számozás: caudocranialis irányban. Vizsgált rész: öreglyuktól a corpus callosum tetejéig (Willis-kör erei).

28 3D TOF - „Trigeminusos” Az erek környezethez való viszonya is vizsgálható (az agyállomány is ábrázolódik). Natívan csak artériák látszanak. Ha a vénákat is szeretnénk látni, akkor intravénás kontrasztanyag adása után megismételjük az angiographiás mérést. Indikáció: Vascularis compressio (trigeminus neuralgia, faciális tic, hypertonia). Tervezés: Nem döntjük, ezért nagyon fontos hogy a beteg egyenesen tartsa a fejét, és állát behúzza. Számozás: caudocranialis irányban. Vizsgált rész: öreglyuktól az agytörzs tetejéig (a 12 pár agyideg régiója).

29 3D PC (fázis kontraszt) A jelintenzitás az áramlás sebességének a függvénye (gyorsabb áramlás erősebb jelet ad): zsír, vérzés nem ábrázolódik. Az ábrázolni kívánt áramlás iránya és sebessége állítható, lehet artériás vagy vénás, de általában a vénák vizsgálatára használjuk. Indikáció: Agyvérzés, sinus thrombosis. Tervezés: Nem döntjük, ezért nagyon fontos hogy a beteg egyenesen tartsa a fejét, és állát behúzza. Számozás: caudocranialis irányban. Vizsgált rész: az öreglyuktól a koponya tetejéig.

30 MR érzékenyebb módszer a CT-nél MR érzékenyebb módszer a CT-nél mindig 3 sík szükséges mindig 3 sík szükséges morfológia – prognosztikai jelek morfológia – prognosztikai jelek MR ≠ szövettan MR ≠ szövettan Intracraniális térfoglalások

31 Tumor jelintenzitás legtöbb tumor magas víztartalmú legtöbb tumor magas víztartalmú T2/PD képeken magas jelintenzitású T2/PD képeken magas jelintenzitású T1súlyozott képeken alacsony jelintenzitású T1súlyozott képeken alacsony jelintenzitású alacsonyabb jelintenzitású tumor T2 súlyozott képeken alacsonyabb jelintenzitású tumor T2 súlyozott képeken magas jelintenzitású tumor T1 súlyozott képeken magas jelintenzitású tumor T1 súlyozott képeken isointenz tumor isointenz tumor cysta, necrosis cysta, necrosis

32 Mi okoz alacsony jelintenzitást T2 súlyozott képeken? paramagnetikus hatás paramagnetikus hatás vas a meszesedésben v. necrosisban vas a meszesedésben v. necrosisban ferritin/haemosiderin korábbi vérzés helyén ferritin/haemosiderin korábbi vérzés helyén intracelluláris methemoglobin subacut vérzésben intracelluláris methemoglobin subacut vérzésben melanin melanin alacsony spin-denzitás alacsony spin-denzitás meszesedés meszesedés csekély cytoplasma csekély cytoplasma magas cellularitás magas cellularitás fibrokollagenózus stroma fibrokollagenózus stroma magas makromolekula (fehérje) tartalom magas makromolekula (fehérje) tartalom intratumoralis erek intratumoralis erek

33 Mi okoz magas jelintenzitást T1 súlyozott képeken? Paramagnetikus hatás Paramagnetikus hatás methaemoglobin methaemoglobin melanin melanin Mn, Fe, Cu Mn, Fe, Cu Nem paramagnetikus hatás Nem paramagnetikus hatás magas fehérjetartalom magas fehérjetartalom zsír zsír áramlási erősítés áramlási erősítés

34 Nekrózis hatása a jelintenzitásra Megrövidült relaxáció Megrövidült relaxáció vérzés vérzés vas ionok felszabadulás a sejtben vas ionok felszabadulás a sejtben szabad gyökök szabad gyökök fehérje „törmelék” fehérje „törmelék” Meghosszabodott relaxáció Meghosszabodott relaxáció cysticus komponens cysticus komponens

35 Cysticus laesio kerek, élesen határolt kerek, élesen határolt Jelintenzitás: CSF-al isointens minden szekvencián Jelintenzitás: CSF-al isointens minden szekvencián a tumoros cytsa általában magasabb jelintenzitású T1S képeken a tumoros cytsa általában magasabb jelintenzitású T1S képeken

36 Vérzés friss-régi friss-régi vérzésre hajlamos primer tumorok vérzésre hajlamos primer tumorok GBM GBM ependymoma ependymoma oligodendroglioma oligodendroglioma vérzésre hajlamos secunder tumorok vérzésre hajlamos secunder tumorok melanoma melanoma tüdő cc. tüdő cc. renalis cc. renalis cc. choriocarcinoma choriocarcinoma

37 Haemorrhagia (haemoglobin) biochem.tempusT1T2 Oxyhgbhs = / Oxyhgbhs = / Deoxyhgb hs-ds = / Deoxyhgb hs-ds = / Intracell.methgbds Intracell.methgbds Extracell methgbds-ms Extracell methgbds-ms Ferritin/hsiderinds ys = / Ferritin/hsiderinds ys = /

38 Benignus vs. tumoros vérzés heterogén a különböző korú vérzések miatt heterogén a különböző korú vérzések miatt intra-extracelluláris vér nívó intra-extracelluláris vér nívó oedema+tumor+necrosis együttes oedema+tumor+necrosis együttes nem-vérzéses tumor komponens nem-vérzéses tumor komponens lassabb lebomlási folyamat lassabb lebomlási folyamat hemosiderin ált. nincs vagy kevés hemosiderin ált. nincs vagy kevés magas jelintenzítású környezet a T2S képeken magas jelintenzítású környezet a T2S képeken jellegzetes az acut-subacut- chronicus fázisnak megfeleleően jellegzetes az acut-subacut- chronicus fázisnak megfeleleően nincs abnormális massza nincs abnormális massza szabályos lebomlási folyamat szabályos lebomlási folyamat chronicus fázisban nincsen oedema és térfoglaló effektus chronicus fázisban nincsen oedema és térfoglaló effektus

39 Patognomikus jelek I.: zsír pl. teratoma, dermoid, lipoma pl. teratoma, dermoid, lipoma T1S képeken magas jelintenzitású T1S képeken magas jelintenzitású kémiai eltolódás műtermék kémiai eltolódás műtermék zsírelnyomás zsírelnyomás

40 Patognomikus jelek II.: melanin T1S képeken magas T2S képeken alacsony jelintenzitású T1S képeken magas T2S képeken alacsony jelintenzitású melanoma metastasis, medulloblastoma, melanoma metastasis, medulloblastoma,

41 Patognomikus jelek III.: vascularizáltság hypervascularizáltság: haemangioblastoma, glioblastoma hypervascularizáltság: haemangioblastoma, glioblastoma

42 Patognomikus jelek IV.: cellularitás hypercelluláris tumorok: sok sejt, kis EC tér (medulloblastoma, pineoblastoma, neuroblastoma, lymphoma, bizonyos metastasisok) hypercelluláris tumorok: sok sejt, kis EC tér (medulloblastoma, pineoblastoma, neuroblastoma, lymphoma, bizonyos metastasisok) T2S képeken alacsony jelintenzitás T2S képeken alacsony jelintenzitás diffúziós képalkotás diffúziós képalkotás malignitás grading malignitás grading

43 Tumor ka. halmozás vér-agy gáton átmehet: nagy lipidoldékonyságú anyagok, alacsony ionizáció fiziológiás pH-án, víz vér-agy gáton átmehet: nagy lipidoldékonyságú anyagok, alacsony ionizáció fiziológiás pH-án, víz ha a vér-agy gát sérül vagy a tumor erekben nem fejlődik ki ha a vér-agy gát sérül vagy a tumor erekben nem fejlődik ki metastasis – nem KIR eredetű kapillárisok metastasis – nem KIR eredetű kapillárisok necrosis necrosis tumor határ – infiltratív tu.- oedema tumor határ – infiltratív tu.- oedema

44 aneurysma aneurysma arteriovenosus malformatio (AVM) arteriovenosus malformatio (AVM) cavernosus angioma (cavernoma) cavernosus angioma (cavernoma) venás angioma venás angioma kapilláris telangiectasia kapilláris telangiectasia Sturge-Weber syndroma Sturge-Weber syndroma Cerebrovascularis rendellenességek

45 Infarctus Nagyérelzáródás – vérellátási terület Nagyérelzáródás – vérellátási terület Alacsony áramlás – határterület Alacsony áramlás – határterület Parasagittalis Parasagittalis Occipitoparietalis Occipitoparietalis Kis penetráló arteria Kis penetráló arteria Lacunáris infarctus Lacunáris infarctus Agyfelszíni arteria Agyfelszíni arteria Ék alakú terület Ék alakú terület centrális centrális

46 Képalkotó diagnosztika CT CT Korai jelek (oedema, szürke/fehérállomány elmosódása, törzsdúci magvak hypodenzitása, hyperdens arteria) Korai jelek (oedema, szürke/fehérállomány elmosódása, törzsdúci magvak hypodenzitása, hyperdens arteria) CT, perfúziós CT, CT angiográfia CT, perfúziós CT, CT angiográfia 8 órán belül 20%-ban pozitív 8 órán belül 20%-ban pozitív 24 óra 24 óra SPECT SPECT rCBF (Xe, HMPAO) rCBF (Xe, HMPAO)

47 Képalkotó diagnosztika MRI (strukturális) MRI (strukturális) T1, T2, PD T1, T2, PD 82% pozitív 24 órán belül 82% pozitív 24 órán belül

48 Vérzés CT - ~100 % CT - ~100 % MRI MRI Hyperacut stádium – intracellularis deoxyhemoglobin (paramagneticus) T2*↓ Hyperacut stádium – intracellularis deoxyhemoglobin (paramagneticus) T2*↓ Gradiens echo T2 súlyozott mérés, EPI Gradiens echo T2 súlyozott mérés, EPI

49 Központi idegrendszeri fertőzések zavartság, tudatzavar, idegrendszeri tünetek, láz zavartság, tudatzavar, idegrendszeri tünetek, láz gyulladás és idegsejt károsodás gyulladás és idegsejt károsodás T2w, FLAIR képeken magas jelintenzitás T2w, FLAIR képeken magas jelintenzitás oedema oedema bevérzés bevérzés állománylaesiok állománylaesiok

50 Hypophysis A hypophysis mérete A hypophysis mérete 0.5 g 0.5 g vastagság: 3-8 mm vastagság: 3-8 mm pubertás 10 mm pubertás 10 mm terhesség 12 mm terhesség 12 mm Adenohypophysis Adenohypophysis Neurohypophysis Neurohypophysis Középső lebeny Középső lebeny

51 Hypophysis (sella) MR-vizsgálata (tájékoztató jellegű) Tájékozódó T1 cor SE Dinamikus T1 cor SE Többször ismétlődő rövid mérések (egy mérés kb. 16 másodperc). Az első mérés a kontrasztanyag beadásával egyidőben indul. Kontrasztanyagos T1 cor SE Kontrasztanyagos T1 sag SE

52 Coronalis szeletek tervezése Sagittalis felvételen: az agytörzs hátulsó felszínével párhuzamosan. Axiális felvételen: a középvonalra merőlegesen. Számozás: anteroposterior irányban. Vizsgált rész: sella turcica.

53 Sagittalis szeletek tervezése Axiális és coronalis felvételen: párhuzamosan a középvonallal. Számozás: jobbról balra. Vizsgált rész: sella turcica.

54 Mikroadenoma T1 és T2 relaxáció lassabb T1 és T2 relaxáció lassabb Jelintenzitás Jelintenzitás T1 képeken alacsony T1 képeken alacsony 80-90 % 80-90 % bevérzés - magas jel bevérzés - magas jel fehérállomány - szürkeállomány fehérállomány - szürkeállomány T2 képeken magas T2 képeken magas 30-50 % 30-50 % Kontrasztanyag Kontrasztanyag A terápia határozza meg a diagnosztika feladatát A terápia határozza meg a diagnosztika feladatát Követés Követés

55 Az orbita MR vizsgálata CT CT Csont, meszesedések, levegő, fém (idegentestek) Csont, meszesedések, levegő, fém (idegentestek) MR vizsgálattal együtt MR vizsgálattal együtt MR MR Lágyrészelváltozások, zsírszövet kiváló hátteret ad Lágyrészelváltozások, zsírszövet kiváló hátteret ad Komplex információ Komplex információ Bulbuson túlterjedő folyamatok Bulbuson túlterjedő folyamatok Intraorbitális elváltozások Intraorbitális elváltozások Agy Agy

56 Orbita MR-vizsgálata (tájékoztató jellegű) Tájékozódó T2 ax FSE zsírelnyomással T1 cor FSE zsírelnyomással T2 cor FSE zsírelnyomással Kontrasztanyagos T1 ax FSE zsírelnyomással Kontrasztanyagos T1 cor FSE zsírelnyomással

57 Axiális szeletek tervezése Parasagittalis felvételen: a nervus opticussal párhuzamosan. Coronalis felvételen: a középvonalra merőlegesen. Számozás: caudocranialis irányban. Vizsgált rész: a teljes szemüreg.

58 Coronalis szeletek tervezése Axiális felvételen: a középvonalra merőlegesen. Sagittalis felvételen: a nervus opticusra merőlegesen. Számozás: anteroposterior irányban. Vizsgált rész: a bulbustól a chiasma opticumig.

59 Az orbita MR vizsgálata Klinikai tünetek Klinikai tünetek Látás, szemmozgás, fájdalom, duzzanat, életkor Látás, szemmozgás, fájdalom, duzzanat, életkor Intrabulbaris – extrabulbáris Intrabulbaris – extrabulbáris N. opticus N. opticus Kötőszövetes terek Kötőszövetes terek Septum orbitae Septum orbitae Izomkúp Izomkúp Szemizmok Szemizmok Könnymirigy Könnymirigy T1 T2 T1 T2, STIR

60 Az orbita MR vizsgálata Az orbita MR vizsgálata (tájékoztató jellegű) Tekercs Tekercs Koponya tekercs Koponya tekercs Mindkét szem, agy Mindkét szem, agy Orbita tekercs Orbita tekercs Egy szem, nagy felbontás Egy szem, nagy felbontás Testhelyzet Testhelyzet Hanyatt fekvő Hanyatt fekvő Vizsgálati síkok Vizsgálati síkok Az orbita tengelyének megfelelően 3 sík Az orbita tengelyének megfelelően 3 sík N. Opticus lefutása N. Opticus lefutása Szeletvastagság Szeletvastagság 3 mm, 3D szekvenciák: <3 mm 3 mm, 3D szekvenciák: <3 mm Szekvenciák Szekvenciák SE, TSE SE, TSE T1, T2, STIR v. FS T2 T1, T2, STIR v. FS T2 Kontrasztos mérések: FS Kontrasztos mérések: FS

61 Az orbita MR vizsgálata Az MR vizsgálatot zavaró körülmények Az MR vizsgálatot zavaró körülmények Műtermékek Műtermékek Mozgás Mozgás Chemical shift Chemical shift Fém Fém Fogak, szemfesték Fogak, szemfesték Susceptibilitás Susceptibilitás Levegő – tökéletlen zsírelnyomás Levegő – tökéletlen zsírelnyomás N. Opticus N. Opticus Parciális volumen hatás – coronális sík Parciális volumen hatás – coronális sík

62 Az orbita MR vizsgálata Congenitális elváltozások Congenitális elváltozások Ér- és nyirokér eredetű elváltozások Ér- és nyirokér eredetű elváltozások Gyulladásos és endocrin kórképek Gyulladásos és endocrin kórképek Fertőzések Fertőzések Daganatok Daganatok Trauma Trauma

63 Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata Orrmelléküregek Orrmelléküregek Orrüreg Orrüreg Sinus frontalis, sphenoidalis, maxillaris, ethmoidalis Sinus frontalis, sphenoidalis, maxillaris, ethmoidalis

64 Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata CT CT Csontok Csontok Orrmeléküregek gyulladásos folyamatai Orrmeléküregek gyulladásos folyamatai Daganatok Daganatok Elsődleges vizsgálómódszer Elsődleges vizsgálómódszer MR MR Lágyrészfelbontás Lágyrészfelbontás Érintettség, mélységi terjedés Érintettség, mélységi terjedés Speciális kérdések Speciális kérdések Intracraniális folyamatok Intracraniális folyamatok

65 Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata(tájékoztató jellegű) Tekercs Tekercs Koponya tekercs Koponya tekercs nyaktekercs nyaktekercs Testhelyzet Testhelyzet Hanyatt fekvő Hanyatt fekvő Vizsgálati síkok Vizsgálati síkok 3 fő sík 3 fő sík A kérdéses struktúrának megfelelően A kérdéses struktúrának megfelelően Szeletvastagság Szeletvastagság 3-5 mm 3-5 mm Szekvenciák Szekvenciák SE, TSE SE, TSE T1, T2, STIR v. FS T2 T1, T2, STIR v. FS T2 Kontrasztos mérések Kontrasztos mérések FS T1 FS T1 Dinamikus gradiens echo T1 Dinamikus gradiens echo T1

66 Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata(tájékoztató jellegű) FOV FOV 15-23 cm 15-23 cm Az elsődleges nyirokrégió essen bele Az elsődleges nyirokrégió essen bele Mátrix Mátrix 256x256 256x256 Protokoll Protokoll Natív: Natív: T1 tra, cor T1 tra, cor STIR v. FS T2 tra, cor STIR v. FS T2 tra, cor Contrast Contrast FS T1 tra, cor FS T1 tra, cor Sag szükség esetén Sag szükség esetén

67 Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata Congenitális elváltozások Congenitális elváltozások Gyulladásos kórképek Gyulladásos kórképek Benignus és malignus daganatok Benignus és malignus daganatok

68 Orr és orrmelléküregek MR vizsgálata Congenitális elváltozások Congenitális elváltozások Nasalis glioma Nasalis glioma Septum dermoid Septum dermoid Canalis nasolacrimalis mucokele Canalis nasolacrimalis mucokele Gyulladásos kórképek Gyulladásos kórképek Rhinosinusitis, polyposis, retentios cysták Rhinosinusitis, polyposis, retentios cysták Wegener granulomatosis Wegener granulomatosis Mycetoma, mucormycosis Mycetoma, mucormycosis

69 Sziklacsont MR vizsgálata Os temporale Os temporale Külső hallójárat Külső hallójárat Középfül – processus mastoideus Középfül – processus mastoideus Belső fül Belső fül Pyramis csúcs Pyramis csúcs

70 Sziklacsont MR vizsgálata CT CT Elsődleges vizsgálómódszer Elsődleges vizsgálómódszer Csontok Csontok Orrmeléküregek gyulladásos folyamatai Orrmeléküregek gyulladásos folyamatai Daganatok Daganatok MR MR Lágyrészfelbontás Lágyrészfelbontás Érintettség, mélységi terjedés Érintettség, mélységi terjedés Speciális kérdések Speciális kérdések Intracraniális folyamatok Intracraniális folyamatok

71 Sziklacsont MR vizsgálata Sziklacsont MR vizsgálata(tájékoztató jellegű) Tekercs Tekercs Koponya tekercs Koponya tekercs Felületi tekercs Felületi tekercs Testhelyzet Testhelyzet Hanyatt fekvő Hanyatt fekvő Vizsgálati síkok Vizsgálati síkok 3 fő sík 3 fő sík A kérdéses struktúrának megfelelően A kérdéses struktúrának megfelelően Szeletvastagság Szeletvastagság 3 mm, 3D szekvenciák< 1 mm 3 mm, 3D szekvenciák< 1 mm Szekvenciák Szekvenciák SE, TSE SE, TSE T1, T2, STIR v. FS T2 T1, T2, STIR v. FS T2 High-res 3D GE T2 (fiesta, ciss), FSE T2 High-res 3D GE T2 (fiesta, ciss), FSE T2 Kontrasztos mérések Kontrasztos mérések T1 (FS) T1 (FS)

72 Sziklacsont MR vizsgálata Sziklacsont MR vizsgálata(tájékoztató jellegű) FOV FOV 10-23 cm 10-23 cm Mátrix Mátrix 256x256 256x256 Az agyról: Az agyról: T2 v. FLAIR T2 v. FLAIR cT1 cT1 Kisagy-híd szöglet Kisagy-híd szöglet Protokoll Protokoll Natív: Natív: High-res 3D GE T2 (fiesta, ciss) tra, FSE T2 tra High-res 3D GE T2 (fiesta, ciss) tra, FSE T2 tra T1 tra, cor T1 tra, cor STIR v. FS T2 tra, cor STIR v. FS T2 tra, cor Contrast Contrast FS T1 tra, cor FS T1 tra, cor Sag szükség esetén Sag szükség esetén

73 Nyak MR vizsgálata FOG, Fogászat, Szájsebészet FOG, Fogászat, Szájsebészet UH UH Felületes struktúrák – nagy felbontás Felületes struktúrák – nagy felbontás nyálmirigyek, pajzsmirigy nyálmirigyek, pajzsmirigy Nyirokcsomók Nyirokcsomók keringés keringés Mintavétel Mintavétel CT CT A nyelvcsont szintje alatt elsődleges módszer A nyelvcsont szintje alatt elsődleges módszer Sok a mozgás Sok a mozgás Multislice Multislice Felbontás Felbontás CT angiographia CT angiographia Csontérintettség Csontérintettség MR MR A nyelvcsont szintje felett elsődleges módszer A nyelvcsont szintje felett elsődleges módszer Kevesebb mozgás Kevesebb mozgás Lágyrészfelbontás Lágyrészfelbontás Érintettség, mélységi terjedés Érintettség, mélységi terjedés Speciális kérdések Speciális kérdések Perineuralis, periduralis terjedés Perineuralis, periduralis terjedés Intracraniális folyamatok Intracraniális folyamatok

74 Nyak MR vizsgálata Nyak MR vizsgálata(tájékoztató jellegű) Tekercs Tekercs Koponya tekercs Koponya tekercs Nyaktekercs Nyaktekercs együtt együtt Testhelyzet Testhelyzet Hanyatt fekvő Hanyatt fekvő Vizsgálati síkok Vizsgálati síkok tra, cor tra, cor A kérdéses struktúrának megfelelően A kérdéses struktúrának megfelelően Szeletvastagság Szeletvastagság 3-5 mm 3-5 mm Fáziskódolás Fáziskódolás L-R, oversampling L-R, oversampling Szekvenciák Szekvenciák SE, TSE SE, TSE T1, T2, STIR v. FS T2 T1, T2, STIR v. FS T2 Kontrasztos mérések Kontrasztos mérések FS T1 legtöbb információ FS T1 legtöbb információ

75 Nyak MR vizsgálata Nyak MR vizsgálata(tájékoztató jellegű) FOV FOV 16-25 cm 16-25 cm Nyirokrégiók! Nyirokrégiók! Mátrix Mátrix 256x256 256x256 Protokoll Protokoll Natív: Natív: T1 tra T1 tra STIR v. FS T2 tra, cor STIR v. FS T2 tra, cor Contrast Contrast FS T1 tra, cor FS T1 tra, cor Sag szükség esetén Sag szükség esetén

76 Nyak MR vizsgálata Az MR vizsgálatot zavaró körülmények Az MR vizsgálatot zavaró körülmények Műtermékek Műtermékek Mozgás Mozgás Chemical shift Chemical shift Fém Fém Fogak Fogak Kevésbé zavaró, mint CT-nél Kevésbé zavaró, mint CT-nél Susceptibilitás Susceptibilitás Levegő – tökéletlen zsírelnyomás Levegő – tökéletlen zsírelnyomás

77 Nyirokcsomók Gyulladásos Gyulladásos Reactív Reactív Sarcoidosis Sarcoidosis Castleman betegség Castleman betegség Fertőzés Fertőzés Suppuráló nycs Suppuráló nycs Lymphadenitis tuberculosa Lymphadenitis tuberculosa HIV HIV Metastasis Metastasis Fej-nyaki primér daganat Fej-nyaki primér daganat Laphámrák, pajzsmirigy, nyálmirigy, bőr Laphámrák, pajzsmirigy, nyálmirigy, bőr Szisztémás daganat Szisztémás daganat Lymphoma Lymphoma Alsó nyakis nycs: tüdő, hasi daganatok Alsó nyakis nycs: tüdő, hasi daganatok Melanoma Melanoma STIR high res, T1+c STIR high res, T1+c USPIO USPIO

78 Gége - hypopharynx CT CT MR MR porcérintettségre érzékenyebb porcérintettségre érzékenyebb Mozgási műtermékek Mozgási műtermékek Congenitális Congenitális Ductus thyreoglossus ciszta Ductus thyreoglossus ciszta Degeneratív Degeneratív Laryngokele Laryngokele Gyulladásos kórképek Gyulladásos kórképek Epiglottitis Epiglottitis Wegener granulomatosis Wegener granulomatosis Daganatok Daganatok Papilloma Papilloma Laphámrák Laphámrák Supraglotticus Supraglotticus Glotticus Glotticus Subglotticus Subglotticus hypopharynx hypopharynx

79 Szájüreg Congenitális Congenitális Dermoid, epidermoid Dermoid, epidermoid Struma lingualis Struma lingualis Vénás vascularis malformáció Vénás vascularis malformáció Submandibuláris nyálmirigy Submandibuláris nyálmirigy Kivezető cső tágulat, kövesség Kivezető cső tágulat, kövesség Ranula Ranula Daganatok Daganatok Laphámrák Laphámrák Gingiva, nyelv Gingiva, nyelv Nyálmirigyek Nyálmirigyek Adenoid cysticus carcinoma Adenoid cysticus carcinoma Mucoepidermoid carcinoma Mucoepidermoid carcinoma

80 Glandula parotis Daganatok Daganatok Benignus Benignus Kevert sejtes daganatok Kevert sejtes daganatok Wathin tumor Wathin tumor Oncocytoma Oncocytoma N. Facialis schwannoma N. Facialis schwannoma Malignus Malignus Mucoepidermoid carcinoma Mucoepidermoid carcinoma Adenoid cysticus carcinoma Adenoid cysticus carcinoma Laphámrák Laphámrák Metastasis Metastasis Bőr, melanoma Bőr, melanoma

81 Carotis tér Carotis hüvely Carotis hüvely V. Jugularis interna, a. Carotis interna, communis, n. Vagus V. Jugularis interna, a. Carotis interna, communis, n. Vagus Congenitalis Congenitalis Branchialis cysta Branchialis cysta Daganatok Daganatok Glomus jugulare paraganglioma Glomus jugulare paraganglioma Glomus vagale paraganglioma Glomus vagale paraganglioma Glomus caroticum paraganglioma Glomus caroticum paraganglioma

82 Non-invazív vizsgálat, nincs sugárterhelés Non-invazív vizsgálat, nincs sugárterhelés Szövetek elkülönítése: Szövetek elkülönítése: Normál szövet: Normál szövet: gerincvelő gerincvelő csigolyák, kisizületek csigolyák, kisizületek paravertebralis izomzat paravertebralis izomzat intervertebralis discusok intervertebralis discusok intervertebralis foramenek intervertebralis foramenek Kóros eltérések Kóros eltérések radiculopathia (isiász), cauda equina syndroma radiculopathia (isiász), cauda equina syndroma háti, keresztcsonti fájdalom, kisugárzás nélkül (lumbago) háti, keresztcsonti fájdalom, kisugárzás nélkül (lumbago) postoperativ állapot (lumbaris gerinc): discus vagy hegszövet postoperativ állapot (lumbaris gerinc): discus vagy hegszövet primer tumorok, metastasisok primer tumorok, metastasisok traumás eltérések, törések, gerincvelő sérülés traumás eltérések, törések, gerincvelő sérülés fertőzés/gyulladás, sclerosis multiplex fertőzés/gyulladás, sclerosis multiplex syrinx kimutatása syrinx kimutatása Gerinc MRI

83 Gerinc MR-vizsgálat Tekercs Gerinctekercs: hat, sorba rendezett tekercsből áll, ezek mérete egyenként 12 cm. A vizsgált régiótól függ, hogy melyiket használjuk: Nyaki gerinc: 1-2-3 tekercsek Háti gerinc: 2-3-4 tekercsek Ágyéki gerinc: 4-5-6 tekercsek Testhelyzet Fejjel befelé. Hanyattfekvő helyzet. Ha szükséges, a beteg térde alá szivacsot teszünk. Centrálás: Nyaki gerinc: a gerinctekercs nyaki részén levő jelölésre Háti gerinc: a 3-as tekercs közepére Ágyéki gerinc: az 5-ös tekercs közepére

84 Natív gerinc vizsgálatok (discus hernia) Tájékozódó T2 sag FSE T1 sag FSE T2 ax FSE vagy T2* ax GRE (eset függő) T2 sag FLAIR (csak myelopathia esetén) Kontrasztanyag indikáció Tumor, metastasis, gyulladás, tályog. Térszűkítő folyamat ? Hegesedés és discus hernia elkülönítésére (2 éven belüli műtét esetén).

85 Beteg felkészítés (claustrofobia) Beteg felkészítés (claustrofobia) A beteg pozicionálása fontos A beteg pozicionálása fontos Megfelelő sequenciák, síkok Megfelelő sequenciák, síkok A szeletek felhelyezése a beteg síkjaiban pontosan (többsíkú lokalizálás) A szeletek felhelyezése a beteg síkjaiban pontosan (többsíkú lokalizálás) Kontrasztanyag Kontrasztanyag Vizsgálati idő Vizsgálati idő Fotózás, archiválás Fotózás, archiválás Jó vizsgálat

86 Nyaki, háti és ágyéki gerinc külön sorozatokban vizsgálandó. Nyaki, háti és ágyéki gerinc külön sorozatokban vizsgálandó. A vizsgálat alapjai hasonlóak, azonban a vizsgálati paraméterek (pl. field of view (FOV), szeletvastagság, matrix) különbözőek az egyes régiókban. A vizsgálat alapjai hasonlóak, azonban a vizsgálati paraméterek (pl. field of view (FOV), szeletvastagság, matrix) különbözőek az egyes régiókban. Vizsgálati metodika

87 Vizsgálati metodika I. Vizsgálati metodika I. (tájékoztató jellegű) Rutin gerinc MR vizsgálat: Rutin gerinc MR vizsgálat: T1 súlyozott sagittalis síkú felvételek T1 súlyozott sagittalis síkú felvételek T2 súlyozott sagittalis síkú felvételek T2 súlyozott sagittalis síkú felvételek T1 és/vagy T2 súlyozott axialis síkú felvételek T1 és/vagy T2 súlyozott axialis síkú felvételek Kiegészítő felvételek: Kiegészítő felvételek: in/off phase in/off phase FLAIR (fluid attenuation inversion recovery) FLAIR (fluid attenuation inversion recovery) diffúzió súlyozott (DWI) diffúzió súlyozott (DWI) post-contrast post-contrast Vékony szeletek: 4 mm (3 mm) Vékony szeletek: 4 mm (3 mm)

88 coronalis síkú scoutsagittalis mérések síkjainak felhelyzése Vizsgálati metodika II.

89 T1 súlyozott sagittalis sík Vizsgálati metodika III. T2 súlyozott sagittalis sík

90 sagittalis síkú scout axialis mérések síkjainak felhelyzése Vizsgálati metodika IV.

91 T1 súlyozott axialis síkT2 súlyozott axialis sík Vizsgálati metodika V.

92 Vékony szeletes (3 mm) sagittalis és axialis felvételek az anatómiai viszonyok pontosabb megítélésére. Vékony szeletes (3 mm) sagittalis és axialis felvételek az anatómiai viszonyok pontosabb megítélésére. Intravénás gadolinium (0.1 mmol/kg), majd ezt követően T1 súlyozott sagittalis és axialis felvételek tumor, gyulladás, postoperatív állapot vizsgálatára. Intravénás gadolinium (0.1 mmol/kg), majd ezt követően T1 súlyozott sagittalis és axialis felvételek tumor, gyulladás, postoperatív állapot vizsgálatára. Metodika – Kiegészítő vizsgálatok

93 Ín, szalag: T1, T2 alacsony jelintenzitás – sötét szürke Ín, szalag: T1, T2 alacsony jelintenzitás – sötét szürke Izom: T1, T2 alacsony jelintenzitás – szürke Izom: T1, T2 alacsony jelintenzitás – szürke Porc: T1, T2 közepes jelintenzitás – világos szürke Porc: T1, T2 közepes jelintenzitás – világos szürke Ideg: T1, T2 alacsony jelintenzitás – sötét szürke Ideg: T1, T2 alacsony jelintenzitás – sötét szürke Porckorong: Porckorong: T1 alacsony jelintenzitás – szürke T2 magas centralis jel, alacsony jelintenzitású keret – fehér, szürke T2 magas centralis jel, alacsony jelintenzitású keret – fehér, szürke Csont kéregállomány: T1, T2 nincs jel – fekete Csont kéregállomány: T1, T2 nincs jel – fekete Csontvelő: zsírtartalom függvénye– fehér, szürke Csontvelő: zsírtartalom függvénye– fehér, szürke Zsír: T1, T2 magas jelintenzitás – fehér Zsír: T1, T2 magas jelintenzitás – fehér Folyadék: Folyadék: T1 alacsony jelintenzitás – szürke T2 magas jelintenzitás – fehér T2 magas jelintenzitás – fehér Anatómiai képletek MR jelintenzitása

94 Leggyakoribb gerincbetegségek Degenerativ porckorongbetegség Degenerativ porckorongbetegség Porckorongsérv Porckorongsérv Spodylarthrosis Spodylarthrosis Lumbaris gerinccsatorna szűkülete Lumbaris gerinccsatorna szűkülete Spondylolysis, Spondylolisthesis Spondylolysis, Spondylolisthesis Porckoronggyulladás, Sacroiliitis Porckoronggyulladás, Sacroiliitis Ankylotisaló spondylitis (AS) Ankylotisaló spondylitis (AS) Scoliosis, kyphosis, Scheueremann's kyphosis Scoliosis, kyphosis, Scheueremann's kyphosis Törések Törések Osteoporosis Osteoporosis Daganatok Daganatok

95 Degenerativ porckorongelváltozás A degeneratív porckorongelváltozások az öregedés velejárói. A degeneratív porckorongelváltozások az öregedés velejárói. A porckorongok vizet veszítenek, ezáltal hajlékonyságuk, rugalmasságuk és ütéstompító képességük csökken. A porckorongok vizet veszítenek, ezáltal hajlékonyságuk, rugalmasságuk és ütéstompító képességük csökken. A degeneratív porckorongelváltozások leggyakoribb jele a hátfájdalom. A degeneratív porckorongelváltozások leggyakoribb jele a hátfájdalom. A képalkotó vizsgálatok a csigolyák közti terek elkeskenyedését mutatják, mely a korongok elkeskenyedésére, illetve teljes összeesésére utal. Csontkinövések (csőrök) kezdenek a csigolyatestek peremszélein és a kisizületekben megjelenni. A képalkotó vizsgálatok a csigolyák közti terek elkeskenyedését mutatják, mely a korongok elkeskenyedésére, illetve teljes összeesésére utal. Csontkinövések (csőrök) kezdenek a csigolyatestek peremszélein és a kisizületekben megjelenni. A korong összeesésével és a csontfelrakódások megjelenésével a kilépő idegyököknek rendelkezésre álló tér beszűkül. A korong összeesésével és a csontfelrakódások megjelenésével a kilépő idegyököknek rendelkezésre álló tér beszűkül.

96 Csontfelrakódások láthatók rtg., CT vagy MRI vizsgálattal Csontfelrakódások láthatók rtg., CT vagy MRI vizsgálattal Latin nevük osteophyta Latin nevük osteophyta Az osteophyták a gerinccsatornát és a csigolyaközti forameneket szűkítik. Az osteophyták a gerinccsatornát és a csigolyaközti forameneket szűkítik. Ezen kóros elváltozások a gerincvelőt és a kilépő ideggyököket kopmrimálják. Ezen kóros elváltozások a gerincvelőt és a kilépő ideggyököket kopmrimálják. Spondylosis

97 Porckorongsérv A porckorong belső magja (nucleus pulposus) a korongot körülvevő szalagokat (annulus fibrosus) elődomborítja. Az anulus megrepedésekor a nucleus tartalma sérvszerűen elődomborodik, a kompressziót, valamint az anulus repedése miatt fájdalmat okoz. A porckorong belső magja (nucleus pulposus) a korongot körülvevő szalagokat (annulus fibrosus) elődomborítja. Az anulus megrepedésekor a nucleus tartalma sérvszerűen elődomborodik, a kompressziót, valamint az anulus repedése miatt fájdalmat okoz. Éles, metsző fájdalom Éles, metsző fájdalom Neurológiai vizsgálattal az izomerő és felületes érzés meghatározott lokalizációjú zavarait találjuk. Neurológiai vizsgálattal az izomerő és felületes érzés meghatározott lokalizációjú zavarait találjuk. MRI a választandó vizsgálat porckorongsérv esetén. MRI a választandó vizsgálat porckorongsérv esetén. CT vizsgálat a csontos anatómia ábrázolása miatt segítséget nyújthat. CT vizsgálat a csontos anatómia ábrázolása miatt segítséget nyújthat.

98 Spondylarthrosis A kisizületek kapcsolját össze a csigolyákat. A kisizületek kapcsolját össze a csigolyákat. A kisizületek degenerációjával és gyulladásával járó fájdalmat kisizületi arthrosisnak (spondylarthrosis) nevezzük. A kisizületek degenerációjával és gyulladásával járó fájdalmat kisizületi arthrosisnak (spondylarthrosis) nevezzük. A fájdalom általában jól körülhatárolható, a végtagokba nem sugárzik. A fájdalom általában jól körülhatárolható, a végtagokba nem sugárzik. A kisizületek degeneratív folyamataiban csontfelrakódások képződnek. A kisizületek degeneratív folyamataiban csontfelrakódások képződnek. CT vagy MRI egyaránt jól ábrázolja a betegséget. CT vagy MRI egyaránt jól ábrázolja a betegséget. Csontszcintigráfia gyulladás jeleit mutatja az érintett területen. Csontszcintigráfia gyulladás jeleit mutatja az érintett területen.

99 A gerinccsatorna szűkülete A gerincsatorna szűkülete fokozatosan alakul ki. A gerincsatorna szűkülete fokozatosan alakul ki. A kisizületek és a porckorongok egyidejű degenerációjának eredménye. A kisizületek és a porckorongok egyidejű degenerációjának eredménye. A stenosis kialakulhat a gerinccsatorna centralis részén, ahol a gerincvelő és a cauda equina érintett, illetve lateralis recessusban és az intervertebralis foramenekben, ahol a kilépő idegrostok érintettek. A stenosis kialakulhat a gerinccsatorna centralis részén, ahol a gerincvelő és a cauda equina érintett, illetve lateralis recessusban és az intervertebralis foramenekben, ahol a kilépő idegrostok érintettek. A betegség megjelenése és súlyossága több faktor eredőjéből adódik. A betegség megjelenése és súlyossága több faktor eredőjéből adódik.

100 Spondylolysis, Spondylolisthesis Spondylolysis a gerinc hátsó részének, a pars intraarticularisnak a defektusa. Spondylolysis a gerinc hátsó részének, a pars intraarticularisnak a defektusa. Lényege ezen terület fáradásos törése. Lényege ezen terület fáradásos törése. A spondylolysis fájdalom, illetve a gerinc instabilitásának okozásakor válik problémává. A spondylolysis fájdalom, illetve a gerinc instabilitásának okozásakor válik problémává. A spondylolysis a kiindulópontja a spondylolisthesis kialakulásának. Spondylolisthesis akkor jön létre, amikor valamelyik csigolya az alatta lévő csigolyán előre csúszik. A spondylolysis a kiindulópontja a spondylolisthesis kialakulásának. Spondylolisthesis akkor jön létre, amikor valamelyik csigolya az alatta lévő csigolyán előre csúszik. A csúszás az alső gerincszaksz fokozatos deformálódását és a gerinccsatorna szűkületét okozza. A csúszás az alső gerincszaksz fokozatos deformálódását és a gerinccsatorna szűkületét okozza.

101 Failed back syndrome (FBS) A failed back syndrome (FBS) krónikus, súlyos gerinc, vagy lábfájdalom gerincműtétet követően. A failed back syndrome (FBS) krónikus, súlyos gerinc, vagy lábfájdalom gerincműtétet követően. Az eredeti betegség kiújult, vagy nem volt teljesen sikeres a műtét. Ide tartozik a kiújult sérv, illetve az ideggyök fokozodó nyomása. Az eredeti betegség kiújult, vagy nem volt teljesen sikeres a műtét. Ide tartozik a kiújult sérv, illetve az ideggyök fokozodó nyomása. A kialakulás mechanizmusa változó, okozhatja a műtét következtében begyulladt izület, illetve hegesedés, mely a kilépő ideggyököt nyomja fájdalmat okoz. A kialakulás mechanizmusa változó, okozhatja a műtét következtében begyulladt izület, illetve hegesedés, mely a kilépő ideggyököt nyomja fájdalmat okoz. Gyakori a depresszió, idegesség, álmatlanság. Gyakori a depresszió, idegesség, álmatlanság. MRI a választandó vizsgálat. Kontrasztanyag a hegszövetet jól körülírja. MRI a választandó vizsgálat. Kontrasztanyag a hegszövetet jól körülírja.

102 Discitis, Sacroiliitis Discitis-nek a csigolyák közti tér gyulladását nevezzük. Discitis-nek a csigolyák közti tér gyulladását nevezzük. A discitis lassan kezdődő, erős hátfájdalommal jár, melyhez kapcsolódhat láz, hidegrázás, izzadás, fáradtság, étvágytalanság. A discitis lassan kezdődő, erős hátfájdalommal jár, melyhez kapcsolódhat láz, hidegrázás, izzadás, fáradtság, étvágytalanság. A határoló csigolyák zárólemezei erodáltakká válnak, mely a gyulladás fokával arányos. A határoló csigolyák zárólemezei erodáltakká válnak, mely a gyulladás fokával arányos. Sacroiliitis-nek a sacroiliacalis izület gyulladását nevezzük. Sacroiliitis-nek a sacroiliacalis izület gyulladását nevezzük. A betegnek az izületnek megfelelően fájdalma van. A betegnek az izületnek megfelelően fájdalma van. MRI vizsgálat a legérzékenyebb modalitás a gyulladás igazolására. MRI vizsgálat a legérzékenyebb modalitás a gyulladás igazolására.

103 Daganatok A gerinc és a gerincvelő daganatos folyamatai reltíve ritkák, azonban nagyon súlyos állapotot jelentenek. A gerinc és a gerincvelő daganatos folyamatai reltíve ritkák, azonban nagyon súlyos állapotot jelentenek. Jó- és rosszindulatú folyamatok. Jó- és rosszindulatú folyamatok. A gerinctumoros betegek leggyakoribb panasza a fájdalom. A gerinctumoros betegek leggyakoribb panasza a fájdalom. A daganatok instabilitást okozhatnak. A daganatok instabilitást okozhatnak. A gerinc rtg. vizsgálata mindíg az első lépés. A gerinc rtg. vizsgálata mindíg az első lépés. CT és MRI a betegség kiterjedésének meghatározásában segít. CT és MRI a betegség kiterjedésének meghatározásában segít. Gerincvelő és kilépő idegekek kompressziója. Gerincvelő és kilépő idegekek kompressziója. Csontszcintigráfia az egyéb területeken lévő daganatok kimutatására. Csontszcintigráfia az egyéb területeken lévő daganatok kimutatására. Amennyiben áttéti daganatról van szó, az elsődleges tumor helyét meg kell találnunk. Amennyiben áttéti daganatról van szó, az elsődleges tumor helyét meg kell találnunk.


Letölteni ppt "MR-vizsgálat előkészítése kontraindikációk kiszűrése a beteg tájékoztatása a vizsgálat menetéről a beleegyező nyilatkozat aláíratása a beteg előkészítése,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések