Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat"— Előadás másolata:

1 Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat
Szakmai szupervízió Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat

2 A gyakorlat végzésének feltételei
Szeged, Női Klinika Gyermekágyi osztály. Az osztályon dolgozók kedvesek voltak és örültek az érkezésünknek. Miután megmutatták nekünk az osztályt be is kapcsolódhattunk az osztály munkájába. A mentorral nem volt kapcsolatunk, a gyakorlat alatt 2x találkoztunk vele. Az osztályos főnővérrel jó kapcsolatunk volt, mindig fordulhattunk hozzá segítségért. Szívesen elmagyarázott nekünk egy-egy munkafolyamatot. Erősség: ● szervezett munka, ● az ápolók jól felkészültek. Gyengeség: ● az osztályon gumikesztyű hiány volt (nem használhattuk), ● a dolgozók naponkénti változása. 3-4 ápoló napközben egy 33 fős osztályra, ami néha teljesen megtelt. ( 12 órás munkarend)

3 A beteg bemutatása 32 éves nő túlhordás miatt érkezett a szegedi női klinika szülőszobájára, majd császármetszés után felkerült a postoperatív osztályra és a második nap után a gyermekágyra. Élettársi viszonyban él egy férfival, aki apasági nyilatkozatot tett, így a gyermek az ő nevére került. Szegeden élnek egy közös panellakásban. Rokonai sűrűn látogatják, mindig hoznak neki gyümölcsöt. Szorongás nem figyelhető meg, mert elmondása szerint jól érzi magát a szobatársai között. Tudata tiszta, jól kommunikál, keresi a társaságot. Érzelmi állapota nyugodt, bár izgul újszülöttje állapota miatt. 19 éves kora óta asthmás, de terhessége alatt nem volt vele problémája. Menstruációja szabályos, fájdalmai nincsenek.

4 A beteg megfigyelt tünetei
Tm: 164 cm, Ts: 70 kg, BMI: 26,026 RR: 110/70, P: 70/min T: 36,3ºC. Légzése szabályos, látása, hallása ép. Keringése, szívműködése jó. Étvágyára soha nem volt panasza, most is jó. Alkata túltáplált (kövér), terhessége alatt 16 kg-t szedett fel. Bőre normális, ápolt, oedema, icterus, cyanosis nincs. Széklete rendben, vizelete enyhén csíp, de ez normális. Jól alszik, ki tudja magát pihenni éjszakánként. Életmód: Nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt és kávét sem. Teje a 3. napra indult el, de az újszülött még csak pohárból tud enni. Mozgása lassú az „enyhe” fájdalmai miatt. Az anya Rh-, az újszülött pedig Rh+ => Anti-D adása

5 Igény/Szükségletek (problémák) felmérése
Beteg Ápoló ● Aggódás megszüntetése ● Aggódás ● Testsúly és oedema csökkentése ● Súlygyarapodás, oedema ● Félelem megszüntetése ● Félelem ● Fáj és feszül a hasam ● Fájdalom

6 Ápolási diagnózis közös kialakítása
Beteg Ápoló Aggódás Aggódás az újszülött egészsége miatt. Súlygyarapodás Túlzott súlygyarapodás a terhesség miatt, mely kg-ban nyilvánul meg. Félelem Félelem az ismerethiány miatt, melyről a beteg beszámol. Fájdalom Fájdalom a sectio miatt, mely 4-es erősségben nyilvánul meg.

7 Közös célkijelölés/tervezés 1.
Az anya tudja ellátni újszülötteje körüli teendőket mielőtt még elhagynák a klinikát és ezáltal megnyugszik. Csökkenjen a fájdalma 1 órán belül 2-es erősségőre és ezáltal könnyebben tud majd sétálni. Odafigyel az étkezésére, hogy minél hamarabb visszanyerje régi formáját. Megvalósítás nehézségei: Nem volt, mert nagyon várta már a születendő gyermekét. Segítő tényezők: Az anya meg akarja tanulni azt, hogy tudja minél jobban ellátni gyermekét. Szeretné visszanyerni régi formáját.

8 Közös célkijelölés/tervezés 2.
Közös tervezés: Védőnő által elmondottak hasznosítása. (fürdetés, pelenkázás, szoptatás, bőrvédelem) Fájdalom csillapítása gyógyszeres és nem gyógyszeres módon. Sétálás a folyosón, hogy minél hamarabb visszanyerje fizikai aktivitását. Roboráló étrend adása. Gyógytornász segítségével könnyű mozgás tanulása.

9 Kijelölt ápolási feladat
Szakmai protokollok: Az osztályon alkalmazott beavatkozások: ● Az Rh-vércsoport incompatibilitás ápolási protokollja. ● A gyermekágyas osztályra történő átvétel protokollja. ● Az uterus involúció ellátás ápolási protokollja. ● Műtét utáni diétás étkezés protokollja. ● Operált beteg műtétet követő testápolásának protokollja.

10 Végrehajtás Beteg Ápoló Az anya érdeklődött újszülöttje állapotáról.
Sétálás a folyosón. Védőnői tájékoztatás meghallgatása. Ápoló Az anya kérdéseire válaszoltam. Segítettem neki a folyosón közlekedni. Értesítettem a védőnői foglalkozásokról.

11 Közös értékelés Beteg Megnyugodott újszülöttje állapotáról.
Könnyebben mozgott a 3. napon. Gyakorolta a védőnő segítségével a feladatokat. (fürdetés, pelenkázás, tejlefejés) Ápoló Aggodalma elmúlt. Fizikai aktivitása nőtt. Tudja alkalmazni az újszülött ellátásához szükséges feladatokat.

12 Tapasztalataim… A gyakorlaton tetszett, hogy önállóan dolgozhattam, de ha bármiben segítségre szorultam, akkor készségesen segítettek. Pozitív: ● szülés, ● újszülöttek, ● anyukákkal való beszélgetés. Negatív: ● nem rendezett napi rutin, ● gumikesztyű hiány a spórolás miatt. Elméleti és gyakorlati tudásom további elmélyítése.

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kökény Annamária Ápoló szak III. évfolyam Nappali tagozat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések