Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége A vázizom anyagcseréjét az izom-összehúzódás intenzitása, így a terhelés intenzitása határozza.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége A vázizom anyagcseréjét az izom-összehúzódás intenzitása, így a terhelés intenzitása határozza."— Előadás másolata:

1

2 1 A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége A vázizom anyagcseréjét az izom-összehúzódás intenzitása, így a terhelés intenzitása határozza meg. A fő energiaszolgáltató molekula az ATP. Számos energiaszolgáltató mechanizmus van, melynek során az izomban ATP keletkezik:  1.: legközvetlenebb-, és leggyorsabb az izom kreatin foszfát raktárai.  2.: ezt követi a glikolízis.  3.: végül a mitokondriális légzésé a főszerep.

3 Az első 30 másodpercben a legtöbb ATP a kreatin foszfát hidrolíziséből származik. Ez biztosítja az azonnali, anaerob, alaktacid energiaszolgáltatást. 60 százalékos intenzitás felett a fő E forrás, ATP-t biztosító folyamatok: glikolízis - fokozott cukorlebontás és a glikogenolízis: fokozott cukortermelés más molekulákból: aminosavakból, zsírsavakból

4 3 A mitokondriális légzés (aerob energia szolgáltatás) A mitokondriális légzésben olyan folyamatok vesznek részt, amelyek lehetővé teszik, hogy az oxigénigényes folyamatokra a lehető legérzékenyebb válasz jöjjön létre, tehát minél több ATP termelődjön. A mitokondriumon belül (cytosolon belül) egy anyagcsere szignál játszik szerepet, jelezve az izom ATP szükségletét a mitokondrium számára. Az egyik ilyen szignál az ADP és foszfor koncentrációjának megemelkedése, amely stimulálja a mitokondriális légzést. Hasonló szerepe van a kalciumnak is.

5 4 Energiaszolgáltatás munkavégzés során

6 5 A munkavégzés hatása a szívműködésre

7 6 A pulzus változása munkavégzés során

8 7 A munkavégzés hatása a légzésre

9 8 Az oxigénfogyasztás változása munkavégzés során

10 9

11 10 Az izom energiatartalékának változása munkavégzés során

12 11

13 12 Krónikus adaptáció Hosszú távú-, állóképességi munkához történő adaptáció

14 A stresszfolyamatok szisztémás vonatkozásai

15 A stressz fogalma: Cannon írta le, 1922-ben a vészreakció fogalmát: a melllékvese velő adrenalin kiválasztása segíti a kűzdési vagy menekülési reakciókat. Selye János vezette be 1976-ban a stressz fogalmát: káros külső vagy belső ingerekkel szembeni reakció, a szervezet (sejtek) védekező mechanizmusainak aktiválódása. stresszorok hatására a hipotalamo-hipofizeális rendszer aktiválódik, az ACTH és végül is a glukokortikoidok termelése fokozódik a mellékvese kéregben (szteroidok) Probléma: modern életforma, „régi” idegrendszer és sejt struktúra az evolúció során másra alakult ki a „problémamegoldó rendszer”

16 Általános adaptációs szindróma  alarm reakció (vészreakció) a homeosztázis védelmére  ellenállás kialakulása a fokozott, erős védekezésre  kimerülés, a szervezet legyengülése (adaptációs betegségek: pl. rheumatoid arthritis, gyomorfekély, magas vérnyomás)

17 A fiziológiai stresszreakció A fenyegetés észlelésekor a stresszortól függetlenül testünk automatikusan felkészül a veszedelemre. Ezt a reakciót harcolj, vagy menekülj válasznak nevezzük. Jellemző testi változások: A máj többletcukrot bocsát a szervezet rendelkezésére Hormonok serkentik a zsír cukorrá alakulását Gyorsul az anyagcsere Nő a szívritmus, vérnyomás, légzésszám, izomfeszültség Az emésztés, nyálelválasztás csökken Az endorfinok termelése fokozódik A lépből több vörösvértest jut a véráramba: oxigénszállítás Csontvelő több fehérvérsejtet termel

18 A harcolj, vagy menekülj válasz kialakulásának kettős szabályozása Két rendszer aktivációjából fakadnak a fiziológiai reakciók: szimpatikus idegrendszer adrenokortikális rendszer. Mindkettő a hipotalamusz (stresszközpont) szabályzása alatt.

19 AkutSTRESSZ AGY Hipofízis elülső lebeny Mellékvese kéreg Szimpatikus idegrendszer Mellékvese velő Glüko- kortikoidok ACTH Noradrenalin Adrenalin CRF Autonóm idegrendszer Hipofízis-mellékvese rendszer CRF

20 A krónikus stressz Ha sem menekülés, sem harc nem lehetséges. Emberben főképp pszichoszociális jellegű és nagyon általános. A megküzdési stratégiák döntő fontosságúak.

21 Krónikus stressz  allosztatikus terhelés Magas vércukor Csontritkulás Emelkedett vérnyomás +magas koleszterin  érelmeszesedés Immunrendszer: működése gyengül vagy inadekváttá válik. Idegrendszer: működése károsodik. Főleg a glükokortikoid receptorokban gazdag területeken (pl. hippokampusz) sejtzsugorodás, elhalás következhet be  tanulási és térbeli tájékozódási zavarok.

22  szimpatikus válasz  frekvencia,  vérnyomás  miokardiális megterhelés  oxigén fogyasztás szívgyengeségben: életveszély Fájdalom - következmények A thoraco-abdominalis sebekből származó fájdalomnak jelentős tüdőre ható következményei vannak:  abdominalis izomtónus  rekeszfunkció  erős köhögés  szekréciós funkció atelectasia & pneumonia

23 ENDOKRIN RENDSZER  katabolikus hormonok (katecholaminok, kortizol, glukagon)  Anabolikus hormonok (inzulin, tesztoszteron) IMMUN RENDSZER Stressz: leukocytosis és lymphopenia csökkent reticuloendothelialis működés fertőzésre való érzékenység Fájdalom - következmények a fájdalom csökkenti a mozgékonyságot  izomtónus mélyvénás trombózis veszélye nő


Letölteni ppt "1 A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége A vázizom anyagcseréjét az izom-összehúzódás intenzitása, így a terhelés intenzitása határozza."

Hasonló előadás


Google Hirdetések