Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, 2012.06.01. A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, 2012.06.01. A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István."— Előadás másolata:

1 Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, 2012.06.01. A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István magánállatorvos Boldogkőváralja

2 Munkavégzés helye Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Szerencsi Mg Zrt, Hernádcéce sertéstelep

3 Magamról 11 éve lakok Boldogkőváralján és dolgozok a környékén. 2011 májusától látom el a hernádcécei sertéstelep magánállatorvosi felügyeletét. Korábban nagylétszámú sertéstelepi tapasztalatom nem volt. A PRDC-vel is viszonylag rövid az ismeretség.

4 A sertéstelepről Tenyésztés Hízlalás ‏ 1100 koca 20 kan 29000 született malac az elvárás 26000 értékesített hízó az elvárás Zömében saját vágóhídon keresztüli értékesítés

5 Első benyomások  A szaporodásbiológiai tényeket figyelembe véve a 29000 született malac csak illúzió lehet.  A termékenyítés körüli beavatkozások is ez ellen dolgoznak.  Telepi boncolások alkalmával a tüdő- és mellhártya gyulladások legkülönbözőbb variációi.  Még hatósági állatorvosként vágóhídon rengeteg tüdő- és mellhártya gyulladás a fenti állományból.  Ismét elmentem a vágóhídra, a helyzet hasonló…  A telepen vakcinázási protokoll gyakorlatilag nincs.

6 A pánik  Itt semmi sem az, aminek látszik.  A telep vezetése szerint a dolgok rendben mennek, ezt mutatják a falon lévő elismerő oklevelek is.  Amit viszont én látok:  Az állomány a hizlaldában szétnő  Magas az elhullási arány a hizlaldában  Sok a technológiai selejt.  Humán erőforrás problémák:  a tenyésztés-vezető tartósan beteg  kevés a munkaerő a fiaztatóban… A TELEP TÖBB SEBBŐL VÉRZIK

7 Előre menekülés  A tapasztalataimat és kétségeimet megosztottam a kollégáimmal.  Állandóan bombáztam őket a kérdéseimmel.  Próbáltam megszervezni telepi látogatásokat, hiszen több szem többet lát…  Így került a képbe az MSD (akkor még Intervet) képviseletében dr Búza László

8 A stratégia  Szisztematikusan átvizsgálni a telepi folyamatokat.  A PRDC láthatóan tombol a telepen, ez jellemzően a hizlalási fázist érinti.  Ha itt kezdem a „rendrakást”, akkor az eredmények viszonylag gyorsan jönnek.  Ezt követően jöhet a tenyésztési rész.

9 Megszerveztem egy Respig auditot Második nekifutásra sikerült is bejutni a telepre… A Respig

10 Adatgyűjtés  Saját vizsgálatok:  Telep bejárás, élőállat vizsgálat  Telepi boncolás  Vágóhídi tüdővizsgálat  Mintavételezés laboratóriumi vizsgálatra.  A telep által szolgáltatott adatok:  Az ún. naturális mutatók  Pénzügyi adatok.

11 Eredmények I.  Saját vizsgálatok és laboreredmények:  a szerológiai vizsgálatok igazolták a klinikai – és kórbonctani kép keltette gyanút  TO  PCV  Mycoplasmosis  APP

12 Eredmények II.  A telep által szolgáltatott adatok: Egymásnak ellentmondó adatsorok, amivel a Respig nem tud mit kezdeni !

13 Mérföldkő I.  A telep által szolgáltatott adatok: Ez az ellentmondás felkeltette a management figyelmét is, és köteleztek mindenkit, hogy a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltassanak !

14 Kész az első Respig audit  probléma feltárás  megoldási javaslatok  a beavatkozásokhoz tartozó pénzügyi kalkulációk  Az elkészülés dátuma: 2011.06.16.

15 Mérföldkő II.  Beindult a kocák TO elleni vakcinázása !  Időpont: 2011.11.02.  Figyelem: eltelt 4,5 hónap !  A management vizsgálta a lehetőségeket.  Én győzködtem őket, hogy nincs időnk tétlenkedni (TO, PCV, Mycoplasma).  Ekkor még szó sem volt egyéb, PRDC elleni vakcina bevezetéséről.

16 Mérföldkő III.  2012. évi gyógyszer tender előkészület  Időpont: 2012.01.-02. hó  Beterveztem az egész éves circo- és mycoplasma elleni vakcina mennyiséget is.  Vezetői döntés a vakcinázásról nem volt, de a tender végleges változatában „tévedésből” ezen tételek szerepeltek.

17 Mérföldkő IV.  A gazdasági igazgató szembesült a tényekkel  Időpont: 2012.03. hó  „ Ha benne van a tenderben, akkor van rá pénz”.  Számomra az indok nem számított, a lényeg, hogy a szakmai alapokon előkészített folyamat végre beindulhatott.

18 Jelen állapot I.  A kocaállomány TO elleni alapimmunizálása megtörtént.  2012.01.15-től TO-sal szemben védett malacok születnek.  2012.01.25-től új tenyésztés-vezető van a telepen, aki csak a valóságot vetheti papírra.  2012.04.15-től minden választott malac circo- és mycoplasma ellen vakcinázott.

19 Jelen állapot II.  2012.05.08-án egy újabb Respig audit volt, ahol aktualizáltuk az alapadatokat.  Felállítottunk egy kísérletet, ahol vizsgáljuk a vakcinázás hatékonyságát.  4 csoport:  Csak circo elleni vakcina  Csak mycoplasma elleni vakcina  Mindkét vakcina  Kontroll.

20 Jelen állapot III.  Mérni/ vizsgálni kívánt fontosabb paraméterek:  Választási, áttelepítési, vágási darabszám  Választási, áttelepítési, vágási súly  110 kg-os végsúlyra való hízlalás ideje  Napi testtömeg gyarapodás változása  Elhullások száma és oka  Ún. technológiai selejt aránya  Vágóhídi tüdővizsgálat.

21 Jelen állapot IV.  A kísérlet kezdete: 2012.05.04.  Publikálható adat még nincs  Várhatóan 2012.10-11. hóban zárul a kísérlet.  Bíztató előjelek (a kísérleti csoport előtti vakcinázott állatok vizsgálata):  Egyöntetű állomány  Elhullás drasztikus csökkenése…

22 Volt egy-két mélypont Soha ne add fel Forrás: www.sciencescene.com

23 Köszönet  Állatorvosoknak és sertéstenyésztési szakembereknek: A kollegiális- és baráti segítségért.  Hiszem, hogy tanulni, kérdezni nem szégyen. ( talán a telepünk sem itt tartana, ha …)

24 Végezetül Ez csapatmunka, egymás tudására (tulajdonosok, telepvezetők, állatorvosok) szükség van, Mindannyian egy hajóban evezünk de nem mindegy az irány… forrás: www.sodahead.com

25 Köszönöm a figyelmet Dr. Makkai István E-mail: makkaidr@gmail.com


Letölteni ppt "Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, 2012.06.01. A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István."

Hasonló előadás


Google Hirdetések