Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hang terjedése. Terjedési jellemzők, hangtér A zajforrás mindig rezgést végző elemi részecskék halmaza A rezgés tovaterjedése a rugalmas közegben: hullámmozgás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hang terjedése. Terjedési jellemzők, hangtér A zajforrás mindig rezgést végző elemi részecskék halmaza A rezgés tovaterjedése a rugalmas közegben: hullámmozgás."— Előadás másolata:

1 A hang terjedése

2 Terjedési jellemzők, hangtér A zajforrás mindig rezgést végző elemi részecskék halmaza A rezgés tovaterjedése a rugalmas közegben: hullámmozgás Hullámmozgás csak tömeggel és rugalmassággal rendelkező térben terjedhet A terjedési sebességet a rugalmassági modulus és a sűrűség határozza meg alapvetően

3

4 A terjedési sebesség Ev = rugalmassági modulus  = a közeg sűrűsége

5 Terjedés légnemű közegben A terjedési viszonyt alapvetően a hőmérsékleti gradiens és légmozgás határozza meg

6 Intenzitásszint és hangnyomásszint Az intenzitás a hangteljesítmény és a hangnyomás között teremt kapcsolatot Intenzitás szint: vonatkoztatási alaphoz viszonyított intenzitás logaritmusa Hangnyomásszint négyzete az intenzitással és a teljesítménnyel arányos

7 Hangterjedés szabad térben

8 A szabadtéri terjedést befolyásoló tényezők A levegő hangelnyelése (csillapítása) Frekvencia Frekvencia Hőmérséklet Hőmérséklet Páratartalom Páratartalom A növényzet hatása Sűrűség Sűrűség Aljnövényzet Aljnövényzet Zajforrás magassága Zajforrás magasságaHangvisszaverődés Növelő hatás Növelő hatás Meteorológiai hatások Szél: vektorális összegződés, vertikális elhajlás a sebesség-gradiens miatt Szél: vektorális összegződés, vertikális elhajlás a sebesség-gradiens miatt Hőmérséklet (gradiensek hatása) Hőmérséklet (gradiensek hatása) A talaj hatása A talaj akusztikai hatása - hangelnyelése (beton-gyep) A talaj akusztikai hatása - hangelnyelése (beton-gyep) Távolság szerepe (a zajforrás közelében interferencia – távolabb szóródás) Távolság szerepe (a zajforrás közelében interferencia – távolabb szóródás) Hangárnyékolás hatása (házak, fal, domborzat, stb.)

9 Például a szél hatása

10 Doppler-effektus Doppler-effektus Ha a mozgó forrás f0 frekvenciájú hullámot bocsát ki, akkor a közeghez képest álló megfigyelő az alábbi módon meghatározható f frekvenciát észlel: ahol c a hullám sebessége a közegben és v a hullámforrás (radiális) sebessége a közeghez képest (pozitív=közeledő, negatív=távolodó).

11 Irányítási tényezővel módosított intenzitás:

12 Módosított hangnyomásszint egyenlet: D=1-nél az irányítási tag 0dB D=2-nél 3 dB D=4-nél 6 dB D=8-nál 9 dB

13 Vonalszerű zajforrás

14

15 A hangterjedési viszonyok zárt terekben A hangterjedési viszonyok zárt terekben

16 A falra beeső hangenergiák megoszlása

17

18 Egyrétegű falak hanggátlása a frekvencia függvényében

19 Többrétegű falak hanggátlása a frekvencia függvényében a: kétrétegű fal b: ugyanolyan súlyú egyrétegű fal fr: rezonancia frekvencia f1, f2, f3: kritikus frekvencia Akusztikai szempontból kétrétegű, megfelelően méretezett fal alkalmazásával nagyobb hanggátlás érhető el, mint azonos fajlagos tömegű egyrétegű fal esetén. A két falréteg között levegőréteg, ill. rugalmas anyag a rendszerben rugóként működik.


Letölteni ppt "A hang terjedése. Terjedési jellemzők, hangtér A zajforrás mindig rezgést végző elemi részecskék halmaza A rezgés tovaterjedése a rugalmas közegben: hullámmozgás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések