Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit."— Előadás másolata:

1 Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit

2 A bio élelmiszerek élelmiszerbiztonsági előnyei és kockázati területei (GMO fotók a netről) Készítette: Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens, ügyvezető, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft április 9. Szeged

3 A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. működésének alapjai : FVM elismerés: HU-ÖKO-01 kódszámon Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációja: MSZ EN 45011:1999 szerint (NAT /2008) EU elismerés: tagországi (1995-től ekvivalens, utolsó Bizottsági Rendet: 2382/2002) Svájci elismerés: EU kölcsönös (csatlakozás előtt: FDE ) IFOAM akkreditáció: február 21-től

4 Divatos fogalmak Alternatív? Reform? Natúr? Integrált? LISA? Bio! 2092/91 R

5 Az ökológiai termék megnevezése (Cryptolaemus montrouzeri) Ökológiai: (öko, eko, stb. > ES, CS, DA, DE, ET, HU, LT, LV, BL, PL, RO, SK, SL, SV) Biológiai: (bio, > BG, ES, CS, DE, EL, FR, IT, LV, LU, NL, PT, SK) Organikus: (> EN, GA, MT) Luonnonmukainen: SF Mahe: ET

6 A biotermék jellemzői a fogyasztók szerint -Makro- és mikroelem tartalom magasabb -Vitamin tartalom magasabb -Egészségvédő anyagokban gazdagabb -Ízletesebb -Élelmiszerbiztonság (szermaradék nincs) -Olcsóbb > beltartalom és társadalmi ráfordítás szintjén, BSE, ivóvíz stb. -GMO mentes -Alacsonyabb toxin szint

7 Ellenőrzés, tanúsítás Termelési folyamat ellenőrzése az üzemszintjén (éves átfogó, szavatosság,termékcsere kizárás, 834/2007 kockázatelemzéssel gyakoribb) Minősítő tanúsítvány Termék nyomon követése EU előtt: Terméktanúsítvány (árukísérő bizonylat) A Biokontroll ellenőrzését kiegészítik a legjobb üzemek minőségbiztosítási rendszerei: termőföld vizsgálata, tételes analitikai vizsgálat, „minden gyanús” elv alkalmazása, stb.

8 Nincs különbség Az általános előírások érvényesek, nincs „engedmény” a bionak Az ökológiai gazdálkodástól független élelmiszerbiztonsági jelenségek azonosak (fizikai veszélyek, biológiai veszélyek, mikrobiológiai veszélyek stb.) Csomagolóanyagra nincs előírás Élelmiszerüzemek tisztító, fertőtlenítő szerei azonosak

9 Élelmiszerbiztonság alapanyagra és fel nem dolgozott élelmiszerre 1. 1.Az engedélyezett növényvédőszerek, tápanyagok nem kerülnek a növényekbe, és ártalmatlanok a fogyasztó emberre ( pozitív lista) 2. Az állatok kezelésének szabályai: -megelőzés -fitoterápia, homeopátia, ásványi anyagok, stb. -gyógyszerek (évenként legfeljebb 1-2x, dupla várakozással)

10 Élelmiszerbiztonság alapanyagra és fel nem dolgozott élelmiszerre 2. 3.A szokványos készítmények alkalmazási kockázatai elmaradnak. Pl. dózis hibák, anyag elcserélések, stb. 4.Az engedélyezett hatóanyag-maradékok kockázatai, kombinálódása, stb. 5.Ismeretlen kockázatok: GMO, ionizáló sugárzás, stb.

11 Élelmiszerbiztonság a feldolgozott élelmiszerre 3. Alapelvek: (GMO mentesség mindenhol) -alapanyag, ahogy láttuk, -adalék- és segéd anyagok csak akkor alkalmazhatók, ha nélkülük az élelmiszer elkészítése nem lehetséges, -csak pozitív listáról (vitán felül állóan ártalmatlanok, től állati termékre is) -csak engedélyezett célra

12 Élelmiszerbiztonság a feldolgozott élelmiszerre 4. -tartósítószer nem használható -természetes aromák, de pl. bio illóolajok, stb., -mosás, tisztítás, fertőtlenítés ugyanaz, mint a szokványos gazdaságban, -feldolgozás: ugyanaz, mint a szokványos gazdaságban, kivéve az ionizáló sugárzást, -csomagoló anyagok ugyanazok, mint a szokványos üzemben, védőgázas is lehet (CO2, N és közömbös gázok)

13 Bio szabályozással kiszűrt kockázatok: (megjegyzés: az általános előírások maradéktalanul vonatkoznak a biora is) növényvédőszer-maradék a terményekben,növényvédőszer-maradék a terményekben, magas nitrit- nitrát szint a növényekben,magas nitrit- nitrát szint a növényekben, géntechnikailag módosított termékek jelenléte,géntechnikailag módosított termékek jelenléte, géntechnikailag módosított szervezetek származékainak jelenléte,géntechnikailag módosított szervezetek származékainak jelenléte, antibiotikumok az állati termékekben,antibiotikumok az állati termékekben, hormonok az állati termékekben,hormonok az állati termékekben, BSE-vel érintett állati termékek,BSE-vel érintett állati termékek, tartósítószerek,tartósítószerek, ízfokozók,ízfokozók, szintetikus állományjavítók.szintetikus állományjavítók.

14 Fennmaradó ( ?) fő kockázatos területek nátrium-nitrit (E 250) és a kálium-nitrát (E 252) (az elhagyásuk még nagyobbat), a növényi eredetű adalékok (nem bio termékek: guar gumi stb.), POP szennyezések (eldrin, dieldrin, DDT, stb.) a biogazdálkodás integritását sértő jelenségek (vegyszer elsodródás, rossz takarítás, helytelen elkülönítés, termékek együtt tárolása, stb.) Megromlás, fizikai szennyeződés, toxin- tartalom, mikrobiológiai státusz, stb.

15 KM-PM: (cca) 47:53 Szamóca azoxistrobinból 0,37 mg/kg-ot (2 mg/kg a határérték) fenhexamidból 0,3 mg/kg-ot (5 mg/kg a határérték) lambda-cihalotrinból 0,079 mg/kg-ot nem engedélyezett Fejessaláta dimetoátból 0,034 mg/kg-ot tartalmazott (határérték 0,5 mg/kg) folpetbõl 0,15 mg/kg-ot tartalmazott (2 mg/kg a határérték) Fejessaláta vinklozinból 0,01 mg/kg-ot tartalmazott (5 mg/kg a határérték) Zöldhagyma azoxistrobinból 0,15 mg/kg volt a mintában (a határérték 2 mg/kg) Narancs imazaliból 0,64 mg/kg volt benne (5 mg/kg a határérték) kinalfoszból 0,028 mg/kg-ot tartalmazott, (0,05 mg/kg a határérték) NB-B : 20-0

16

17

18 1. A gondosság alapelvének sérülése: Nem fogadható el mai engedélyezési gyakorlat, amely a „lényegi azonosság” deklarációján nyugszik (= „ha a hagyományos termény biztonságos, akkor a hozzá hasonló kémiai összetételű GM-termék is biztonsággal fogyasztható, azaz nem kell vizsgálni”) „A BSE-ben megbetegedett állat lényegileg azonos az egészségessel” Bardócz Zs (2006) Aggályos a genetikailag teljesen azonos klónok termesztése Etikai aggályok (miből származik a transzgén? emberből rizsbe, kukoricába?)

19 2. Az egészség alapelvének sérülése: Hatás a talaj élő szervezeteire: (kevés független vizsgálat van, közöttük a talajlakó állatokra több aggályos eredményű Bakonyi et al. (2006) ) Kérdéses, hogy a GM növény egészségesnek tekinthető-e (pl. stressz-fehérjék megemelkedett szintje Bardócz Zs. (2005) ) A GM növényt fogyasztó állat (elváltozások: bélben Ewen, SWB & Pusztai, A. (1999), Padron, et al. (2000), immunrendszerben Teshima, et al. (2000), embriókban, májban (Malatesta et al. (2001), stb.) GM növényt fogyasztó ember (állatkísérletek intő eredményei + allergia (StarLink kukorica Freese (2001), GM borsó Prescott et al. (2005), + transzgén beépülése szimbionta mikrobákba (Netherwood et al. (2004) )

20 3. A környezet megóvása alapelv sérülése A természetes növénytársulások, védendő genetikai értékek szennyeződése (keresztes virágúak, Mexikói kukoricák Rudino (2003) ) Az élettársulások közömbös és/vagy hasznos elemeinek károsítása Lang et al. (2007) Nem lehet megakadályozni a transzgén „megszökését” Heszky (2006) Újszerű élő szervezetek (vírusok, baktériumok, stb.) jöhetnek létre

21 4. Méltányosság alapelvének sérülése Csökkentik az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható módszerek hatékonyságát Darvas et al. (2007) Nem lehet visszavonni a megszökött transzgént (StarLink esete) Koegzisztencia „nem létezik” Cipriano et al. (2006), Heszky (2006) Mások életlehetőségeinek korlátozása (pl. vanilint termelő repce, stb.) Félretájékoztatás, tudományos tények elhallgatása Méltánytalan üzletpolitika ( versenytársak pozíció rontása, jogdíj-perek (Percy Schmeiser esete 2001, 600 ezer $), öngyilkosságok Mittal (2006), veszteségek Pinstrup-Andersen (2006)

22

23

24

25 Az ökológiai gazdálkodás optimális anyag- és energiaáramlása (Diercks; és Ángyán, Menyhért alapján)

26 "a felfedezéskor gondoltam, hogy valami nem lesz teljes vagy hamis lesz és ki kell javítanom. Az áttekinthetetetlen összefüggésekbe való egyszerű beavatkozással rendetlenséget és betegséget okoztam. Nem az egyes anyagok nyújtanak hosszú távú teljesítményt és egészséget. Az élő humuszos föld fontosabb, mert a növények egészséges egyensúlya és ezzel összefüggésben az állatoké és végső soron az embereké is így biztosított.” Justus von Liebeig

27

28

29 Szelektív sorban végzett gyomírtás

30 Kezelés sárgarépában: –80-90%-os hatékonyság egyéves gyomokra 80 0 C-nál –Üzemanyag fogyasztás < 400 l ha -1 Kezelt sorok

31 Gyümölcs-, sodró- és szőlőmolyok elleni védekezés feromon légtértelítéssel a Japán Shin-etsu készítményeivel Biocont Kft szívességéből

32 László Gyula szívességéből Mi is az a feromon légtértelítés? (angolul mating disruption – MD = párosodás gátlás) Merre vagy?? Nem talállak!! Na, mi lesz már?

33 Növényvédőszerek

34 Szelíd növényvédelem pl. diatoma föld, alginit, zeolit stb. növényi ázatok, főzetek, forrázatok, tinktúrák, kivonatok Tej, savó, író fenéktermék

35

36 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

37 A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. elérhetősége Biokontroll Hungária Nonprofit Kft Budapest, Margit krt. 1. III/ Postacím: 1535 Budapest, Pf. 800 Telefon: (1) , -23, -66, -67, (30) , (70) , (20) Fax: (1) Internet:


Letölteni ppt "Columbia naplemente Szeretettel Szeretettel köszöntöm köszöntöm Élelmiszer Minőségbiztosítási Nemzetközi Konferencia Résztvevőit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések