Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Szerényi Viktor Campden & Chorleywood Magyarország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Szerényi Viktor Campden & Chorleywood Magyarország."— Előadás másolata:

1 1 Szerényi Viktor Campden & Chorleywood Magyarország

2 2  Az élelmiszer-biztonságért elsődleges felelősség az élelmiszer előállítóé!!!  A termelés orientált kínálati piac folyamatosan átalakul fogyasztó orientált keresleti piaccá  A 178/2002 EU rendelet től kötelezően előírja a termékek és összetevők nyomon követését.  Az élelmiszer biztonságot és a nyomon követhetőséget az élelmiszerlánc teljes hosszában garantálni kell  Az élelmiszertermelő biztonságát a HACCP alapú Helyes Higiéniai Gyakorlat jelentősen növelni tudja

3 3 A legismertebb meghatározás (pl.: 178/2002 EK) Az a KÉPESSÉG, amely szerint valamely dolog Útját vagy élettörténetét Útját vagy élettörténetét Helyét vagy felhasználását Helyét vagy felhasználását A folyamat lépéseit A folyamat lépéseit A folyamat szereplőit A folyamat szereplőit azonosítók használatával, illetve az azonosítók közötti kapcsolatok ismeretével vissza tudjuk vezetni Beazonosítható az áru, tétel, valamint jelenlegi és korábbi tartózkodási helye.

4 4 Tracking vagy Tracing? Tracking (követés) - követünk vagy kísérünk egy valamit (tételt) a termelési folyamaton, illetve az elosztási láncon keresztül a szolgáltatási vagy eladási pont felé. Tracing (nyomon követés) – képesek vagyunk meghatározni a valami származását a megtett út állomásainak ismeretében. Ismerjük az egyes állomásokon történteket is. Rendszerszemléletű gondolkodás Egyszóval – össze kell tudni kapcsolni az anyagok és termékek áramlását a velük kapcsolatos szakmai információk áramlásával, és azoknak szükség szerint együtt kell mozogniuk!

5 5 Egy lépéssel felfelé (gyakran értelmezési problémák) Egy lépéssel felfelé (gyakran értelmezési problémák) Egy lépéssel lefelé (gyakran értelmezési problémák) Egy lépéssel lefelé (gyakran értelmezési problémák) Az élelmiszerláncban meg kell őrizni az információt a: Az élelmiszerláncban meg kell őrizni az információt a: felhasznált anyagokról felhasznált anyagokról termékekről termékekről folyamatokról folyamatokról  amelyet mások rendelkezésére tudnak bocsátani élelmiszer-biztonsági élelmiszer-biztonsági (vagy minőségi) események esetén (vagy minőségi) események esetén EU: 2005 január 1-től kötelező

6 6  A nyomon követhetőséget a HACCP-re és a kockázatbecslésre kell alapozni  A nyomon követhetőség önmagában nem javítja az élelmiszerbiztonságot, hanem az átláthatóságot javítja, amely a hatékony szabályozáshoz kell  A nyomon követési intézkedések az élelmiszer előállító minőségügyi rendszerének részét képezzék – ne kezeljék elkülönítve

7 7 Felmérés 5 nyugat-európai országban és Magyarországon Mi a célja a nyomon követésnek? Termékvisszahívás Termékvisszahívás Annak biztosítása, hogy a fogyasztóhoz csak megfelelő minőségű termék juthasson Annak biztosítása, hogy a fogyasztóhoz csak megfelelő minőségű termék juthasson Információk a gyártás bármely szakaszából Információk a gyártás bármely szakaszából Melyek a legfőbb alkalmazási területek? Gyógyszeripar, egészségügy Gyógyszeripar, egészségügy Élelmiszer Élelmiszer Hús és hústermékekHús és hústermékek Gyorsfagyasztott termékekGyorsfagyasztott termékek TejtermékekTejtermékek

8 8 Preventív biztonságot, ahol a termékkel együtt "görgetjük" a megbízhatóságát igazoló információt, segítve a forgalmazás és a fogyasztás bizalmi kérdéseit. Lehetőséget biztosít arra az esetre, ha valami történik – visszakeresni, lokalizálni a baj forrását, megakadályozni a probléma továbbterjedését vagy a károsultak számának növekedését. Felelősségek elhatárolása. Ha a származás ismert, a forgalmazás lépései követhetők, baj esetén a felelősség visszahárítható arra, aki megelőzhette volna a baj kialakulását.

9 9 Alapanyag termelés Feldolgozás Kereskedelem Fogyasztás Az ellátási lánc különböző állomásain eltérő szinten valósul meg: A minőségirányítás Az élelmiszerbiztonság A nyomon követhetőség A lánc két vége a kritikus!

10 10 Mára az ellátási lánc többi szereplője többé-kevésbé kiépítette a saját minőségirányítási és nyomon követési rendszerétMára az ellátási lánc többi szereplője többé-kevésbé kiépítette a saját minőségirányítási és nyomon követési rendszerét Komoly problémát jelent az alapanyag előállítás (elsődleges termelés)Komoly problémát jelent az alapanyag előállítás (elsődleges termelés) Sajátos helyzet. Ciklikusság (növénytermesztés, állati termékek)Sajátos helyzet. Ciklikusság (növénytermesztés, állati termékek) Az elmúlt néhány évben alakulnak ki a mezőgazdasági rendszerekAz elmúlt néhány évben alakulnak ki a mezőgazdasági rendszerek A mezőgazdasági termelés során elkövetett bizonyos hibák az élelmiszeripari technológiákkal nem korrigálhatókA mezőgazdasági termelés során elkövetett bizonyos hibák az élelmiszeripari technológiákkal nem korrigálhatók

11 11 A fogyasztói tudatosság nőA fogyasztói tudatosság nő Mezőgazdasági és élelmiszeripari ismeretek hiányaMezőgazdasági és élelmiszeripari ismeretek hiánya Fogyasztóhoz eljutó információk moderálásának szükségessége szakmai alaponFogyasztóhoz eljutó információk moderálásának szükségessége szakmai alapon Nincs kiépített infrastruktúrája a fogyasztó megfelelő tájékoztatásának a kiskereskedelmi egységekbenNincs kiépített infrastruktúrája a fogyasztó megfelelő tájékoztatásának a kiskereskedelmi egységekben Kevés információ jut el hozzájukKevés információ jut el hozzájuk

12 12  Egyedi azonosítás Kulcs vagy kapocs tételhez az ellátási lánc folyamán ) pl.: gyártási azonosító Kulcs vagy kapocs tételhez az ellátási lánc folyamán ) pl.: gyártási azonosító  Adat felvétel és adattovábbítás A lépések között előre egyeztetett adatok felvétele és továbbítása (gyorsasága a és pontossága a visszakereshetőség mércéje) A lépések között előre egyeztetett adatok felvétele és továbbítása (gyorsasága a és pontossága a visszakereshetőség mércéje)  Adatkapcsolatok Ha megszakad, megszakad a nyomon követés is! Ha megszakad, megszakad a nyomon követés is!  Adatközlés A termékkel együtt a meghatározott formájú adatnak is mozognia kell. Olyan formában, amelyet a célállomás is „megért”! A termékkel együtt a meghatározott formájú adatnak is mozognia kell. Olyan formában, amelyet a célállomás is „megért”!

13 13 Termék, alapanyag, folyamatok: TRU (vonatkoztatási egység), optimalizálás TRU (vonatkoztatási egység), optimalizálás Mozgatás, átalakítás, tárolás, felhasználás vagy megsemmisítés Mozgatás, átalakítás, tárolás, felhasználás vagy megsemmisítés Egyedi azonosítás, kapcsolatok (adat-termék, lépések) Egyedi azonosítás, kapcsolatok (adat-termék, lépések) Egyre gyakrabban ERP (Enterprise Pesource Planning) rendszerekre alapozva Egyre gyakrabban ERP (Enterprise Pesource Planning) rendszerekre alapozva Egyedi, személyre szabott, ugyanakkor… Optimalizálás (fontos) Megfelel a piaci igényeknekMegfelel a piaci igényeknek Termékvisszahívásnál a legkisebb kárt okozzaTermékvisszahívásnál a legkisebb kárt okozza Megfelel a vállalati adottságoknak, technológiai illeszkedésMegfelel a vállalati adottságoknak, technológiai illeszkedés Kivitelezhető és fenntarthatóKivitelezhető és fenntartható GazdaságosGazdaságos

14 14 Külső nyomon követés Az eladónak és az árut befogadónak kommunikálnia kell, Az eladónak és az árut befogadónak kommunikálnia kell, Kapcsolódási pontok pontos meghatározása –(információvesztés, technikai különbözőségek) Kapcsolódási pontok pontos meghatározása –(információvesztés, technikai különbözőségek) Egységes nyelv, (Globális szabványok – a láncban mindenki által érthetőnek kell lennie!) Egységes nyelv, (Globális szabványok – a láncban mindenki által érthetőnek kell lennie!) Elégséges minőségű és mennyiségű információ továbbítása Elégséges minőségű és mennyiségű információ továbbítása

15 15 A nyomon követés alapja! A nyomon követhetőség legkritikusabb pontja. Az azonosító elveszhet az ellátási lánc folyamán Az azonosító elveszhet az ellátási lánc folyamán A lánc különböző pontjain nem tudják értelmezni a másik lépésnél használt azonosítót, A lánc különböző pontjain nem tudják értelmezni a másik lépésnél használt azonosítót, Különböző anyagok különböző azonosítók, azonosítási módok Különböző anyagok különböző azonosítók, azonosítási módok Összetett termékek azonosítása rendszerint összetett azonosítók alkalmazásával (ezek megfelelő esetben hordozzák az eredet információját). Összetett termékek azonosítása rendszerint összetett azonosítók alkalmazásával (ezek megfelelő esetben hordozzák az eredet információját). Különböző termékláncok és termékek kapcsolódásának problémája (pl.: gabona, malom) Különböző termékláncok és termékek kapcsolódásának problémája (pl.: gabona, malom)

16 16 név (kis tételszám esetén), szám (pl.: krotália az állattenyésztésben) név (kis tételszám esetén), szám (pl.: krotália az állattenyésztésben) Biológiai markerek (minden olyan tulajdonság, amely jellemző, állandó, jól megfigyelhető (pl.: foltrajz a szarvasmarhák esetében, ujjlenyomat, stb.) Biológiai markerek (minden olyan tulajdonság, amely jellemző, állandó, jól megfigyelhető (pl.: foltrajz a szarvasmarhák esetében, ujjlenyomat, stb.) Kémiai, biokémiai, genetikai azonosítók Kémiai, biokémiai, genetikai azonosítók Vonalkód rendszerek Vonalkód rendszerek Rádiófrekvenciás azonosítók Rádiófrekvenciás azonosítók

17 17 Az RFID általánosságban egy olyan rendszer, ami egy tárgy vagy egy személy személyazonosságát (egyedi azonosítóját) továbbítja vezeték nélkül, rádióhullámok segítségével. Az RFID az automatikus azonosító (Auto-ID) technológiák széles családjába sorolható, mint a vonalkód, a karakter felismerő rendszerek vagy a biometrikus azonosító technológiák. A vonalkód rendszerek emberi beavatkozással működnek (leolvasás), míg az RFID technológia emberi beavatkozás nélkül is működtethető Ma még korlátozott használat a élelmiszer láncban

18 18 Egy tipikus RFID un. tag egy mikrocsipet tartalmaz, ami egy antennához csatlakozik és ezek együtt egy hordozórétegen vannak rögzítve

19 19

20 20  Hagyományos, bizonylati alapú:  Megbízható  Az információk nehéz kereshetősége, rendszerezhetősége  Általában nem kompatibilis a lánc többi pontjával  Lassú, nagy élőmunka igény  Olcsó  Informatikai megoldások  Megbízható,  Automatizálható  Gyors, könnyű kereshetőség  Kapcsolódási lehetőség az ERP rendszerekhez  Helyi és internetes megoldások  Drága

21 21  Fejlesztés nemzetközi EUREKA pályázat keretében  Zöldség-gyümölcs ellátási láncban  Mobil adatgyűjtés  Az ellátási lánc különböző szereplői eltérő jogosultsággal web bázison bárhol hozzáférhetnek az információkhoz  Központi szerveren tárolt adatok  Egy helyen a lánc minden szereplőjének adatai

22 22 Források: GS1 Magyarország Kht. Állami Nyomda Nyrt. DE ATC


Letölteni ppt "1 Szerényi Viktor Campden & Chorleywood Magyarország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések