Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2006.03.22 © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2006.03.22 © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ."— Előadás másolata:

1 © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ / C&C

2 A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (1) A SPES konzorcium 12 európai ország élelmiszer- feldolgozó szövetségeinek konzorciuma OlaszországMagyarországBelgium SpanyolországCsehországDánia FranciaországGörögországNémetország PortugáliaTörökországAusztria Alapítva: 2003 Az innováció elősegítése az élelmiszeripari szövetségek segítségével – kiemelten KKV-k SPES: Spreading European Safety „Az élelmiszer-biztonság elterjesztése Európában”

3 A SPES konzorcium és az SMEs-NET projekt (2) Közös projektek (EU 6. Keretprogram Integrált projekt – Kíméletes feldolgozás elutasítva, de tartalmilag megfelelt, magas pontszám SMEs-NET – SSA „Az élelmiszeripari innováció helyzetének, mozgatórugóinak, akadályainak felmérése TRUEFOOD integrált projekt – „A hagyományos élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel A CIAA kutatási szakértői csoportja létrehozásának kezdeményezése 2004 Az Európai Élelmiszer-technológiai Platform létrehozásának egyik kezdeményezője 2005

4 Az SMEs-NET projekt A 6. Közösségi kutatási keretprogram támogatásával 2004 május – 2006 június Célja: a résztvevő országokban az innováció erőforrásainak mozgató rugóinak akadályainak fő területeinek távlati irányainak felmérése, különös tekintettel a KKV-kra javaslatok kidolgozása a helyzet, a hatékonyság javítására

5 Az SMEs-NET projekt megvalósításának módszerei Vitairat A kulcs területek. Fő kérdések meghatározása Kérdőíves felmérés 12 országban 42 kérdés, minden országban azonos, lefordítva a nemzeti nyelvre Regionális klaszterek A helyzet, a hasonlóságok és eltérések megvitatása Jövőkép dokumentum A fő megállapítások összegzése Ajánlások, javaslatok

6 A kérdőíves felmérés Fő fejezetek 1.A vállalatok jellemzői 2.A vállalatok innovációs kapacitása és képességei 3.A vállalatok jelenlegi innovációs tevékenysége 4.Önértékelés és a vállalatok elképzelései és elvárásai a jövőbeli innovációra 5.Az előnyben részesített innovációs politikák

7 A kérdőíves felmérés eredményei Kb válasz Számos európai jellegzetesség mutatható ki, regionális nemzeti sajátosságok tanulságos a magyar helyzet összehasonlítása az európai átlaggal és más országokkal

8 A válaszadók mérete az alkalmazottak száma alapján

9 A válaszadók mérete az alkalmazottak száma alapján Magyarország

10 A válaszadók megoszlása a forgalom alapján

11 A válaszadók megoszlása iparágak szerint EurópaMagyarország Húsipar (baromfiipar)15%13,1% Tejipar15%4,3% Egyéb élelmiszer29%27,9% Zöldség-gyümölcs feldolgozás9%29,5% Gabona feldolgozás9%5,6% Halfeldolgozás és halászati termékek 8%1,0% Alkoholos italok4%7,8% Nem alkoholos italok5%4,5%

12 A megcélzott piac – a felmérés átlaga

13 A megcélzott piac - Magyarország

14 A megcélzott piac Kiváló minőségű piaci rés % Jó minőségű tömegtermék % Erősebben árérzékeny szegmens % Nem tudja % Átlag42,241,010,07,0 Magyarország45,934,416,43,3 Csehország24,360,95,92,9 Franciaország40,555,72,51,3

15 Van-e K+F részlege? Igen % Nem % Átlag52,048,0 Magyarország16,183,9 Csehország26,373,7 Franciaország67,033,0 Belgium60,040,0

16 Megállapítások (1) Az innovációs képesség szempontjából A vállalat mérete önmagában csak kis mértékben meghatározó Inkább az erőforrások összességének van jelentősége: méret a K+F tevékenységgel foglalkozó részleg kiépítettsége és ellátottsága az ezen a területen foglalkoztatott emberi erőforrások szintje és minősége. A közepes méretű vállalatok között sok erősen innovatív található Van jó néhány erősen innovatív KKV is.

17 Mi a szerepe az informális információ gyűjtésénél a nem K+F alkalmazottaknak Nagyon fontos % Fontos % Nem igazán fontos % Nem fontos % Átlag25,06,319,04,0 Magyarország37,352,510,20 Csehország17,055,025,03,0 Belgium13,046,035,06,1 Franciaország14,342,936,46,5

18 Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezetett be Átlag

19 Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezetett be Magyarország

20 Az elmúlt 3 évben milyen jellegű innovációt vezettek be Termék tökélete- sítés % Folyamat tökélete- sítés % Nagyobb termék innováció % Nagyobb folyamat innováció % Nagyobb szervezet innováció % Átlag Magyarország Csehország Belgium Franciaország

21 Osztrák tapasztalatok (339 projekt alapján 1998 – 2004) Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, LVA

22 Forgalom növekedés és megvédett forgalom az innováció mértéke szerint Nemzetközi méretű innováció Az osztrák piac számára innováció A vállalat számára innováció A meglévő termékek további fejlesztése Forrás: GBI, KMU Forschung Austria, LVA Forgalom növekedésMegvédett forgalom Mio Euro

23 Melyik szakterületen a leginnovatívabb az Ön vállalata?

24 Melyik szakterületen a leginnovatívabb az Ön vállalata? Átlag % Magyar- ország % Csehország % Belgium % Francia- ország % Feldolgozási folyamatok Termékfejlesztés Csomagolás A termékek érzékszervi tulajdonságai A termékek tápanyag összetétele Nyersanyag követelmények Szervezeti kérdések IT és CT64875 Marketing és PR67854 Logisztika58643 Értékesítés32324

25 Melyik szakterület segítette legjobban az Önök innovációját az elmúlt 3 évben? 12,1% 10,4% 10,3% 7,1% 7,0% 6,2% 4,7% 4,5% 4,2% 4,0% 3,9% 3,5% 2,8% 0,9% 7,4% 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% A higiéniai módszerek javítása Alternatív csomagolási módszerek Információ technológia Kockázatbecslés A kényelmi élelmiszerek A nyersanyagok mikrobiológiai biztonsága Természetes alapanyagok használata Alacsony input-u termelési módszerek Elektronika Új, magas hozzáadott értékű, biotechnológiával előállított alapanyagok Érzékszervi és fogyasztói vizsgálati módszerek Új szennyezőanyag kimutatási módszerek Zsírok összetétel módosítása Só csökkenés Kíméletes feldolgozás Cukorhelyettesítés Genomika Egyéb Source: SMEs-NET firms innovation needs European survey

26 Melyek az innováció fő céljai Átlag

27 Melyek az innováció fő céljai Magyarország

28 Melyek az innováció céljai Átlag % Magyar- ország % Csehor- szág Belgium Francia- ország Minőségjavítás 12,811,9 12,612,1 A piac növekvő érdeklődésének kielégítése 12,712,912,39,711,9 Költségcsökkentés 11,712,511,813,410,7 A piaci helyzet javítása 11,713,511,814,513,3 Új piacok kialakítása 9,79,47,012,610,5 Élelmiszer-biztonság 8,311,08,34,8 A nyereség növelése 8,08,59,77,89,9 A jogszabályoknak való megfelelés 6,26,08,06,84,5 A kereskedelmi láncok felkérése 5,6 3,97,08,5 A környezeti hatás javítása 4,53,14,62,44,5 Az energia-felhasználás csökkentése 4,24,46,14,13,1 A tulajdonos felfogása 2,40,63,4 2,3 Etikai kérdések 1,70,6 1,72,0 A K+F részleg túlélése 0,500,200

29 Az ETP „Élelmiszer az életért” fő területeinek rangsora Átlag Magyar- ország Csehor- szág Belgium Francia- ország Magyar- ország ETP vita Élelmiszer-feldolgozás és minőség Élelmiszer-biztonság Az élelmiszer és a fogyasztó A táplálkozás és egészség népegészségügyi hatásai Kommunikáció, technológia transzfer, oktatás Fenntartható fejlődés Terméklánc menedzsment

30 Melyek a leghatékonyabb technológia transzfer módszerek 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Tanfolyamok Legjobb gyakorlat útmutatók Szemináriumok, konferenciák Brossúrák a technológiák rövid leírásával Internet homepage-ek Hálózati kapcsolatok Üzemi bemutatók, próbák Közös kutatás Alacsony költségű technológia transzfer módszer Tudományos szakirodalom Partnerkeresés Személyes technológia transzfer HatékonyNagyon hatékony

31 Az innováció legkedveltebb forrásai Átlag -22% -10% 6% 15% 22% 25% 28% 31% 32% 33% 35% 36% 39% -30% -20% -10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% Saját K+F Vevők Beszállítók Berendezés gyártók Internet Szakmai szövetségek Egyetemek Kiválósági centrumok Technológia transzfer szervezetek Kutató intézetek Versenytársak Tudományos szakirodalom Műszaki szakirodalom Tanácsadók Forrás: SMEs-NET innovációs kérdőív

32 Az innováció legkedveltebb forrásai Magyarország

33 Az innováció legkedveltebb forrásai ÁtlagMagyar- ország CsehországBelgiumFrancia- ország Saját K+F14111 Vevők26724 Beszállítók32232 Berendezés gyártók49373 Internet Szakmai szövetségek68867 Egyetemek Kiválósági centrumok Technológia transzfer szervezetek Kutató intézetek Versenytársak Tudományos szakirodalom Műszaki szakirodalom Tanácsadók

34 Az innováció akadályai Átlag 16,0% 9,7% 8,8% 8,6% 6,0% 5,3% 5,2% 5,1% 4,6% 4,5% 3,1% 2,6% 1,9% 1,7% 0,5% 0,7% 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% 16,0% 18,0% Nagy költség Az állami pályázatok hiánya A nagy bürokrácia A belső pénzügyi források hiánya Túl szigorú rendeletek Kommunikációs korlátok A speciális szakismeret hiánya A lehetőségek hiánya Elaprózott K+F források Ötletek hiánya Képzett személyzet hiánya Szervezeti nehézségek A tudás átadás hiánya A vezetői odafigyelés hiánya Kulturális nehézségek A beszállítókkal való Konzultáció hiánya A tulajdonos szemlélete Kevés szabadalom Túl szigorú szabadalmi védelem Egyéb Forrás: SMEs-NET innovációs kérdőív

35 Az innováció akadályai Magyarország


Letölteni ppt "2006.03.22 © Campden & Chorleywood Kht. 1 Az élelmiszeripari innováció jellegzetességei az SMEs-NET projekt részeredményei alapján dr. Sebők András ÉFOSZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések