Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:"— Előadás másolata:

1 Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába: Nélküle a gép - még ha fizikailag hibátlan is - működésképtelen. Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt. Ha operációs rendszer nélkül kellene programot írni, az a programozónak jelentős többletfeladatot jelentene, hiszen a memóriát, a háttértárakat, valamint az összes többi hardver-eszközt nem egy egységes felületen keresztül, hanem külön-külön bonyolult módszerekkel kellene elérnie. Az operációs rendszer tehát egyrészt a programozóknak jelent nagy segítséget, másrészt a felhasználóknak is könnyebb eligazodást nyújt a programok között,valamint egyszerűbbé teszi a számítógép használatát.

2 a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése
Fő feladatai a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése programok indítása, működtetése a feldolgozás ütemezése vagyis a gépi erőforrás-megosztás a futóprogramok között adatok kezelése programok és adatok biztonságos megőrzése a működési zavarok jelzése párbeszédes kapcsolattartás a gép kezelőjével Felhasználói programok: szövegszerkesztő, táblázatkezelő, adatbáziskezelő stb Rendszerprogramok: különböző file-ok adminisztrációit el segít programok (pl. file keresés, file-okösszehasonlítása) - az erőforrások kezelését el segít programok (pl. háttértárak karbantartása,memória tesztelése) - egyéb rendszerprogramok (pl. nyomtatások kezelése)

3 Operációs rendszerek csoportosításuk: Kezelõi felület szerint:
szöveges (MS DOS, UNIX) grafikus (Windows) A felhasználók száma szerint: egyfelhasználós (MS DOS) többfelhasználós (Windows XP) Az egyidőben futtatható programok száma szerint: monoprogramozott (MS DOS) multiprogramozott (Windows, UNIX)

4 A grafikus felületű operációs rendszer részei

5 grafikus felhasználói felület: GUI (graphical user interface) - A grafikus felhasználói felület az ember-számítógép kapcsolatot egyszerűsítő rendszer. Segítségével a felhasználóknak nem kell bonyolult vagy logikátlannak tűnő parancsokat megtanulniuk, a rendszert intuitív módon használhatják. A grafikus felületeken ikonok azonosítják a programokat, a futó programok ablakokban, elkülönített képernyőterületeken jelennek meg, egérrel lehet választani a menük és menüpontok között. A grafikus felületek további nagy előnye, hogy a programok mind hasonló külsővel rendelkeznek, a felhasználónak nem kell minden egyes program használatát külön-külön megtanulnia.


Letölteni ppt "Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések