Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a."— Előadás másolata:

1 A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a könyvtárosok férhetnek hozzá, az olvasók nem. Itt tárolják a különleges értékkel bíró és a bizalmas dokumentumokat illetve a ritkábban keresett könyvek duplumait (másodpéldányait). Ennek a tárolásnak az az előnye, hogy jó a térkihasználása. (Például az ún. tömör raktározási módnál a polcok sűrűn helyezkednek el és mozgathatók.)

2 A szabadpolcos tárolás esetén az olvasók is hozzáférnek a dokumentumokhoz, közvetlenül válogathatnak közöttük. A szabadpolcos tér további övezetekre tagolódik, például olvasóteremre, multimédia övezetre. Az elrendezés nem véletlenszerű: a szépirodalmi műveket a szerzők betűrendjében, szerző hiányában vagy sok szerző esetén a cím kezdőbetűje alapján tárolja. A szakirodalom az ETO osztályai szerint. (Egyetemes Tizedes Osztályozás)

3 A könyvtári szakrend: az ETO: Egyetemes Tizedes Osztályozás, a 20. sz
A könyvtári szakrend: az ETO: Egyetemes Tizedes Osztályozás, a 20. sz. elejétől tartalom szerinti csoportosítás 10 főosztály, 10 osztály, 10 alosztály

4 A könyvtárak az állományok egy részét (például a tájékozódáshoz legfontosabb műveket tartalmazó kézikönyvtárat) nem kölcsönzik, csak a helyben használhatóságot biztosítják. Nem kölcsönzik a különlegesen értékes, beszerezhetetlensége miatt védeni kívánt állományt sem. Az állomány helybeni használatára az olvasóterem szolgál.

5 A könyvtári katalógus két kérdésre ad választ
A könyvtári katalógus két kérdésre ad választ. Adott dokumentum meg van-e a könyvtárban, és ha igen, akkor azon belül hol? A katalógus teszi lehetővé, hogy a dokumentumot több szempont alapján visszakeressük. A katalóguscédulán találjuk a: a könyv címét, alcímét, a szerzőt, fordítót, illusztrátort, a kiadás évét, helyét, a kiadó nevét, hány oldalas. A raktári jelzet mutatja a könyvtárban a könyv helyét.( Pl. A képen látható katalóguscédulán azt olvashatjuk, hogy a könyv a 720-as polcon a V betűnél található)

6 Elektronikus katalógus
Elektronikus katalógus. Ma már szinte minden könyvtár könyvei között kereshetünk internetes, online katalógusokkal. Pl. Kereshetünk cím, szerző, kiadó, stb alapján


Letölteni ppt "A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések