Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fénysugár eltérülése gravitációs mezőben Arthur Eddington (1882-1944)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fénysugár eltérülése gravitációs mezőben Arthur Eddington (1882-1944)"— Előadás másolata:

1 A fénysugár eltérülése gravitációs mezőben Arthur Eddington (1882-1944)

2 11 Figyeljünk meg két csillagot a Földről! Alaphelyzetben mindkét csillag fénye egyenes vonalban jut el a Földre. A két csillag fénye által bezárt  1 szög egyszerűen megmérhető.

3 A csillagból induló, pirossal jelzett fénysugár alap- helyzetben nem jut el a Földre.

4 Ha a Nap (látszólagos) mozgása során a rajzon látható helyzetbe kerül, akkor gravitációs hatására a közelben haladó fotonok eltérnek a Nap felé. Ilyenkor a pirossal rajzolt fénysugár jut el a csillagból a Földre.

5 A csillagot abban az irányban látjuk, amelyből a fénye a szemünkbe jut.

6 A két csillag között ilyenkor mérhető  2 szög nagyobb, mint az eredeti  1. 22

7 Ezt a mérést elsőként Arthur Eddington (1882–1944) brit csillagász végezte el egy napfogyatkozáskor, 1919. május 29-én. A jelenség csupán a napfogyatkozások alkalmával észlelhető. Ennek az az oka, hogy a vakító napfény miatt a Nap irányába eső csillagok máskor nem látszanak, így a mérés nem végezhető el. Forrás: wikipedia

8 Összeállította ifj. Zátonyi Sándor Békéscsaba 2008. A bemutatóban látható rajzok letölthetők a FizKapu honlap FizRajz rovatából. VÉGE www.fizkapu.hu Forrás: wikipedia


Letölteni ppt "A fénysugár eltérülése gravitációs mezőben Arthur Eddington (1882-1944)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések