Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele."— Előadás másolata:

1 2012. tavaszi félév Vitéz Gergely

2 A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!

3  Segítségükkel megfogalmazhatunk táblákra, mezőkre olyan szabályokat, amiket az Oracle automatikusan betartat DML (beszúrás, módosítás, törlés) műveletek esetén  Létrehozhatóak a tábla definiálásakor (CREATE TABLE)  Utólag is hozzárendelhetőek a táblákoz, mezőkhöz (ALTER TABLE)

4  Oszlop megszorítása  Tábla megszorítás CONSTRAINT megszorításnév megszorítás típus (Ha nem adunk nevet az Oracle automatikusan ad SYS_C00XXXX néven)

5  NULL/NOT NULL  UNIQUE  PRIMARY KEY  REFERENCES  FOREIGN KEY  CHECK

6 ALTER TABLE Táblanév ADD CONSTRAINT…….. ALTER TABLE Táblanév DROP CONSTRAINT megszorításnév [CASCADE]

7  A rendszer bár táblaként kezeli, mégsem tárol fizikai adatokat  Mindig a benne található SELECT utasítások hajtódnak végre

8  Gyakori lekérdezések tárolása  Bonyolult lekérdezéseket egyszerűen tudunk felépíteni  Az eredeti táblához való hozzáférést nyugodtan korlátozhatjuk

9  Létrehozás/csere ◦ CREATE [OR REPLACE] VIEW névAS Allekérdezés ◦ [WITH READ ONLY] ◦ [WITH CHECK OPTION]  Törlés ◦ DROP VIEW név

10  Tulajdonképpen hívhatnánk toplistának is  Legnagyobb/Legkisebb n darab sor  ROWNUM attribútum

11  SELECT * FROM emp WHERE ROWNUM = 1;  Miért rossz?  Itt nem használható az egyenlőség

12  Egész órán írni fogjuk  Csak az 1. nagyZH pótolható a félév során  4 összefüggő feladat  A példatárban találhatók kidolgozott gyakorló feladatok.  Amit feltétlen tudni kell: MINDEN;)

13 Köszönöm a figyelmet! Következő órán, azaz március 28-án NagyZH az eddig tanultakból! http://www.orakulum.com http://jerry.gorextar.hu/ab1 vitez.gergely@spectronet.hu


Letölteni ppt "2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele."

Hasonló előadás


Google Hirdetések