Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

XII. PIUS. XII. Pius (1939-1958) Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Névválasztás jelentősége Névválasztás jelentősége.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "XII. PIUS. XII. Pius (1939-1958) Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Névválasztás jelentősége Névválasztás jelentősége."— Előadás másolata:

1 XII. PIUS

2 XII. Pius (1939-1958) Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Névválasztás jelentősége Névválasztás jelentősége

3 XII. Pius Pápaválasztás Pápaválasztás Új államtitkár: Maglione Új államtitkár: Maglione

4 II. Világháború 1939. május 3. jegyzék a nagyhatalmakhoz – nemzetközi konferencia összehívására > < Hitler és Mussolini elzárkózott Folyamatos rádióbeszédek: „Békével még nem veszett el semmi, a háborúval minden elveszhet” Folyamatos rádióbeszédek: „Békével még nem veszett el semmi, a háborúval minden elveszhet” 1939. szeptember 1. – francia és angol felszólítás: nevezze agresszornak Németországot > semlegességre hivatkozás – a visszautasítás interpretációi, nézőpontjai („ezzel kedvezett az agresszornak”), miért nem vethető össze XV. Benedekkel? 1939. szeptember 1. – francia és angol felszólítás: nevezze agresszornak Németországot > semlegességre hivatkozás – a visszautasítás interpretációi, nézőpontjai („ezzel kedvezett az agresszornak”), miért nem vethető össze XV. Benedekkel?

5 Summi pontificatus Programadó apostoli körlevele, 1939. október 20. Programadó apostoli körlevele, 1939. október 20. Elkereszténytelenedés Elkereszténytelenedés Vallási, erkölcsi agnoszticizmus Vallási, erkölcsi agnoszticizmus Erkölcsi normák megrendülése és megváltozása Erkölcsi normák megrendülése és megváltozása

6 Thomas Henry Huxley Se nem hiszem, se nem tagadom az ember halhatatlanságát. Nem látok okot, hogy higgyem, de más oldalról nincs módom megcáfolni sem. Nincs előfeltevésem a kérdésről. Egyetlen, a természetet naponta kutató ember sem engedheti meg magának az előfeltevésekkel járó nehézségeket. Adj nekem bizonyítékot, ami igazolja nekem, hogy bármi másban higgyek, és akkor hinni fogom. Miért ne? Semmivel sem lenne nagyobb csoda, mint az erő megmaradása, vagy az anyag elpusztíthatatlansága…

7 Így hát gondoltam egyet, és feltaláltam a megfelelőnek kinéző megnevezést: »agnosztikus«. Az egyháztörténet »gnosztikus« fogalmának megfelelő ellentéteként jutott eszembe, azon gnosztikusoknak, akik azt állították, hogy oly sokat tudnak azon dolgokról, amelyekkel kapcsolatban én »tudatlan« voltam. Megelégedettségemre, a kifejezés jól hangzott.

8 Logikai pozitivizmus „Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell” > az istenről való bármilyen beszédet értelmetlennek gondolták. „Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell” > az istenről való bármilyen beszédet értelmetlennek gondolták.

9 Államfelfogás A „modern” államberendezkedés kritikája (demokrácia/monarchia/diktatúra) – a hatalom határainak kijelölése A „modern” államberendezkedés kritikája (demokrácia/monarchia/diktatúra) – a hatalom határainak kijelölése az isteni tekintély és a törvények kötelező erejének elutasítása az isteni tekintély és a törvények kötelező erejének elutasítása „Az államhatalom korlátlan és senkinek sem felelős jogokat tulajdonít magának „Az államhatalom korlátlan és senkinek sem felelős jogokat tulajdonít magának Az egyház az engedelmességet és a tiszteletet hirdeti az isteni eredetű hatalom felé

10 Államfelfogás Az államhatalom határait a közjó (bonum commune) érdekei szabják meg – kontinuitás: XIII. Leó Immortale Dei (1885) és XI. Pius Quas primas (1925) Az államhatalom határait a közjó (bonum commune) érdekei szabják meg – kontinuitás: XIII. Leó Immortale Dei (1885) és XI. Pius Quas primas (1925) Az emberi nem új szükségleteinek figyelembevételével (!) Az emberi nem új szükségleteinek figyelembevételével (!) A keresztény erkölcsi rend – nevelés felelőssége A keresztény erkölcsi rend – nevelés felelőssége

11 XII. Pius negatív megítélése Egyes bírálói azt állítják, hogy szimpatizált a nemzetiszocialista rendszerrel, Egyes bírálói azt állítják, hogy szimpatizált a nemzetiszocialista rendszerrel, „Hitler pápája” „Hitler pápája” „XII. Pius védelmezői is kénytelenek elismerni, hogy a pápa a világháború idején hallgatott” „XII. Pius védelmezői is kénytelenek elismerni, hogy a pápa a világháború idején hallgatott”

12

13

14

15

16

17 Oliviero Toscani Oliviero Toscani

18

19

20

21 Hitler’s Attempt To Kill The Pope Hitler’s Attempt To Kill The Pope

22 Actes et Documents du Saint Siège relatifs à la Seconde Guerre Mondiale című dokumentumsorozat, melyet négy jezsuita szerkesztett és rendezett sajtó alá Actes et Documents du Saint Siège relatifs à la Seconde Guerre Mondiale című dokumentumsorozat, melyet négy jezsuita szerkesztett és rendezett sajtó alá

23 2008. Róma Pave the way alapítvány 2008. Róma Pave the way alapítvány pápa „sötét híresztelések” áldozata lett, amelyek szerint közönyös volt a náci rendszer által üldözött zsidók sorsa iránt. pápa „sötét híresztelések” áldozata lett, amelyek szerint közönyös volt a náci rendszer által üldözött zsidók sorsa iránt. XII. Pius pápa nyilvánosan csakúgy, mint titokban fellépett a zsidók megmentése érdekében, és felszólította különféle országok katolikus intézményeit, hogy nyújtsanak menedéket az üldözötteknek. XII. Pius pápa nyilvánosan csakúgy, mint titokban fellépett a zsidók megmentése érdekében, és felszólította különféle országok katolikus intézményeit, hogy nyújtsanak menedéket az üldözötteknek.

24 Az alapítvány szerint például a pápa bizonyíthatóan kérte Rafael Trujillo tábornokot, hogy a Dominikai Köztársaság adjon 400 vízumot az Európából szökni készülő zsidóknak. Az alapítvány szerint például a pápa bizonyíthatóan kérte Rafael Trujillo tábornokot, hogy a Dominikai Köztársaság adjon 400 vízumot az Európából szökni készülő zsidóknak. A csoport szerint az is árulkodó lehet, hogy a pápa törekvései annyira feldühítették Hitlert, hogy az el akarta rabolni a pápát és megszállni a Vatikánt. XII. Pius tudott ezekről a tervekről, és ennek kivédésére már a háború során előkészítettek egy lehetséges emigráns kormányt. A csoport szerint az is árulkodó lehet, hogy a pápa törekvései annyira feldühítették Hitlert, hogy az el akarta rabolni a pápát és megszállni a Vatikánt. XII. Pius tudott ezekről a tervekről, és ennek kivédésére már a háború során előkészítettek egy lehetséges emigráns kormányt.

25 XII. Pius boldoggá avatása XII. Pius boldoggá avatása Ion Pacepa, volt román titkosszolgálati főnök azt állítja, hogy a Stasi és a KGB közösen találták ki a nácibarát pápa vádját. Ion Pacepa, volt román titkosszolgálati főnök azt állítja, hogy a Stasi és a KGB közösen találták ki a nácibarát pápa vádját.


Letölteni ppt "XII. PIUS. XII. Pius (1939-1958) Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Eugenio Pacelli – bíboros, államtitkár Névválasztás jelentősége Névválasztás jelentősége."

Hasonló előadás


Google Hirdetések