Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hardver ismeretek-1 A számítógép:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hardver ismeretek-1 A számítógép:"— Előadás másolata:

1 Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz A számítógépek feladatai: · Adatok tárolása. · Adatok gyors visszakeresése. · Műveletek végzése adatokkal. · Adatok csoportosítása. · Folyamatszabályozás (UNIVERZÁLIS eszköz). · A feldolgozást a program szabja meg. · Különböző feladatoknál az eszköz nem változik. · Új feladathoz új program.

2 a számítógép legfontosabb jellemzõi:
meghatározott feladatok nagy sebességű elvégzésére szolgáló, széles körben alkalmazható, univerzális (bármilyen adatfeldolgozó algoritmus elvégzésére képes) automatikus mûködésû (emberi beavatkozás nélkül mûködõ) programozható (képes utasítássorozat vagy program utasításait önállóan végrehajtani) kívülrõl vezérelhetõ (a mûködése kívülrõl megváltoztatható, ill. megszakítható) mûködtetõ vagy operációs rendszerrel rendelkezõ gép, azaz mûszakilag megvalósított rendszer meghatározott feladatokat ellátó hardver egységei vannak

3 A számítástechnika rövid története
- Abakusz: Golyós számolótábla, valószínűleg Kínai eredetű (13.sz.) Szorobán: Abakuszhoz hasonló golyós számolótábla - Logaritmus függvény: John Napier (skót matematikus) 1614-ben fedezi fel . - Logarléc: 1632-ben jelenik meg - A német Wilhelm Schickard csillagász professzor 1623-ban egy számológépet tervezett - Első mechanikus számológép: 1642-ben Pascal építi, mely összeadni és kivonni - Leibniz mechanikus számológépe: 1671-ben építi, már szorozni is tudott. - Babbage "analitikus számológépe": 1822-ben tervezi, 1000 szavas tár, - Elektromechanikus számológép: Herman Hollerhith készíti el az első elektromechanikus számológépet a XX. sz. elején. Amerikai népszámlálás adatainak feldolgozása (2 év --> 4 hét), 1924-ben ő alapítja meg az IBM céget. 

4 - Az első elektronikus számítógépek ig kezdték meg működésüket (kié az elsőség?) - Colossus (Angliában) - ENIAC (Amerikában) - német Zuse számítógépe, elsőként alkalmazza a bináris számrendszert - Konrad Zuse az amerikaiakat a bináris, jelfogós és programvezérelt számítógép Az első PC (Personal Computer): 1981-ben az IBM cég hozta forgalomba Neumann elv  Neumann János magyar matematikus ( ) ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: (Neumann-elv) - teljesen elektronikus felépítés - kettes számrendszer célszerűsége - belső memória az adatok és utasítások (programok) tárolására - külső tároló a ritkábban használt adatokhoz - INPUT/OUTPUT egység

5 Neumann János ( )

6 számítógép generációk
Elsõ generáció ( ): Az elsõ generációt 1943-tól, vagyis az elsõ elektronikus számítógép, az ENIAC megalkotásától számítjuk. Jellemzõ áramköri eleme az elektroncsõ. A programozása kizárólag gépi nyelven történt (gépi kód). Jellemzõ volt a nagy energia-felhasználás, gyakori meghibásodás és az mûvelet/másodperc mûveleti sebesség. Második generáció ( ) Jellemzõ áramköri eleme a tranzisztor (félvezetõ). Memóriaként mágnes gyûrûs tárat használtak, a háttértár mágnesszalag, majd mágneslemez. Megjelennek a magasabb színtû programozási nyelvek (pl.: FORTRAN). Ezek a gépek mûvelet/másodperc sebességet értek el.

7 Harmadik generáció (1965 - 1972)
Jellemzõ áramköri eleme az 1965-ben feltalált integrált áramkör (IC). További magas szintû programozási nyelvek jelennek meg (pl.: ALGOL, BASIC) Mûveleti sebességük elérték az 1 millió mûvelet/másodperc értéket. Megjelennek az elsõ operációs rendszerek, valamint a multiprogramozás és az idõosztásos technika. Negyedik generáció ( ????) Jellemzõ áramköri eleme a CHIP, vagyis az egy szilárd testben megvalósított teljes mûködési egység. Az 1971-ben feltalált elsõ, Intel 4004 jelzésû mikroprocesszor indította el a mai tömegméretekben gyártott számítógépek (PC -k) fejlesztését. Megjelent egy új magas szintû programozási nyelv a PASCAL. Kifejlesztik az elsõ, számítógépekbõl álló hálózatokat.

8 Ötödik generáció megjelenése.(1985-től tervezi: Japán)
gépi fordítás: olyan rendszer kialakítása, amely szótárában legalább szót tartalmaz, 90%-os pontossággal dolgozik, elvégzi a kisegítő tevékenységeket (szövegszerkesztés, kinyomtatás stb.) és 70%-kal olcsóbb, mint az emberi fordítás; · szakértői rendszerek és ilyeneket előállító rendszerek; · alak- és színfelismerés: olyan adatbázis kiépítése, mely legalább visszakereshető alak- és képelemet tartalmaz; a rendszer képes legyen néhány másodperc alatt memorizálni egy alak vagy kép elemeit, és kb. 100 mp alatt visszakeresni egy alakot vagy képet; · beszédfelismerés: olyan rendszer felépítése, amely több száz - nyilván különböző hangú - ember beszédét "megérti"; · beszélő, beszédre fennhangon válaszoló gép: a kérdés megértése

9 Az elmúlt időszak fejlődése: · a számítógépek teljesítménye, kapacitása, műveleti sebessége, megbízhatósága nemzedékről nemzedékre több nagyságrenddel nőtt; · a mikroelektronika, a miniatürizálás fejlődése következményeként a méretek jelentősen csökkentek; · a számítógépek ára, a teljesítménnyel fordított arányban, nemzedékről nemzedékre rohamosan csökkent; · a számítógép "képességeinek" fejlődésével a szoftver egyre sokoldalúbbá, rugalmasabbá, s ugyanakkor egyre "barátságosabbá" vált; · az alkalmazások területe rohamosan bővül, a lehetőségek új és új igényeket szülnek, s ezek visszahatnak a műszaki fejlesztésre.

10 KEMÉNY JÁNOS Pesten született, Princetonban Neumann János tanítványa volt
1. A programozási nyelv legyen alkalmas eltérő célok kielégítésére. 2. A nyelv kezdők számára is könnyű legyen. 3. A magasabb szintű utasításokat csak később kelljen megtanulni. 4. A használó és a gép között a nyelv interaktív legyen. 5. Könnyen érthető hibajelzéseket adjon. 6. A speciális gép-architektúra ismerete nélkül is lehessen használni. 7. Óvja meg a használót a gép operációs rendszerének problémáitól. Így született meg Kemény János és Tom Kurtz kezében a BASIC nyelv. A MICROSOFT-nak sikerült elérnie, hogy a BASIC nyelvet az első kisgépek 4K memóriájába bepréselje. Bill Gates a MICROSOFT software-vállalatot 1976-ban alapította.

11 Ma az INTEL gyárt mikroprocesszorokat,
ABLAKOK ("WINDOWS") Simonyi Károly Budapesten születtet (1949). Simonyi február 6-án belépett a MICROSOFT-hoz. Gróf András aki Amerikában, Andy Grove néven az INTEL főnökeként ismert meg a csúcstechnika - és a nagyvilág. Ma az INTEL gyárt mikroprocesszorokat, a MICROSOFT pedig operációs rendszereket


Letölteni ppt "Hardver ismeretek-1 A számítógép:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések