4 hét), 1924-ben ő alapítja meg az IBM céget. A számítástechnika rövid története">

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hardver ismeretek-1 A számítógép: Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz A számítógépek feladatai: · Adatok tárolása. · Adatok gyors visszakeresése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hardver ismeretek-1 A számítógép: Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz A számítógépek feladatai: · Adatok tárolása. · Adatok gyors visszakeresése."— Előadás másolata:

1 Hardver ismeretek-1 A számítógép: Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz A számítógépek feladatai: · Adatok tárolása. · Adatok gyors visszakeresése. · Műveletek végzése adatokkal. · Adatok csoportosítása. · Folyamatszabályozás (UNIVERZÁLIS eszköz). · A feldolgozást a program szabja meg. · Különböző feladatoknál az eszköz nem változik. · Új feladathoz új program.

2 a számítógép legfontosabb jellemzõi:  meghatározott feladatok nagy sebességű elvégzésére szolgáló,  széles körben alkalmazható,  univerzális (bármilyen adatfeldolgozó algoritmus elvégzésére képes)adatalgoritmus  automatikus mûködésû (emberi beavatkozás nélkül mûködõ)  programozható (képes utasítássorozat vagy program utasításait önállóan végrehajtani)  kívülrõl vezérelhetõ (a mûködése kívülrõl megváltoztatható, ill. megszakítható)  mûködtetõ vagy  operációs rendszerrel rendelkezõ gép,  azaz mûszakilag megvalósított rendszerrendszer  meghatározott feladatokat ellátó hardver egységei vannak

3 - Abakusz: Golyós számolótábla, valószínűleg Kínai eredetű (13.sz.) -Szorobán: Abakuszhoz hasonló golyós számolótábla - Logaritmus függvény: John Napier (skót matematikus) 1614-ben fedezi fel. - Logarléc: 1632-ben jelenik meg - A német Wilhelm Schickard csillagász professzor 1623-ban egy számológépet tervezett - Első mechanikus számológép: 1642-ben Pascal építi, mely összeadni és kivonni - Leibniz mechanikus számológépe: 1671-ben építi, már szorozni is tudott. - Babbage "analitikus számológépe": 1822-ben tervezi, 1000 szavas tár, - Elektromechanikus számológép: Herman Hollerhith készíti el az első elektromechanikus számológépet a XX. sz. elején. Amerikai népszámlálás adatainak feldolgozása (2 év --> 4 hét), 1924-ben ő alapítja meg az IBM céget. A számítástechnika rövid története

4 -- Az első elektronikus számítógépek 1941-45-ig kezdték meg működésüket (kié az elsőség?) - Colossus (Angliában) - ENIAC (Amerikában) - német Zuse számítógépe, elsőként alkalmazza a bináris számrendszert - Konrad Zuse az amerikaiakat a bináris, jelfogós és programvezérelt számítógép. - Az első PC (Personal Computer): 1981-ben az IBM cég hozta forgalomba. 1.2 Neumann elv Neumann János magyar matematikus (1903-1957) 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: (Neumann-elv) - teljesen elektronikus felépítés - kettes számrendszer célszerűsége - belső memória az adatok és utasítások (programok) tárolására - külső tároló a ritkábban használt adatokhoz - INPUT/OUTPUT egység

5 Neumann János (1903-1957)

6 számítógép generációk Elsõ generáció (1943-1958): Az elsõ generációt 1943-tól, vagyis az elsõ elektronikus számítógép, az ENIAC megalkotásától számítjuk. Jellemzõ áramköri eleme az elektroncsõ. A programozása kizárólag gépi nyelven történt (gépi kód). Jellemzõ volt a nagy energia-felhasználás, gyakori meghibásodás és az 1000 - 5000 mûvelet/másodperc mûveleti sebesség. Második generáció (1958 - 1965) Jellemzõ áramköri eleme a tranzisztor (félvezetõ). Memóriaként mágnes gyûrûs tárat használtak, a háttértár mágnesszalag, majd mágneslemez. Megjelennek a magasabb színtû programozási nyelvek (pl.: FORTRAN). Ezek a gépek 50 000-100 000 mûvelet/másodperc sebességet értek el.

7 Harmadik generáció (1965 - 1972) Jellemzõ áramköri eleme az 1965-ben feltalált integrált áramkör (IC). További magas szintû programozási nyelvek jelennek meg (pl.: ALGOL, BASIC) Mûveleti sebességük elérték az 1 millió mûvelet/másodperc értéket. Megjelennek az elsõ operációs rendszerek, valamint a multiprogramozás és az idõosztásos technika. Negyedik generáció (1972 - ????) Jellemzõ áramköri eleme a CHIP, vagyis az egy szilárd testben megvalósított teljes mûködési egység. Az 1971-ben feltalált elsõ, Intel 4004 jelzésû mikroprocesszor indította el a mai tömegméretekben gyártott számítógépek (PC -k) fejlesztését. Megjelent egy új magas szintû programozási nyelv a PASCAL. Kifejlesztik az elsõ, számítógépekbõl álló hálózatokat.

8 Ötödik generáció megjelenése.(1985-től tervezi: Japán) gépi fordítás: olyan rendszer kialakítása, amely szótárában legalább 100.000 szót tartalmaz, 90%-os pontossággal dolgozik, elvégzi a kisegítő tevékenységeket (szövegszerkesztés, kinyomtatás stb.) és 70%-kal olcsóbb, mint az emberi fordítás; · szakértői rendszerek és ilyeneket előállító rendszerek; · alak- és színfelismerés: olyan adatbázis kiépítése, mely legalább 100.000 visszakereshető alak- és képelemet tartalmaz; a rendszer képes legyen néhány másodperc alatt memorizálni egy alak vagy kép elemeit, és kb. 100 mp alatt visszakeresni egy alakot vagy képet; · beszédfelismerés: olyan rendszer felépítése, amely több száz - nyilván különböző hangú - ember beszédét "megérti"; · beszélő, beszédre fennhangon válaszoló gép : a kérdés megértése

9 Az elmúlt időszak fejlődése : · a számítógépek teljesítménye, kapacitása, műveleti sebessége, megbízhatósága nemzedékről nemzedékre több nagyságrenddel nőtt; · a mikroelektronika, a miniatürizálás fejlődése következményeként a méretek jelentősen csökkentek; · a számítógépek ára, a teljesítménnyel fordított arányban, nemzedékről nemzedékre rohamosan csökkent; · a számítógép "képességeinek" fejlődésével a szoftver egyre sokoldalúbbá, rugalmasabbá, s ugyanakkor egyre "barátságosabbá" vált; · az alkalmazások területe rohamosan bővül, a lehetőségek új és új igényeket szülnek, s ezek visszahatnak a műszaki fejlesztésre.

10 KEMÉNY JÁNOS Pesten született, Princetonban Neumann János tanítványa volt 1. A programozási nyelv legyen alkalmas eltérő célok kielégítésére. 2. A nyelv kezdők számára is könnyű legyen. 3. A magasabb szintű utasításokat csak később kelljen megtanulni. 4. A használó és a gép között a nyelv interaktív legyen. 5. Könnyen érthető hibajelzéseket adjon. 6. A speciális gép-architektúra ismerete nélkül is lehessen használni. 7. Óvja meg a használót a gép operációs rendszerének problémáitól. Így született meg Kemény János és Tom Kurtz kezében a BASIC nyelv. A MICROSOFT-nak sikerült elérnie, hogy a BASIC nyelvet az első kisgépek 4K memóriájába bepréselje. Bill Gates a MICROSOFT software-vállalatot 1976-ban alapította.

11 ABLAKOK ("WINDOWS") Simonyi Károly Budapesten születtet (1949). Simonyi 1981. február 6-án belépett a MICROSOFT-hoz. Gróf András aki Amerikában, Andy Grove néven az INTEL főnökeként ismert meg a csúcstechnika - és a nagyvilág. Ma az INTEL gyárt mikroprocesszorokat, a MICROSOFT pedig operációs rendszereket


Letölteni ppt "Hardver ismeretek-1 A számítógép: Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz A számítógépek feladatai: · Adatok tárolása. · Adatok gyors visszakeresése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések