Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Perifériák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Perifériák."— Előadás másolata:

1 Perifériák

2 BEVITELI PERIFÉRIA Billentyűzet:

3 A billentyűzet - vagy klaviatúra - az elsődleges input eszköz

4 BEVITELI PERIFÉRIA Háromgombos egér:

5 Az egér alján van egy golyó, ennek a forgását két, egymásra merőlegesen elhelyezett görgő veszi át, ezek a görgők pedig egy-egy impulzuskereket forgatnak. Az impulzuskerekek jelét feldolgozva egy speciális kártya tudatja a számítógéppel, hogy milyen irányban is mozdultunk az egérrel. A gomb megnyomását elterjedten kattintásnak, klikkelésnek nevezik. Az elvégzendő művelettől függ, hogy hányat kattintunk: lehet egyet, lehet viszonylag gyors egymásutánban kettőt, sőt lehet, hogy egy meghatározott ideig, egy adott művelet elvégzéséig lenyomva kell tartani a gombot. Egyes új típusú egereken megjelent egy új elem: a gördítőkerék, ami a képernyőgörgetést könnyíti meg.

6 Egér

7 BEVITELI PERIFÉRIA Kétgombos egér:

8 Scanner: Képek, grafikák bevitelére alkalmas.
BEVITELI PERIFÉRIA Scanner: Képek, grafikák bevitelére alkalmas. RECOGNITA karakterfelismerő program a szövegek beviteléhez

9 Kiviteli perifériák

10 Monitor: KIVITELI PERIFÉRIA - Monitorok - felbontásuk:
Hercules 720x348 CGA 640x200 EGA 640x350 VGA 640x480 800x600 SVGA 1024x768 Fizikai méretek: 14 coll, 15 coll 17 coll, nagyobb

11 Az adatáramlás egyirányú: a számítógéptől a monitor felé.
Monitorok 1. Monitorok feladata: A monitor a legelterjedtebb kiviteli eszköz, az információk képi megjelenítésére szolgál. Alaphelyzetben minden megjeleníthető információ ide kerül a számítógép memóriájából. Az adatáramlás egyirányú: a számítógéptől a monitor felé. A legtöbb monitor katódsugárcsöves, amelynek működési elve hasonlít a TV készülékéhez. A hordozható számítógépek megjelenítője általában folyadékkristályos (LCD) elvű (mint amilyen a számológépeken van).

12 2. Technikai jellemzők: képcsőátló mérete inch-ben megadva (pl: 14", 15", 17”, 21" stb.) a képpontok mérete (általában 0,28 mm) megjeleníthető színek száma (2- 64 millió szín) a képernyő felbontása, vagyis vízszintesen és függőlegesen hány képpontból (pixelből) épül fel a kép (pl: 640x480) a káros sugárzás erőssége (az alacsony sugárzású monitorok = Low Radiation; a szabványelőírásokat az MPR-II -vel jelzett monitorok teljesítik). Képfrissítés (Mhz)

13 3. A monitorok csoportosítása:
a megjelenített színek alapján: monokróm vagy színes az alkalmazott monitor-vezérlőkártya (videokártya) szerint: Típus Felbontás Színek EGA 640x480 16 VGA 640x480 16, 256 SVGA 800x600, 16, 1024x768, 256 1280x millió A monitorok karakteres vagy grafikus üzemmódban működhetnek.

14 Nyomtató: KIVITELI PERIFÉRIA Mátrix elvű nyomtatók:
- tűs nyomtatók (9 vagy 24 tűs) - hőnyomtató (fax) - tintasugaras Elektrosztatikus nyomtató: - lézernyomtató

15 Nyomtatók 1. Nyomtatók feladata: Az információt papíron megjelenítő eszköz. Az adatáramlás egyirányú: a számítógéptől a nyomtató felé. Általában rendelkeznek saját memóriával, hogy kisebb sebességük miatt ne tartsák fel a CPU-t a nyomtatás befejezéséig. A nyomtatók csoportosítása: a. Amelyek érintik a papírt: mátrix sornyomtató karakternyomtató (gömbfejes, margarétafejes) b. Amelyek nem érintik a papírt: tintasugaras lézer

16 A nyomtatás minőségét meghatározza, hogy
a nyomtató hány pontot tud egy adott szakaszon megjeleníteni. Ezt Dpi-ben számítják ( az egy Inch-en (2,54 cm) megjelenített pontok száma). /dot/inch/ A mátrixnyomtatók felbontása 150 és 300 Dpi közötti érték, de a lézernyomtatók képesek 1200 Dpi-s felbontásra is.

17 2. Nyomtatótípusok (printerek): a. Mátrixnyomtató:
Kis pontokból rakja össze a karaktereket vagy az ábrákat. A pontokat 9 vagy 24 egymás alatt elhelyezett tű hozza létre. Nyomtatáskor a fej a papír előtt jobbra-balra mozog és a tűk a festékszalagon keresztül a papírra nyomódnak. A nyomtatás minőségét az alábbi gombokkal állíthatjuk be: DRAF = durva felbontású üzemmód. Minden sort csak egyszer nyomtat ki. NQL = levélminőségű felbontás. Minden sort kétszer nyomtat úgy, hogy a második nyomtatás egy kicsit eltolva történik az elsőhöz képest.

18 b. Sornyomtató: Csak karakterek nyomtatására alkalmas. Valamennyi kinyomtatandó karakter egy forgó betűhengeren foglal helyet. Memóriájában összegyűjti az egész sorra vonatkozó adatot és egyszerre nyomtatja ki. Egy kis kalapács a megfelelő pillanatban megüti a papírt, amelyre a festékszalag segítségével felkerül a karakter. Nagyon gyors nyomtató. c. Karakternyomtató: Egy rögzített karakterkészlet alapján mindig egy karaktert nyomtat az írógéphez hasonlóan.

19 d.Tintasugaras nyomtató:
A mátrixnyomtatóhoz hasonlóan oszlopban elhelyezett apró, piezokristályból készült porlasztókból finom tintacseppeket lőnek a papírra. Felbontása vetekszik a lézernyomtató minőségével. Normál papírra is nyomtat. e. Lézernyomtató: Egy elektrosztatikusan feltöltött henger palástján lézerfénnyel hozzák létre a képet. A lézeres megvilágítás hatására a henger elveszti töltését. Ezután a hengerre negatív töltésű festékport visznek fel, mely csak a henger azon pontjain tud megtapadni, ahol azt a megvilágítás érte, így létrejön a henger felületén a kívánt kép. A forgó henger rányomja a festéket a papírra. A papírt 200 oC -os hőmérsékletűre fűtött hengerek között átvezetve a festék ráég a papír felületére, rögzítve ezzel a festéket.

20 KIVITELI PERIFÉRIA Hangszóró: Digitális jelet analóg jellé alakít

21 BE- ÉS KIVITELI PERIFÉRIA
Külső modem: Digitális jelet analóg jellé alakít és vissza

22 Monitor kártya:

23 Hangkártya:

24 Modem kártya: Internet elérés telefonvonalon
A digitális jelet analóg jellé alakítja. Analóg jelet digitálissá alakítja. Kétirányú az adatforgalom.

25 Hálózati kártya:

26 IO kártya:

27 Videokártya:

28 Hardver-4


Letölteni ppt "Perifériák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések