Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás."— Előadás másolata:

1 Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás

2

3

4

5

6

7

8 előtag Pl: egy floppy lemez: 1,44 Mb; egy CD lemez: 650 Mb

9 Bit (bináris digit): értéke: 0 vagy 1 8 bit = 1 byte egy karaktert 1 byte-on ábrázol a szgép pl.: a,s 2, +, @, #, G, N Kettes számrendszerben: 10011001 Mértékegységek:

10 1. A kód fogalma: A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere, mellyel valamely információ egyértelmûen megadható. 2. Kódolás fogalma: A kódolás valamely információ átalakítása egyezményes jelekké. 3. A számítógépben tárolt adatok lehetnek: betûk, írásjelek, számok vagy egyéb (grafikus) karakterek. Ezek számítógépes ábrázolására ún. bináris kódokat használnak, vagyis az ábécé betûihez, a különbözõ írásjelekhez és szimbólumokhoz egy-egy számot rendelnek. A kód egyezményes jelekkel való helyettesítést jelent.

11 A kódolás során egy adott információból kódot állítunk elõ. Egy kódrendszerrel szembeni követelmény az: egyszerûség, rövidség, egyértelmûség és bõvíthetõség. 4. Karakterábrázolás: A számítógép 8 bitet használ a karakterek ábrázolására,így 256 (2 8 ) karakter ábrázolására van lehetõség. Nyolc biten 2 8 = 256 különbözõ karakter ábrázolható (pl: á = 160).

12 5. ASCII kódrendszer: Az ASCII kód az egész világon elfogadott szabvány a karakterek kódolásához. (American Standard Code for Information Interchange). Az elsõ 128 kód mindig ugyanazt jeleni, A következõ 128 kód országonként változhat. 0 - 127 amerikai szabványos kódkészlet (rögzített jelek) Ez magában foglalja az angol ABC kis- és nagybetûit, a decimális számjegyeket, az írásjeleket és az ún. vezérlõkaraktereket. 128 - 255 grafikus karakterek és nemzeti karakterkészlet (szabadon átdefiniálható jelek)

13  CWI  Ventura  CP 852 MS-DOS  CP1250 MS-WINDOWS ------------------------------------------------------------ CP = code page (kódlap) Funkció: pl.: rendezések (névsorba …) Magyarországon kialakult karakterábrázolási szabványok:

14


Letölteni ppt "Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések