Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”"— Előadás másolata:

1 Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata” Konzulensek: Dobrowiecki Tádeusz Istenes Zoltán (ELTE)

2 Tartalom: A probléma bevezetése Az érvtérképészet Alapok Példák Saját rendszer Struktúra Képességek Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

3 Probléma: sok olyan helyzet van, amikor egy hipotézis igazságtartalmának meghatározásához, vagy egy döntés meghozatalához a döntéshozó személynek vagy intézménynek a releváns információknak (pl. bizonyított tényeknek, feltételezéseknek, véleményeknek, érveknek, ellenérveknek, összefüggéseknek) nagy és bonyolult halmazát kellene egyszerre áttekintenie. Kérdések: Hogyan elemezzük a komplex kérdéseket? Hogyan gyűjtsük össze a tudást? Hogyan hasznosítsuk újra a tudást? Hogyan működjünk együtt az információk összegyűjtésében és elemzésében? Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

4 Mi van most? Nincs hatékony módszerünk a komplex kérdésekről szóló viták/döntések kezelésének támogatására. Konszenzus (általában) nincs, konvergencia nincs, átláthatóság nincs, struktúra nincs, közös emlékezet nincs. Káosz van. Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

5 Létező módszerek az emberi gondolkodás támogatására: A logikus gondolkodásra: Formális logika, szakértői rendszerek - Nagyon szűk területen lehet sikeresen alkalmazni A valódi emberi kommunikáció elemzésére: érveléstechnika, retorika - Nem logikai tartalmon van a hangsúly, túl sok a zavaró elem Az információk felhalmozására: tematikus gyűjtések, szöveggyűjtemények - Nem strukturált, nem kereshető, nem dinamikus Az együttműködésre, vitára: Fórumok, levelezőlisták - Nem strukturált, átláthatatlan, rossz jel/zaj arány, redundancia, … => A nem formalizálható, komplex problémák hatékony kezeléséhez új megközelítésre és eszközre lenne szükség. Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév

6 Egy új megközelítés: Megpróbáljuk megtalálni a gondolatmenetek / érvelések / viták elemi egységeit. (Ezek valószínűleg ilyesmik lesznek: egy állítás, egy érv, egy ellenérv, egy következtetési lépés, stb.) Megpróbáljuk feltérképezni az ezek közötti kapcsolatrendszert. (Pl. ebből következik ez, ez ellentmond ennek, ez megcáfolja ezt, stb.) Az elemi egységeket szövegesen, eredeti formájukban tároljuk. Ezeket a rendszer (a számítógép) nem érti, csak tudja, hogy ezek az egységek. Az egységek közötti kapcsolatoknak meghatározzuk a típusát. Ez a típus (pl. következik belőle, ellentmondás, stb.) a rendszer számára is értelmes jelentést hordoz. Összegyűjtjük, és egy adatbázisban eltároljuk az anyagot A kérdés elemzése / megvitatása közben erre a (dinamikusan bővített) adatbázisra támaszkodunk (pl. előttünk van egy vizualizáció). → Ez az „argument mapping” !!! („Érvtérképészet”) Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév.

7

8

9

10

11

12 Önálló labor munkaCsillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév

13 A rendszer elemei: Formalizmus (az adatok leírására) Algoritmusok (az adatok kezelésére, lekérdezésére, stb.) Adatbázis rendszer Beépített logika (Webes) GUI Önálló labor munkaCsillag Kristóf, 2004/2005. tavaszi félév.

14 Önálló labor munkaCsillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév

15 Köszönöm a figyelmet! http://aisrv.mit.bme.hu/~csillag/cogitatio


Letölteni ppt "Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések