Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Esélyegyenlőség 2000. és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Esélyegyenlőség 2000. és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat."— Előadás másolata:

1 Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat Európai Szociális Alap célkitűzései és forrásai Nemzeti Fejlesztési Terv Demokratikus jogfejlődés Fővárosi Szociális Karta Esélyegyenlőség 2000 Humánerőforrás Operatív Program

2 Célok és Alapelvek ESZA támogatási vezérelvei: 1.Esélyegyenlőség biztosítása a munkaerőpiacra való belépés tekintetében mindenki számára, különös tekintettel a társadalmi kirekesztés szempontjából veszélyeztetett csoportokra. 2.Támogatások egyenlő elérése mindeni számára. A Humánerőforrás Op. Progr. és az Esélyegyenlőség 2000 kapcsolódó célkitűzései: Tartós hátrányokkal küzdő személyek munkaerő-piaci esélyeinek javítása. Munkáltatók fogadókészségének ösztönzése. A belépési esélyegyenlőség javítása. A támogatások elérésében egyenlő esélyek biztosítása Információhozzáférés elősegítése. Humánközpontú és hatékony munkerőpiaci szolgáltatások kialakítása. A szolgáltató partnerek hatékony együttműködésének segítése.

3 A Humánerőforrás Operatív Program célcsoportjai A roma kissebséghez tartozók, A tartósan munkanélküliek, Hajléktalanok, Speciális helyzetű nők, Állami gondozottak, Megváltozott munkaképességűek

4 1. A halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatása HU (12,5 millió euró) 2. Hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának és foglalkoztatásának elősegítése HU (2,4 millió euró) 3. Roma Társadalmi Integrációs Program HU (3,5 millió euró) 4. A halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatása 2. HU (10 millió euró 5. Nők munkaerő-piaci reintegrációja HU (4,175 millió euró) 6. A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű fejlesztése HU (6 millió euró) 7.Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen HU (10,8 millió euró) A célcsoportokat érintő eddigi Phare programok:

5 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések I. Tudományos-módszertani stratégiai intézkedések: Tartós hátrányokkal küzdő személyek munkaerő-piaci korlátainak vizsgálata. Az eredményesség kimutatásának, a hatékonyság mérésének szükségszerű feltétele az elvárások és a mérés módjának megfogalmazása. A munkaerőpiaci támogatási eszközök fejlesztésének és alkalmazási módjainak kidolgozása.

6 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések II. Piacorientált foglalkoztatási stratégia: Munkáltatók érdekeinek megtalálása. A célcsoportokba tartozók foglalkoztatásának támogatása (pl. helyi adókedvezmények). Fokozatosabbá kell tenni a támogatott munkahelyek és a piaci munkahelyek közötti átlépést. Fel kell tárni az integrált foglalkoztatás ellen ható tényezőket, a fogyatékos személyek, a munkaadók és a szolgáltatók esetében.

7 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések III. A belépési esélyegyenlőség javítását célzó intézkedések: A pályakezdő állami gondozottak számára ki kell dolgozni a kiemelt támogatások rendszerét. „Prepályaválasztási” program működtetése. Komplex és preventív szemléletű pályaválasztási és pályaorientációs program működtetése. Utógondozottak munkavállalását támogató rendszer kialakítása. Felzárkóztató képzések szervezése.

8 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések IV. A munkaerőpiacra való visszakerülés segítése: A munkaerő-piacra visszatérni kívánó nők számára a visszatérést megkönnyítő, kor- és szakmaspecifikus képzési modellkísérletek kidolgozása. Komplex reintegrációs célú programok indítása tartósan munkanélküliek számára. Munkaerőpiaci tanácsadás, munkaközvetítés hajléktalanok részére. Személykövető-segítő szolgáltatások szervezése. A megváltozott munkaképességű és a fogyatékos emberek hasznosítható képességeiknek kiaknázása. Inaktív, munkaképes személyek regisztrációba való visszakerülésének elősegítése. A roma származású munkanélküliek számára specifikus szolgáltatások, tanácsadás.

9 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések IV. Rendszerek együttműködése az esélyegyenlőség javításáért : Erősíteni kell a partneri kapcsolatokat a munkaerőpiaci szervezet és a fővárosi valamint kerületi önkormányzatok közt. A partnerek közti közös problémakezelő szemlélet kialakítása. Fővárosi Foglalkoztatáspolitikai Kollégium létrehozása. A FŐVÁROSI INFORMÁCIÓS ADATBÁZIS létrehozása. Szisztematikus és szakszerű monitorozás.


Letölteni ppt "Az Esélyegyenlőség 2000. és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések