Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Esélyegyenlőség 2000. és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Esélyegyenlőség 2000. és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat."— Előadás másolata:

1 Az Esélyegyenlőség 2000. és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat Európai Szociális Alap célkitűzései és forrásai Nemzeti Fejlesztési Terv Demokratikus jogfejlődés Fővárosi Szociális Karta Esélyegyenlőség 2000 Humánerőforrás Operatív Program

2 Célok és Alapelvek ESZA támogatási vezérelvei: 1.Esélyegyenlőség biztosítása a munkaerőpiacra való belépés tekintetében mindenki számára, különös tekintettel a társadalmi kirekesztés szempontjából veszélyeztetett csoportokra. 2.Támogatások egyenlő elérése mindeni számára. A Humánerőforrás Op. Progr. és az Esélyegyenlőség 2000 kapcsolódó célkitűzései: Tartós hátrányokkal küzdő személyek munkaerő-piaci esélyeinek javítása. Munkáltatók fogadókészségének ösztönzése. A belépési esélyegyenlőség javítása. A támogatások elérésében egyenlő esélyek biztosítása Információhozzáférés elősegítése. Humánközpontú és hatékony munkerőpiaci szolgáltatások kialakítása. A szolgáltató partnerek hatékony együttműködésének segítése.

3 A Humánerőforrás Operatív Program célcsoportjai A roma kissebséghez tartozók, A tartósan munkanélküliek, Hajléktalanok, Speciális helyzetű nők, Állami gondozottak, Megváltozott munkaképességűek

4 1. A halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatása HU-99.04.01 (12,5 millió euró) 2. Hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának és foglalkoztatásának elősegítése HU00.08.03 (2,4 millió euró) 3. Roma Társadalmi Integrációs Program HU-00.02.01 (3,5 millió euró) 4. A halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatása 2. HU-01.01.01 (10 millió euró 5. Nők munkaerő-piaci reintegrációja HU-01.04.02 (4,175 millió euró) 6. A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű fejlesztése HU-01.05.02 (6 millió euró) 7.Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen HU-02.01.04. (10,8 millió euró) A célcsoportokat érintő eddigi Phare programok:

5 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések I. Tudományos-módszertani stratégiai intézkedések: Tartós hátrányokkal küzdő személyek munkaerő-piaci korlátainak vizsgálata. Az eredményesség kimutatásának, a hatékonyság mérésének szükségszerű feltétele az elvárások és a mérés módjának megfogalmazása. A munkaerőpiaci támogatási eszközök fejlesztésének és alkalmazási módjainak kidolgozása.

6 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések II. Piacorientált foglalkoztatási stratégia: Munkáltatók érdekeinek megtalálása. A célcsoportokba tartozók foglalkoztatásának támogatása (pl. helyi adókedvezmények). Fokozatosabbá kell tenni a támogatott munkahelyek és a piaci munkahelyek közötti átlépést. Fel kell tárni az integrált foglalkoztatás ellen ható tényezőket, a fogyatékos személyek, a munkaadók és a szolgáltatók esetében.

7 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések III. A belépési esélyegyenlőség javítását célzó intézkedések: A pályakezdő állami gondozottak számára ki kell dolgozni a kiemelt támogatások rendszerét. „Prepályaválasztási” program működtetése. Komplex és preventív szemléletű pályaválasztási és pályaorientációs program működtetése. Utógondozottak munkavállalását támogató rendszer kialakítása. Felzárkóztató képzések szervezése.

8 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések IV. A munkaerőpiacra való visszakerülés segítése: A munkaerő-piacra visszatérni kívánó nők számára a visszatérést megkönnyítő, kor- és szakmaspecifikus képzési modellkísérletek kidolgozása. Komplex reintegrációs célú programok indítása tartósan munkanélküliek számára. Munkaerőpiaci tanácsadás, munkaközvetítés hajléktalanok részére. Személykövető-segítő szolgáltatások szervezése. A megváltozott munkaképességű és a fogyatékos emberek hasznosítható képességeiknek kiaknázása. Inaktív, munkaképes személyek regisztrációba való visszakerülésének elősegítése. A roma származású munkanélküliek számára specifikus szolgáltatások, tanácsadás.

9 A célkitűzésekhez kapcsolódó fővárosi intézkedések IV. Rendszerek együttműködése az esélyegyenlőség javításáért : Erősíteni kell a partneri kapcsolatokat a munkaerőpiaci szervezet és a fővárosi valamint kerületi önkormányzatok közt. A partnerek közti közös problémakezelő szemlélet kialakítása. Fővárosi Foglalkoztatáspolitikai Kollégium létrehozása. A FŐVÁROSI INFORMÁCIÓS ADATBÁZIS létrehozása. Szisztematikus és szakszerű monitorozás.


Letölteni ppt "Az Esélyegyenlőség 2000. és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések