Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes"— Előadás másolata:

1 A növényvédő szer felhasználás jelenlegi gyakorlata – problémák és megoldási javaslatok
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

2 Miért kell növényvédő szert használni?
Egyes növényfajok „természetellenes” koncentrálása Az ezekből élő szervezetek is koncentrálódtak - „károsítók” Az előállítható termés 2/3 része elveszne 1/3 rész a szántóföldön 1/3 rész a tárolás során A kézi munkaerő alkalmazása drága és időigényes – ha van!

3 Miért kell növényvédő szert használni?
2011. október milliárdan lettünk Az élelmiszerek 80 %-a növényi eredetű Csökken a termőterület 580 millió ha talajpusztulás évente (FAO, 1996) 25 millió tonna/év vízerózió Energianövények térhódítása Határok megnyitása – karantén károsítók terjedése egyéb lehetőség: öko-termelés

4 Az elvárás: nagy mennyiségű, kiváló minőségű, egészséges és biztonságos, egyenletes eloszlású termés előállítása, minél kisebb peszticid terheléssel!

5 A növényvédelem megítélése: növényvédelem = permetezés
A növényvédelmi szaktanács : kiadást növelő tényező Forgalmi kategóriák „felpuhított” rendszer (il)legális kiskapuk „vény-gyárosok”

6 Növényvédő szerek és hasznos/közömbös szervezetek
Ragadozó szerezetek Méhek Halak Növényvédő szer hamisítás

7 A forgalmi kategóriák Eredetileg nagyüzemi és szabad felhasználású szerek Rendszerváltást követően - II. kategória segítség a gazdáknak (?) 80 óra mire elég? 360 óra mire elég? a növényvédelmi technikusok (?)

8 A forgalmi kategóriák I. kategória a képzési rendszer átalakult
hiányoznak az alapozó ismeretek megváltoztak a szakemberekkel kapcsolatos igények is a legszigorúbb rendszer az EU szintjén mégis kijátszható „vény-gyárosok” a növényvédős kikerülhető

9 128/2009 EK irányelv a peszticidek fenntartható használatáról
eddig nem szabályozott terület kockázat alapú megközelítés kevésbé szakmai alapokon nyugszik forgalmi kategóriába sorolás integrált növényvédelem! cél: a növényvédő szerek használatának csökkentése

10 Növényvédő szer felhasználás
t 5,6 kg/ha 2 kg/ha

11 Az integrált növényvédelem
minden növényvédelmi eljárást a kémiai készítmények elé helyez széleskörű biológiai ismereteket igényel csak rendszerben képzelhető el – növényvédelem vagy növénytermesztés? az így termelt áru magasabb értéket képvisel!

12 „Ezt a földet az unokáinktól kaptuk kölcsön!”
Ne legyen még egy „Néma tavasz”! „Kevesebb vegyszerrel – több szaktudással!” „Növényorvos az élelmiszerbiztonságért” „Növényorvos a fenntarthatóságért”

13 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!


Letölteni ppt "Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések