Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A növényvédő szer felhasználás jelenlegi gyakorlata – problémák és megoldási javaslatok Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes Mezőgazdasági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A növényvédő szer felhasználás jelenlegi gyakorlata – problémák és megoldási javaslatok Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes Mezőgazdasági."— Előadás másolata:

1 A növényvédő szer felhasználás jelenlegi gyakorlata – problémák és megoldási javaslatok Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

2 Miért kell növényvédő szert használni? Egyes növényfajok „természetellenes” koncentrálása Az ezekből élő szervezetek is koncentrálódtak - „károsítók” Az előállítható termés 2/3 része elveszne –1/3 rész a szántóföldön –1/3 rész a tárolás során A kézi munkaerő alkalmazása drága és időigényes – ha van!

3 Miért kell növényvédő szert használni? 2011. október 31 - 7 milliárdan lettünk Az élelmiszerek 80 %-a növényi eredetű Csökken a termőterület –580 millió ha talajpusztulás évente (FAO, 1996) –25 millió tonna/év vízerózió Energianövények térhódítása Határok megnyitása – karantén károsítók terjedése egyéb lehetőség: öko-termelés

4 Az elvárás: nagy mennyiségű, kiváló minőségű, egészséges és biztonságos, egyenletes eloszlású termés előállítása, minél kisebb peszticid terheléssel!

5 A növényvédelem megítélése: növényvédelem = permetezés A növényvédelmi szaktanács : kiadást növelő tényező Forgalmi kategóriák –„felpuhított” rendszer –(il)legális kiskapuk –„vény-gyárosok”

6 Növényvédő szerek és hasznos/közömbös szervezetek –Ragadozó szerezetek –Méhek –Halak Növényvédő szer hamisítás

7 A forgalmi kategóriák Eredetileg nagyüzemi és szabad felhasználású szerek Rendszerváltást követően - II. kategória –segítség a gazdáknak (?) –80 óra mire elég? –360 óra mire elég? –a növényvédelmi technikusok (?)

8 A forgalmi kategóriák I. kategória –a képzési rendszer átalakult –hiányoznak az alapozó ismeretek –megváltoztak a szakemberekkel kapcsolatos igények is –a legszigorúbb rendszer az EU szintjén –mégis kijátszható „vény-gyárosok” a növényvédős kikerülhető

9 128/2009 EK irányelv a peszticidek fenntartható használatáról –eddig nem szabályozott terület –kockázat alapú megközelítés –kevésbé szakmai alapokon nyugszik –forgalmi kategóriába sorolás –integrált növényvédelem! –cél: a növényvédő szerek használatának csökkentése

10 Növényvédő szer felhasználás t 5,6 kg/ha 2 kg/ha

11 Az integrált növényvédelem minden növényvédelmi eljárást a kémiai készítmények elé helyez széleskörű biológiai ismereteket igényel csak rendszerben képzelhető el – növényvédelem vagy növénytermesztés? az így termelt áru magasabb értéket képvisel!

12 „Ezt a földet az unokáinktól kaptuk kölcsön!” Ne legyen még egy „Néma tavasz”! „Kevesebb vegyszerrel – több szaktudással!” „Növényorvos az élelmiszerbiztonságért” „Növényorvos a fenntarthatóságért”

13 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!


Letölteni ppt "A növényvédő szer felhasználás jelenlegi gyakorlata – problémák és megoldási javaslatok Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes Mezőgazdasági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések