Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gary Chapman & Jennifer Thomas:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gary Chapman & Jennifer Thomas:"— Előadás másolata:

1 Gary Chapman & Jennifer Thomas:
Ha nem elég a sajnálom – A bocsánatkérés öt nyelve – Harmat Kiadó Budapest, 2010.

2 A jó hír az, hogy a bocsánatkérés megtanulható
A jó hír az, hogy a bocsánatkérés megtanulható. Azt tártuk fel kutatásainkban, hogy a bocsánatkérés öt alapelemből tevődik össze. Nevezzük ezeket a bocsánatkérés öt nyelvének! Mindegyik nagy jelentőségű. Viszont egy adott ember számára egy vagy két bocsánatkérő nyelv sokkal kifejezőbben hat, mint a többi. A bocsánatkérés öt nyelvének megértése és használata minden kapcsolatunkat építi majd. 1. Fájdalmunk kifejezése „Sajnálom.” 2. A felelősség vállalása „Hibáztam.” 3. Kárpótlás „Mivel tehetném jóvá a történteket?” 4. Őszinte megbánás „Ígérem, nem fordul elő többé!” 5. A megbocsátás kérése „Meg tudnál bocsátani?”

3 1. Fájdalmunk kifejezése
Az első nyelv segítségével fájó érzésünket önthetjük szavakba. A sajnálat a bocsánatkérés érzelmi hátterét jelzi. Azt mutatjuk ki a megbántott félnek, hogy mennyire gyötör minket a bűntudat. A másik ember fájdalmat él át, és arra vágyik, hogy részesei legyünk bánatának. Bizonyítékul fel kell mutatni valamit, hogy értjük, mit okoztunk a viselkedésünkkel. Sokkal megindítóbb egy olyan bocsánatkérés, amely részletekbe bocsátkozik. A bocsánatkérő mondja azt, hogy „sajnálom, hogy…” és fejtse ki bővebben, hogy mit sajnál! A részletes bocsánatkérés arra koncentrál, hogy mit tettünk, és arra, hogy hogyan érintette az eset a másik személyt.

4 2. A felelősség vállalása
Sok ember a bocsánatkérésben azt tartja a legfontosabbnak, hogy a bántó fél beismerje, hogy helytelenül viselkedett. A magyarázatkeresés egyik formája mások hibáztatásában nyilvánul meg. Talán elismerjük, hogy amit tettünk vagy mondtunk, nem tökéletes, de úgy véljük, a viselkedésünket a másik felelőtlen magatartása váltotta ki. Ennélfogva másokat okolunk, és nehezünkre esik felismerni, hogy rosszat tettünk. A hibáztatásnak ez a formája éretlenségre utal. „Egyetértek/nem értek egyet” modell: Egyetértek azzal, hogy jogom van sértve, megbántva, csalódottan, elkeseredetten vagy bármi más módon érezni magam. Nem tehetek az érzéseimről, azokat egyszerűen csak megélem. Viszont nem értek egyet azzal, hogy az érzéseim miatt jogom van megbántani másokat a szavaimmal vagy a viselkedésemmel.

5 3. Kárpótlás Az a szándék, hogy az általam okozott fájdalmat megpróbálom valahogyan jóvátenni, bizonyíték az őszinte bocsánatkérésre. „Még mindig szeretsz?” Az „igen” felelethez jóvátételre van szükség. Sok ember számára a kárpótlás a bocsánatkérés elsődleges nyelve. Ezeknek az embereknek az a kijelentés, hogy „Nem volt helyes, hogy így bántam veled”, okvetlenül azzal kell hogy folytatódjék: „Hogyan mutathatnám ki, hogy még mindig számítasz nekem?”

6 4. Őszinte megbánás A megbánás szó azt jelenti, hogy megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, gondolkodásunkat. Fájdalmat érez a másik embernek okozott sérelem miatt, és úgy dönt, hogy változtat a viselkedésén. Nem akarjuk ezt a káros viselkedést folytatni, ezért elhatározzuk, hogy Isten segítségével megváltozunk. Ezt követően szavakkal is kifejezzük változási szándékunkat annak, akit megbántottunk. A döntés – hogy megváltozunk – azt fejezi ki, hogy többé nincs szükség kifogásokra. Már nem próbáljuk kisebbíteni vétségünket, hanem teljes felelősséget vállalunk cselekedeteinkért. A legtöbb ember nem várja el a tökélyt a bocsánatkérést követően, de nagyon szereti látni az erőfeszítést. „Azt nem bánom, ha a realitások talaján marad, és felismeri, hogy a változáshoz idő kell és türelmet kér.” Ha a kérdéses viselkedést nem tartjuk erkölcsi szempontból helytelennek, akkor nehéz kijelenteni, hogy meg akarunk változni.

7 5. A megbocsátás kérése „Én meg szeretnék, meg akarok neked bocsátani. De hogyan bocsássak meg, ha nem kéred? Ez olyan, mintha nem lenne szükséged megbocsátásra, mert nem követtél el semmi rosszat.” Először is, sokak számára a megbocsátás kérése azt jelenti, hogy aki bocsánatot kér, az teljesen helyre szeretné állítani a kapcsolatot. Másodsorban azért fontos a megbocsátás kérése, mert azt mutatja, hogy ráeszméltünk, hogy valami rosszat tettünk, hogy megsértettük a másikat. Bocsánatot kérni annyit tesz, mint beismerni, hogy tévedtünk, és ez az, amit nem szeretünk megtenni. Sebezhetővé válunk általa, mert valamit kérünk – megbocsátást –, amit csak a másik ember tud számunkra is megadni, és vissza is utasíthat minket.

8 Megbocsátani annyit tesz, mint eltekinteni a büntetéstől, és visszaadni a vétkesnek az életünkben eddig betöltött helyét. Azért bocsátjuk meg a sérelmet, hogy újra bizalmat adjunk. Ez azt jelenti: „fontos nekem kettőnk kapcsolata”. Ennélfogva úgy döntök, hogy igent mondok a megbocsátás kérésére, és nem ragaszkodom az igazsághoz mindenáron. A megbocsátás ajándék. Próbáljuk meg megérteni, hogy amikor bocsánatot kérünk, nem kis dolgot kérünk. A megbocsátás nagyon sokba kerülhet annak, akit megbántottunk. Aki megbocsát, az lemond az igazságtételhez való jogáról. A megbántott félnek el kell engednie a haragját, a sértettségét, a megalázottságát. Fel kell adnia a visszautasítottság és árulás érzését. Az is lehet, hogy bántó viselkedésünk következményeivel kényszerül tovább élni.

9 Ahogy egy régi kínai közmondás tartja: „Ha meghajolsz, hajolj meg jó mélyen!”
Ha felkeltette érdeklődésedet ez a könyv, akkor várunk szeretettel könyvtárunkban! Ezt a kötetet megtalálhatod a PSZ325C16 helyrajzi szám alatt, továbbá keresgélhetsz a szerző egyéb művei között is! Gary Chapman & Jennifer Thomas: Ha nem elég a sajnálom – A bocsánatkérés öt nyelve – Harmat Kiadó Budapest, 2010. Készítette: Nagy Péterné Korándi Márta


Letölteni ppt "Gary Chapman & Jennifer Thomas:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések