Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek Kovács Zoltán egyetemi tanársegéd Budapesti Corvinus Egyetem Fizika-Automatika Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek Kovács Zoltán egyetemi tanársegéd Budapesti Corvinus Egyetem Fizika-Automatika Tanszék."— Előadás másolata:

1 Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek Kovács Zoltán egyetemi tanársegéd Budapesti Corvinus Egyetem Fizika-Automatika Tanszék

2 Gyümölcslevek –almalé –narancslé Ásványvíz Szénsavas üdítőitalok Joghurtok Szója italok Az előadás tematikája

3 Vizsgált almalevek 100%-os kereskedelmi almalevek 5 féle sajátmárkás almalé Különböző koncentrációjú almalevek: –desztillált vizes hígítás –50, 75, 85, 90, 95, 100%

4 E minta D minta B minta C minta A minta Kereskedelmi almalevek összehasonlítása (PCA)

5 Valódi édes íz Becsült édes íz R 2 =0,83 Becslés hibája: 5,33 Almalevek édes ízének becslése elektronikus nyelvvel (PLS)

6 Almalé koncentrációjának becslése (PLS)

7 Vizsgált narancslevek Hőkezelés hatásának vizsgálata –Frissen facsart narancslé –Különböző hőmérsékleten 40, 60, 80°C-on (5 perc) kezelt narancslé Termékcsoportok vizsgálata –Frissen facsart narancslé –12%-os narancs ital –50%-os narancs nektár –100%-os narancslé

8 Hőkezelés hatásának vizsgálata narancsleveken (PCA)

9 Termékcsoport vizsgálata (DA) C % C % -40 Friss narancslé 12 % 50 % 100 %

10 Vizsgált ásványvíz Eredetvizsgálat −Magyar sajátmárkás ásványvizek Kereskedelmi ásványvizek Összehasonlító elemzések –Külföldi és magyar márkás ásványvizek pl.:Evian, Szentkirályi, Nestlé

11 Eredetvizsgálat sajátmárkás ásványvizeken (DA)

12 Valós globális íz Becsült globális íz R 2 =0.988 Becslés hibája= ásványvíz 2. ásványvíz 3. ásványvíz 1. ásványvíz 5. ásványvíz Márkás ásványvizek globális íz becslése (PLS)

13 Szénsavas üdítőitalok 1. Alkalmazott édesítőszerek: –Szacharóz –Invert szirup –2 féle mesterséges édesítőszer –3 féle mesterséges édesítőszer Különböző édesítőszerekkel édesítve

14 Különböző édesítőszerekkel készült szénsavas üdítők (PCA)

15 Termékfejlesztés: elképzelt íz megvalósítása – citrom ízesítésű szénsavas üdítőital Szénsavas üdítőitalok 2. Különböző ízesítésű üdítők

16 C2 – 0,11% C1 – 99,88% 1. modell 2. modell 3. modell Cél-íz Termékfejlesztés: elképzelt íz megvalósítása (DA)

17 Joghurt minták: –Kereskedelmi joghurtok (45°C): Normál Laktózmentes (LM) Probiotikus –Kísérleti joghurtok (37 és 43°C): probiotikus probiotikus természetes adalék hozzáadásával Tejtermékek Különböző kereskedelmi és kísérleti joghurt

18 Termékfejlesztés: alternatív joghurt fejlesztése (DA) Normál Ker. LM Ker. C % C % Probiotikus Ker. LM Kísérleti 3. LM Kísérleti 4. 37°C LM Kísérleti 1. LM Kísérleti 2.

19 Vizsgált szójaitalok Kereskedelmi szójaitalok: –Márkás szójaitalok Gyártási technológia modellezése: –Nyers szójalé –Feldolgozott szójaitalok

20 Márkás szójaitalok elkülönítése (DA)

21 C % C % keserűség Keserű modelloldat 1. Kereskedelmi szójaital Nyers szójalé Keserű modelloldat 2. Keserű modelloldat 3. Köztes szójaital Gyártási technológia modellezése (PCA)

22 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Projektazonosító: TÁMOP /1/KMR Corvinus Ventures Innovációs Vállalkozási Központ Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8. „A Budapesti Corvinus Egyetem részére konkrét technológia transzfer előkészítése a MICROTESTER, valamint az ALPHA ASTREE elektronikus nyelv ipari alkalmazása” tárgyában BCE_INNOV_MICALP_2011_42 számú közbeszerzési eljárás keretében.


Letölteni ppt "Gyümölcslevek, ásványvíz, üdítők, tejtermékek Kovács Zoltán egyetemi tanársegéd Budapesti Corvinus Egyetem Fizika-Automatika Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések