Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése"— Előadás másolata:

1 1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése Kisvállalkozás -fejlesztési Központ 1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése Előadó: Dr. Vecsenyi János egyetemi tanár Kisvállalkozás -fejlesztési Központ 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

2 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
“Hozott szalonnával egérírtást vállal doktor Varsányiné” Örkény István „Fiam, fakó minden teória, s a lét aranyló fája zöld.” Goethe. Faust „Nincs jobb gyakorlat egy jó elméletnél.” Bolzman: A fizikáról 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

3 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
A tantárgyról Célok: Bemutatni a főbb vállalkozási szervezeti típusokat, a vállalkozási folyamatokat, stratégiákat, és pénzügyi megoldásokat Felkelteni a vállalkozási kedvet a kis és nagy vállalkozási szervezetekben Szereplők és szerepek A hallgatók ( név, munkahely, vállalkozási tapasztalat, elvárások) Oktatók: dr. Vecsenyi János, Dr. Béza Dániel Folyamat, eljárások 3 interaktív előadás: okt. 31, nov. 21, dec ig Évközi házi feladat: esettanulmány írás Szóbeli vizsga vagy üzleti terv Együttműködési szabályok Aktívan részt venni, könyveket megvenni, nem másolni, felkészülni a vizsgára lsd. Tantárgyi útmutató 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

4 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
A mai program Bevezetés, bemutatkozás Az alapfogalmak: Mi a vállalkozás? A vállalkozás indítás A vállalkozás indítás értelmezése: de Bono módszerrel Az üzleti lehetőség Az üzleti tervezés 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

5 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
Mi a vállalkozás? 3 P hajtóerő Erőforrás Vállalkozó emberek Környezet: Nagy bizonytalanság Gyors változás Korlátozott erőforrások Piaci igény, üzleti modell There are 3 driving force behind all new ventures The opportunity The resources The entrepreneurial team We can say the 3 M If one M is missing you fail. We will discuss the 3 M later on. Pénz, Információ, Kapcsolatok Pacákok: Alapító(k), Menedzserek, Munkatársak, Segítők Forrás: Timmons, 1991. 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

6 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? Értékteremtés A vevők igényeinek kielégítésére A vállalkozók (alapítók, szakmai befektetők) gyarapodására A pénzügyi befektető tulajdonosok (részvényesek) gazdagodására Az alkalmazottak eltartására A helyi közösség gyarapodására A szállítók érdekeinek figyelembevételére A törvény betűjének és szellemének betartására 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

7 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
Mi a vállalkozás? Folyamat 1. Felkészülés a vállalkozásra A lehetőség azonosítása A képességek és motivációk értékelése Az erőforrás igények meghatározása Vállalkozzak? 2. A vállalkozás indítása Az üzleti terv elkészítése Az erőforrások megszerzése A vállalkozás megalapítása Hogyan indítsam el? 3. A vállalkozás működtetése A szervezet felépítése A vállalkozó szervezet működtetése A fejlődés, növekedés irányítása Hogyan tartsam életben? 4. Döntés a vállalkozásról A terjeszkedés kezelése A vállalkozás eladása A vállalkozás felszámolása Az újrakezdés Hogyan tovább? 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

8 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
Mi a vállalkozás? Az út Santa Maria a céltudatos vállalkozó Viking az alkalmazkodó kalandozó Titanic a makacs kitartó 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

9 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
Mi a vállalkozás? A vállalkozó ember Orbán Katalin Vári Gergő Ifj. Bódi Zoltán Csiki-Bege Lajos Bojár Gábor aki a problémát lehetőségként éli meg Orbán Katalin, aki egyetemi évei alatt felismerte, hogy fordításra is létre lehet hozni egy vállalkozást és megpályázta a KKF pályázatát, majd vice Versa néven létrehozta azóta is sikeres most már Aford névre hallgató cégét , aki ezzel közel 20 embernek ad munkát Vári Gergő, aki egyetemi diplomával a zsebében egyik állásából kiábrándulva, egy baráti sörözés közben felismerte, hogy miért ne lehetne elektronikus álláshirdetésre vállalkozást alapítani. A Jobmonitor.hu máig a piac aktív szereplője. Ifjabb Bódi Zoltán, aki beleszületett apja éttermi és panzió vállalkozásába, és úgy érezte örömmel folytatná és fejlesztené tovább apjával együtt a vállalkozást. A apa és fia felismerte, hogy a 2 hónapos nyári szezonból nem lehet egy panziót fenntartani. Ma már övék Budapest legjobb konferenciaközpontja 1.5 órányira a belvárostól Balaton szárszón Csiki Bege Lajos, aki felismerte, hogy még akkor is telefonok özönét kapja, amikor már rég eladta a használt teherautóját. Hozott néhányat Hollandiából, haszonnal eladta. Így jött létre a Csiki-Bege teherautó kft, majd a Csiki Bege Pláza és sok egyéb vállalkozás Bojár Gábor, aki felismerte, hogy kis személyi számítógépre kifejlesztett 3 dimenziós építészeti szoftverét Magyarországon a 80 as években számítógép híján nem tudják az építészek használni, ezért először Európát, majd az USÁt végül az egész világot tekintette piacának. felismer egy üzleti lehetőséget szervezetet hoz létre, vagy egy meglévő szervezetet alakít át értéket termel a piac számára elfogadja az ezzel járó kockázatot a várható szakmai, piaci, pénzügyi, társadalmi siker reményében Forrás: Timmons, 1990. 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

10 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? A sikerhez vezető út Egyéni siker Boldogabb lesz Társadalmi siker Hozzájárul a fenntartható fejlődéshez Gazdasági siker Pénzt tud belőle kihozni Értékesítési siker El tudja adni Szakmai siker Meg tudja csinálni 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

11 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? Attitűd Meg tudom csinálni hozzáállás Nyertes nyertes, kölcsönösen előnyös helyzetre törekvés Mások erőforrásainak használata A kockázat kezelése, és nem keresése 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

12 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
Mi a vállalkozás? Szervezet változási készség Vállalkozási és Magas Gazellák Gyorsan növekvő vállalkozások Tigrisek Dinamikus, vállalkozó nagyvállalatok Hangyák Hagyományos kisvállalkozások Dinoszauruszok nagyvállalatok Hagyományos, Alacsony Üzleti és működési tapasztalat Magas 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

13 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? Szervezeti méret Középvállalkozás <250 Fő Mérlegfőösszeg < 43 M € vagy Nettó árbevétel < 50 M € Kisvállalkozás <50 Fő Mérlegfőösszeg < 10 M € vagy Nettó árbevétel Mikróvállalkozás <10 Fő Mérlegfőösszeg < 2 M € vagy Nettó árbevétel 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

14 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? Növekedési ütem Év 1 5 2 3 4 6 7 8 9 10 Értékesítés Lassú, eltartó vállalkozás Dinamikusan növekvő, ígéretes vállalkozás Szolid, közép- vállalkozás 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

15 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? A vállalkozó vállalat 3. Fókusz- stratégia Azt csinálja, amihez a legjobban ért, és azt a piacon a legjobban 5. Folyamatos tanulás Szervezetté teszi a tudást, képessé teszi az embert 2. Proaktív viselkedés Elébe megy az igényeknek 4. Szolgáltatói szemlélet Lelkessé teszi a külső, belső vevőt 1.Vállalkozó vezetés Folyamatosan keresi, kihasználja az újabb üzleti lehetőségeket, bátorítja a vállalkozói ötleteket, megszerzi a szükséges erőforrásokat 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

16 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? Karrier lehetőség Saját vállalkozás KKV Multi Közigazgatás 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

17 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.
Mi a vállalkozás? Egy meghatározás A vállalkozás az a folyamat, amellyel a felismert üzleti lehetőség kihasználására mások erőforrásainak mozgósításával létrehoznak vagy átalakítanak, működtetnek és fejlesztenek egy gazdasági szervezetet értéket teremtenek a vevőknek a tulajdonosoknak az alkalmazottaknak a társadalom számára elfogadható módon kezelve az együtt járó kockázatot. 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

18 Egy másik meghatározás
Mi a vállalkozás? Egy másik meghatározás Egy üzleti lehetőség kihasználása, amelyhez nincs elég erőforrás To pursuit a business opportunity beyond your resources Harvard Business School 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

19 Miért fontos a vállalkozás ?
Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése Miért fontos a vállalkozás ? Milyen arányban szerepelnek KKV cégek a magyar gazdaságban? Kevesebb, mint 50 % 50-90 % között Több, mint 90 % Milyen arányban dolgoznak az emberek a KKV cégeknél? Milyen a KKV cégek részesedése a hozzáadott értékből? Milyen a KKV cégek részesedés az exportból? Answer the following questions by writing down the right letter Do you have your four letter? 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

20 Miért fontos a vállalkozás ?
18,9% 50,0% 63,1% 99,9% 20,0% 51,8% 69,7% 99,8% Átlagos export részesedés Részesedés hozzáadott értékből Foglalkoztatotti arány KKV-k aránya a vállalkozások között Európa 19 országa (EU 15 tagállama, Izland, Lichtenstein, Norvégia, Svájc) Magyarország C B A 2004. évi adatok ** *Forrás: Pongorné dr. Csákvári Marianna előadása, Piac&Profit konferencia, április 14. Forrás: APEH (Mo-i adatok); Observatory of European SMEs (EU-19 tagállamában) ** European Network of SMEs research 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

21 Miért fontos a vállalkozás ?
1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

22 Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése
Egy játékos gyakorlat Egy új elképzelés ellenőrzése De Bono 6 gondolkodó kalapjával Az új elképzelés: Szeretnék saját vállalkozást indítani 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

23 Egy elképzelés ellenőrzése /De Bono
6 kalap, 6 személet, 6 gondolkodás SÁRGA KALAP Pozitív jövőkép ZŐLD KALAP Kreatív ötletek FEKETE KALAP Óvatos és körültekintő FEHÉR KALAP Tények és adatok 1+1=2 PIROS KALAP Érzelmek és érzések KÉK KALAP a gondolkodás fókuszálása Forrás: Edward DeBono(2007) : A hat gondolkodó kalap. A párhuzamos gondolkodás szakaszai. Manager Könyvkiadó. Budapest 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

24 NEGATÍVUMOK & VESZÉLYEK
A Folyamat FÓKUSZ & IRÁNYÍTÁS Összegzés Akciók Döntések Stop Kék FÓKUSZ & IRÁNYÍTÁS Célja: - ragaszkodás a kalaphoz tartsuk az irányt Időzítés x perc / Kalap Start Kék Ismétlés KREATÍV ÖTLETEK Új kilátások Növekedési potenciál Építkezési lehetőség Kapcsolódások Zöld A megbeszélés fókusza A gondolkodás Le Bono féle 6 kalapja OBJEKTÍV TÉNYEK ÉS SZÁMOK Trendek Hiányzó információk Fehér ÉRZELMEK Megérzések Sejtések Piros POZITÍVUMOK Lehetőségek Előnyök Hozamok Sárga NEGATÍVUMOK & VESZÉLYEK Kockázatok Zavaró tényezők Hatás más tevékenységekre Fekete 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

25 Szeretnék saját vállalkozást indítani
Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése Szeretnék saját vállalkozást indítani FEHÉR KALAP Tények és adatok 1+1=2 Tények magamról Korom ….. Nemem ….. Vállalkozási képzettségem …… Vállalkozási tapasztalatom….. Vállalkozási tulajdonságaim…. Vállalkozási családi hátterem ….. Felhasználható pénzem ….. 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

26 Szeretnék saját vállalkozást indítani
Vecsenyi-Béza: Vállalkozások indítása és működtetése Szeretnék saját vállalkozást indítani PIROS KALAP Érzelmek és érzések Milyen érzéseket ébreszt bennem egy saját vállalkozás indítása? 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

27 Szeretnék saját vállalkozást indítani
Miért nem akarok, miért nem érdemes saját vállalkozást indítatni? FEKETE KALAP Óvatos és körültekintő Kockázatok, negatívumok 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

28 Szeretnék saját vállalkozást indítani
Miért lenne jó egy saját vállalkozás indítása? SÁRGA KALAP Pozitív jövőkép Miért jó, miért hasznos? 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.

29 Szeretnék saját vállalkozást indítani
Milyen további lehetőségeket nyit nekem az, hogy saját vállalkozásba kezdek? ZŐLD KALAP Kreatív gondolkodás Milyen további lehetőségek vannak benne? Hogyan lehetne még jobb? 1. előadás: A vállalkozások indítása és működtetése I.


Letölteni ppt "1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések