Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyíregyháza, 2009. december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyíregyháza, 2009. december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi."— Előadás másolata:

1 Nyíregyháza, 2009. december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára

2 Nyíregyháza, 2009. december 2. Az ENSZ Egyezményről 19. cikk: Önálló életvitel és a közösségbe való befogadás egyenlő jog a közösségben való élethez és a szabad döntéshez;egyenlő jog a közösségben való élethez és a szabad döntéshez; teljes közösségi befogadás és részvétel;teljes közösségi befogadás és részvétel; a lakóhely (hol és kivel) megválasztása,a lakóhely (hol és kivel) megválasztása, nem kötelezhetőek bizonyos megszabott körülmények között élni;nem kötelezhetőek bizonyos megszabott körülmények között élni; többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálat,többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálat, személyes segítség a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzéséhez;személyes segítség a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzéséhez; a mindenki számára nyújtott közösségi szolgáltatások és létesítmények azonos alapon hozzáférhetőek a fogyatékossággal élő személyek számára is, és igényeikhez igazítottak.a mindenki számára nyújtott közösségi szolgáltatások és létesítmények azonos alapon hozzáférhetőek a fogyatékossággal élő személyek számára is, és igényeikhez igazítottak.

3 Nyíregyháza, 2009. december 2. Az Európai Unió: a Bizottság közleménye COM(2005) 604: A fogyatékos személyek helyzete a kibővült Európai Unióban: az Európai akcióterv 2006- 2007 „A nagy bentlakásos intézményekben élő fogyatékos személyek intézményből való kihelyezésének a kérdése további támogatásban részesül. Támogatjuk egy olyan szolgáltatási szint megvalósítását, amely megfelelő egyensúlyt teremt a biztonság, a szabadság és az önállóság között”„A nagy bentlakásos intézményekben élő fogyatékos személyek intézményből való kihelyezésének a kérdése további támogatásban részesül. Támogatjuk egy olyan szolgáltatási szint megvalósítását, amely megfelelő egyensúlyt teremt a biztonság, a szabadság és az önállóság között”

4 Nyíregyháza, 2009. december 2. Az Európai Unió: az EGSZB véleménye kulcsfontosságú az önálló élet fogalmakulcsfontosságú az önálló élet fogalma ne intézetekben éljenek elzárva és a társadalomból kirekesztvene intézetekben éljenek elzárva és a társadalomból kirekesztve üdvözli: a fogyatékos személyek nagy bentlakásos intézményekből valókihelyezését és szegregációjának megszüntetésétüdvözli: a fogyatékos személyek nagy bentlakásos intézményekből valókihelyezését és szegregációjának megszüntetését az intézményekből való kihelyezés mint konkrét cél, valamint a helyi közösségre alapozó alternatív megoldások kialakítása az új szociális védelmi stratégia részét kell képezzékaz intézményekből való kihelyezés mint konkrét cél, valamint a helyi közösségre alapozó alternatív megoldások kialakítása az új szociális védelmi stratégia részét kell képezzék

5 Nyíregyháza, 2009. december 2. Az Európai Unió: a Bizottság közleménye COM(2007)738: A fogyatékos személyek helyzete a kibővült Európai Unióban: az Európai akcióterv 2008-2009 „A közösségi alapú szolgáltatások jobb lehetőséget nyújtanak a független életvitelre, mint az intézményi ellátás.”„A közösségi alapú szolgáltatások jobb lehetőséget nyújtanak a független életvitelre, mint az intézményi ellátás.” –közösségi alapú szolgáltatások és a kitagolás kutatása Included in SocietyIncluded in Society Kitagolás és közösség élet: kimenetek és költségekKitagolás és közösség élet: kimenetek és költségek www.disability-europe.netwww.disability-europe.netwww.disability-europe.net

6 Nyíregyháza, 2009. december 2. A hazai szabályzásról fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény A fogyatékos személynek joga van a fogyatékosságának, személyes körülményeinek megfelelő - családi, lakóotthoni, intézményi - lakhatási forma megválasztásához.A fogyatékos személynek joga van a fogyatékosságának, személyes körülményeinek megfelelő - családi, lakóotthoni, intézményi - lakhatási forma megválasztásához. A fogyatékos személyek számára tartós bentlakást nyújtó intézményeket fokozatosan, de legkésőbb 2010. január 1-jéig át kell alakítani oly módon, hogy az önálló életvitelre személyi segítséggel képes fogyatékos személyek ellátása kisközösséget befogadó lakóotthonban történjen, továbbá az arra rászoruló súlyos fogyatékos személyek számára humanizált, modernizált intézményi ellátást kell biztosítani.A fogyatékos személyek számára tartós bentlakást nyújtó intézményeket fokozatosan, de legkésőbb 2010. január 1-jéig át kell alakítani oly módon, hogy az önálló életvitelre személyi segítséggel képes fogyatékos személyek ellátása kisközösséget befogadó lakóotthonban történjen, továbbá az arra rászoruló súlyos fogyatékos személyek számára humanizált, modernizált intézményi ellátást kell biztosítani.

7 Nyíregyháza, 2009. december 2. Néhány gondolat a továbbiakról -pályázat -TIOP/KMOP -50 fő alatt és felett -közösségi alapú szolgáltatás / lakóotthon -teljes kitagolás -nyomonkövetés -szabályozás -stratégia 2010. január 31-ig -új férőhelyekről -forrásokról -kötelezettségekről (fenntartói szint) -megyei szociális szolgáltatás-fejlesztési tervek -honlap www.fogyatekosugy.hu

8 Nyíregyháza, 2009. december 2. Köszönöm a figyelmet! horvath.peter@szmm.gov.hu


Letölteni ppt "Nyíregyháza, 2009. december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések