Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec"— Előadás másolata:

1 Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec
„Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” TÁMOP / Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec Könyvklub 2012. április 06. Alsómocsolád

2 Díjak Körtemuzsika díj (az Év Legjobb Gyermekkönyve a gyerekek szavazatai alapján) a Gergő és az álomfogók-ért 2003-ban. IBBY díj (az Év Gyermekkönyve a Nemzetközi Gyermekkönyvkiadók Tanácsának döntése alapján) a Gergő könyvekért 2003-ban. Közművelődésért díj (Tiszakécske város önkormányzata adományozta augusztus 20-án) József Attila díj (2007. március 15.) Díszgyűrű (Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíja munkásságáért, augusztus 20.)

3 Gergő sorozat Legismertebb művei a Gergő-sorozat meseregényei:
Gergő és az álomfogók, Magyar Könyvklub, 2002 Gergő és a bűbájketrec, Magyar Könyvklub, 2003 Gergő és a táltosviadal, Magyar Könyvklub, 2004 Gergő és az álomvámpírok I., Jonathan Miller Kiadó, 2005 Gergő és az álomvámpírok II., Könyvmolyképző Kiadó, 2006 2007-ben jelent meg a Gergő és az álomfogók német fordítása Julius Bessermann szerzői névvel (Julius Bessermann: Greg und die Traumfänger, Schenk Verlag, Passau). Ugyanebben a világban játszódik a háromkötetes Zsófi-sorozat: Zsófi és az elnévtelenedett falu, Jonathan Miller Kiadó, 2005 Zsófi és a boszorkánypláza, Jonathan Miller Kiadó, 2005 Zsófi és a Dalnok, Könyvmolyképző Kiadó, 2008 A Gergő-regények egyik szereplőjéről szóló háromkötetesre tervezett sorozat kötetei: Monyákos Tuba a Lidérc Árvák Fészkében, Könyvmolyképző Kiadó, 2007 Monyákos Tuba és a csatornalidércek, Könyvmolyképző Kiadó, 2008 Monyákos Tuba és a Tűzhangya-sámán, Könyvmolyképző Kiadó, 2010 Ezen regények is a Gergő-sorozat világában játszódnak: Rúvel hegyi legenda (felújítás), Beholder Kiadó, 2005 A bolhedor lovagjai, Beholder Kiadó, 2007

4 Az Álomfogó-regények Böszörményi Gyula író, újságíró meseregény-sorozata. A regény nem a nyugati kultúrák mese- és mondavilágára, hanem a honfoglalás előtti magyar mitológiára épül. Népmeséink elemeit használja fordulatos, a mai gyerekek által is élvezhető, modern stílusban.

5 Gergő és a bűbájketrec A Réti-Botlik család csendesen éli nem-mindennapi életét Budapesten, a Csipetke utcai bérházban. A gyerekek immár egy éve nem a Valóság iskoláiba járnak. Zsófi a Vajákosképző, Gergő a Rejtezés Táltoskollégiumának tanonca, s naponta révülnek át az Álomvilágba. Mostanság azonban egyre szaporodnak a baljós jelek, a két gyereknek váratlan, nyomasztó látomásai vannak. Ráadásul ellopják a család bűvös autóját, Rúzspirost – bár az is lehet, hogy az autó maga csavargott el. Egyik este, miközben a családtagok hazafelé tartanak, rettenetes dolog történik. Gergő éppen átszalad az úttesten, hogy édesanyja, Boglárka elé menjen, mikor felbukkan Rúzspiros, és elüti a fiút, aki kómába esik. A kocsit két fura, apró alak vezette, akik idegenként kóvályognak Budapesten, mivel az Álomvilágból idézte meg őket a titkozatos és rossz szándékú Megbízó. Zsófi nyomban a Gyémánt Jurta révülőitől szeretne segítséget kérni, de a hírneves gyógyító, Hódfarok néne is eltűnt valahol az Álomvilágban. A lány nyomozni kezd, s mivel Rúzspiros másnap hazatér, a kis vajákos nyomra bukkan, majd hamarosan sikerül elfognia az egyik merénylőt, Kubust, az álomvarangyot.

6 A regény cselekménye ettől kezdve két szálon fut
A regény cselekménye ettől kezdve két szálon fut. Az Álomvilágban, a Gyökérszint alvilági, sötét területein Gergő elszakadt segítő állatától, a Kölyökfarkastól. Idegen helyen, a renegát álomfogók barlangvárosának mélyén tér magához, s hamarosan rádöbben, hogy egy hatalmas összeesküvés közepébe csöppent. Az álomfogók rémálomlények befogásával töltik az időt, szintén a titokzatos Megbízó utasítására. A veszélyes álomlényeket éberek álmából szedik össze és bűbájketrecekben tartják, de hogy miért, arra sokáig nem derül fény. Gergő két barátra is szert tesz az álomfogók között: Őzbűvölő Emese, a vele egykorú lány, és Böszme, a hatalmas termetű, csupa szív vadász oltalmukba veszik a sámánfit. Gergő azonban tovább szeretne révülni, hogy megkeresse a Kölyökfarkast, csakhogy ezt Hold Dühe, a renegát álomfogók komor vezére nem engedi. A Gyémánt Jurta legfőbb révülői különös betegség tüneteit észlelik magukon: sorra gyengülnek, egyre kevesebb varázslatot képesek végrehajtani. Kende táltos, a varázsvilág főtáltosa megbízza Monyákos Tubát, a dohánylidércet, aki az Álomfelügyelet ügynöke, hogy járjon a dolog után. Tuba hamarosan nyomra bukkan, s nem csupán a Megbízóval szövetségben álló Rontó Boszorkányok Szektájának főhadiszállását találja meg, de kideríti, hogy a szektát vezető (és a gyengítő Keszekusz-varázsfőzetet kiagyaló) banyák vezetője az ő rég elveszett édesmamája, Monyákos Klotild.

7 A Valóságban mindeközben Zsófi sehogyan sem tud a Megbízó nyomára akadni, mert a kusza tények csupán Gergő egykori gyerekpszichológusához, a kissé buggyant Dr. Produkhoz vezetik el. A vajákoslány erősen gyanakodik a doktor asszisztensnőjére, de mire eredményre jutna, előbb Kubust, a közben barátjává lett álomvarangyot, majd Settenkét, az őrdenevérét is elveszíti. Végül maga Zsófi is átkerül az Álomvilágba, ahol újabb döbbenetes felfedezéseket tesz. A regény történetvezetése, bár több szálon fut, mégsem válik átláthatatlanná, s a számos szereplő sem zavarja össze az olvasót, mivel jól körülírt karakterek. A Keszekusz-összeesküvés, melyben a Megbízó által szövetségbe tömörített álomlények (pl. rontó boszorkányok, lápi koboldok, gyökérgyötrő törpék és megelevenedett, elátkozott tárgyak, stb.) ki akarják írtani az Erdők Atyját, s elfogni Ágast, a csodaszarvast, Gergő eddigi legnagyobb kalandja. A történet végén kiderül, hogy a sámánfinak valójában önmagával, és a felnőtté vállás nehézségeivel kell megküzdenie – ahogyan mindenkinek saját élete során.

8 A regény 2003 novemberében jelent meg Magyarországon, 493 oldalon, induló példányszámmal, mely szinte azonnal elfogyott (dacára annak, hogy egyidőben jelent meg a Harry Potter és a Főnix Rendje magyar kiadásával). A második „Gergő-történet” hatására jött létre az Álomfogó-varázslat gyermekmozgalom és távoktató program (táv-bűbájosképző), mely azóta is töretlenül működik, sokszáz taggal. A Gergő és a bűbájketrecből 2004 decemberéig Magyarországon és Erdélyben példány fogyott el ban a Gergő-regények megkapták az IBBY (Nemzetközi Gyermekkönyvkiadók Szövetsége, Zürich), és a Körtemuzsika (a magyar gyerekolvasók szavazatai alapján) -díjakat az Év Legjobb Gyermekkönyve kategóriában. Ezért is különös, hogy az olvasók közül sokan később azt mondták: a három közül ezt a kötetet szerették legkevésbé. Megfejthetetlen, miért. S még javában tartott a 2003-as karácsonyi időszak, mikor a szerző már készült a harmadik kötet megírására…


Letölteni ppt "Böszörményi Gyula Gergő és a bűbájketrec"

Hasonló előadás


Google Hirdetések