Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2014. 08. 03.1 ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE Tízedik előadás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2014. 08. 03.1 ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE Tízedik előadás."— Előadás másolata:

1

2 ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE Tízedik előadás

3 ÉLVEZETI CIKKEK ÁRUISMERETE I T A L O K

4 Osztályozás Alkoholtartalmú italok Alkoholmentes italok

5

6 5 A BOR MEGHATÁROZÁS: –csak szőlőből –csak alkoholos erjesztéssel MINŐSÉG –kémiai összetétel –érzékszervi tulajdonságok –rendellenességek

7 Romániai osztályozás Fogyasztói (kommersz) borok –Asztali bor (vin de masă) VM –Válogatott asztali bor (vin de masă superior)VMS Minőségi borok –Válogatott minőségi bor (vin de calitate superioară) VS –Ellenőrzött eredetű neves borok (vin de calitate cu denumire de origine controlată) DOC –Ellenőrzött eredetű névvel és minőségi fokozatokkal rendelkező borok (vin de calitate cu denumire de origine controlată şi trepte de calitate) DOCC Teljes éréses szüretelésű (cules la maturitate deplină) DOCC - CMD Kései szüretelésű (cules târziu) DOCC – CT Aszúbor (cules la înnobilarea boabelor) DOCC – CÎB Különleges borok –Szénsavas borok –Aromás borok –Likőrborok –Más különleges borok

8 A bor előállítása

9 A bor tárolása és forgalmazása

10 A borok minősítése Alkoholtartalom szerint minôsítésalkoholtartalom térfogat % [V/V] gyenge könnyû mérsékelt (nagylelkû) tüzes erôs szeszes (száraz bor: égetô)száraz

11 Cukortartalom szerint minôsítéscukortartalom g/lbor cukortartalom szerinti osztálya nagyonszáraz száraz félszáraz félszáraz nyalós édeskés félédes édes nagyonédes (kövér) édes likôrédes, mézédes eszencia (250)

12 Testesség minôsítéscukormentes extrakt [g/l] üres (híg) vékony tartalmas telt testes igen testes (sûrû)- - 35

13 Borok azonosítása. Hamisítások Jellemzők: –Savasság: Fix savasság Illékony savasság –Alkoholtartalom –Testesség (extrakttartalom) –Szervetlen és szerves anyagok aránya –Radioaktív izotópok aránya –Keserűanyagok –Aromaanyagok –ADN lenyomatok

14 Borok azonosítása. Hamisítások Módszerek –Vegyi analízis Klasszikus (volumetriás, gravimetriás) Gáz és folyadékkromatográfiás Spektroszkópiás –Tömegspektrométeres meghatározások –Érzékszervi

15 Borok azonosítása. Hamisítások Hamisítási praxisok –Édesítés (cukor vagy édesítőszeradalék) –Alkohol, víz vagy glicerinadalék –Színezőanyagok és aromák használata Savasság és alkoholtartalom összefüggése –Gautier index (A+összsavasság) –Balarez index (A +fix savasság) –Halphen index (Összsavasság \A )0,2-0,8

16 Pezsgő Hautvilliers – i apátság 25 km hosszú pincerendszer Dom Pérignon pincemester 1668 tól 1715-ig Szőlőfajták: pinot meunier, pinot noir, chardonnay

17 A SÖR Meghatározás: –Csíráztatott, szárított árpából –Keményítőtartalmú nyersanyagokból –Cefrézéssel komlózással –Alkoholos erjesztéssel –Szénsavtartalmú

18 A sörök minősége Kémiai összetétel: –Etilalkohol –Vonadékanyagtartalom (extrakt) Balling fok –Széndioxid –Savtartalom (savfok) Érzékszervi tulajdonságok: –Szín –Illat –Íz –Tisztaság –Habtartósság Sörhibák (kalcium-oxalát kiválása, fehérjekiválás, ízhibák)

19 Sörgyártás Malátakészítés –Áztatás, csíráztatás, aszalás Sörlé készítése –Őrlés, cefrézés, szűrés –Komló adagolása Erjesztés Utóerjesztés (ászokolás) Fejtés Pasztőrözés

20 A sörök osztályozása Színe szerint –Világos (pilseni típusú) –Barna (müncheni, bajor típusú) Eredeti extrakt-tartalom szerint –Kommersz (12 Balling fok alatt) –Minőségi (12 Balling foktól) Töltés szerint –Hordós –Palackozott (dobozos) Pasztőrözött Pasztőrözetlen

21 Pálinkák és likőrök Pálinkák (min 35% v\v alkohol) –Csoportosítás: Valódi pálinkák (egyszerűen: pálinkák) Különleges pálinkák most csak szeszesitalnak hívják (a pálinka nevet védték az EU-s normák szerint) –Előállítás Cefrekészítés Erjesztés (spontán, irányított) Lepárlás Érlelés Palackozás, forgalomba hozatal Likőrök Más szeszesitalok (Brandy, whisky)

22 Alkoholmentes italok Szörpök –Gyümölcslé alapú szörpök (málnaszörp, szederszörp, stb.) –Ízesített szörpök (banán ízű, málna ízű, stb.) –Citrusalapú szörpök (citromszörp, narancsszörp) Üdítőitalok –Gyümölcs és zöldséglevek Szűrt levek Nektárok Rostos levek –Széndioxid tartalmú üdítőitalok(kólafélék, tónikfélék, egyéb) Ásványvizek

23 Szörpök és üdítőlevek előállítása

24 Gazdasági vonatkozások Az élvezeti cikkek adóztatása Élvezeti cikkek árának alakulása Szociális vonatkozások Ajánlott irodalom: Szilágyi, J., Mészáros, S., Mezőgazdasági termékek áruismerete, jegyzet,Scientia Kiadó,

25 Köszönöm szíves figyelmüket.


Letölteni ppt "2014. 08. 03.1 ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE Tízedik előadás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések