Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Közel-Keletet egyesítő birodalmak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Közel-Keletet egyesítő birodalmak"— Előadás másolata:

1 A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
Készítette: Budai Roland

2 Asszír Birodalom (Kr.e 1100-Kr.e 612)
Kezdetben kereskedéssel foglalkoztak majd ez iránt csökkent az igény így katonai állam berendezkedésre váltottak. Nem sok idő kellett és az asszír birodalom a történelem eddigi legnagyobb birodalmát hozta létre ( Mezopotámia, Zagrosz vidéke, Fönicia, Palesztina és Egyiptom ) Sikerük titkai : egyrészt a vaskorban voltak már illetve kegyetlen megfélemlítési módszereket használtak ( magas hadisarcok, tizedelés) Ismertebb uralkodóik : II. Sarukkin (Kr.e.721-Kr.e.705) Assur-ban-apli (Kr.e.668-Kr.e.627) Ez egy eléggé gyűlölt birodalom volt, amit lényegében a nomád Méd nép betörése törölt el. Elpusztítva ezzel a két asszír fővárost Assur-t és Ninivét Kr.e 612-ben.

3 Az Asszír Birodalom területe

4 Újbabiloni Birodalom (Kr.e 612-Kr.e 539)
Egy arámi népcsoport alapítja meg a volt asszír birodalom helyén. Híres uralkodójuk Nabukodonozor volt, aki ugyanazokkal a módszerekkel irányította a birodalmat mint az asszírok. Nabukodonozor egész nagy birodalmat épített ki. A birodalom kiterjedt: Palesztinára, Mezopotámiára és Föniciára is. Nabukodonozor egyik híres tette a zsidók deportálása volt. A teljes vezetői kart Babilonba szállíttatta. Nabukodonozort Nabonid követte a trónon, aki ellen lázadás tör ki és Kürosz vezetésével a perzsák megdöntik a birodalmat.

5 Perzsa Birodalom (Kr.e 539- Kr.e 331)
9 év alatt Kürosz az addig történelem legnagyobb birodalmát hozza létre ( Mezopotámia,Perzsia, Baktria,Kis-Ázsia,Fönícia,Palesztina) Sikerének titka , hogy újféle uralkodási stílust vezetett be , kegyes uralkodó volt ( az elfoglalt területnek adót kellett fizetnie és csapatokat kellett küldenie a háborúba). Őt Kambüszész követte a trónon aki elfoglalta még Egyiptomot is a birodalomnak. (Kr.e 530-Kr.e 520) I. Dareiosz következik utána aki a királyi tanácsból kerül ki uralkodónak és nem pedig a dinasztia tagja.(Kr.e 520- Kr.e 486). Ő támadt rá Hellászra és ő vezette be a dareikosz pénzt. Az utolsó uralkodójuk pedig III. Dareiosz (Kr.e 343-Kr.e 331) volt, akit Nagy Sándor győzött le.

6

7 Kérdések Mi volt az asszír birodalom két fővárosa ?
Mi volt az asszírok sikerének titka? Melyik volt a leghíresebb újbabiloni uralkodó? Mikortól meddig tartott a perzsa birodalom ? Ki volt az utolsó perzsa uralkodó ?


Letölteni ppt "A Közel-Keletet egyesítő birodalmak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések