Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)"— Előadás másolata:

1 Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)
Készítette: Fülöp Zoltán:

2 Óbabilon kialakulása kr.e. 2000-1600
Előzmények: - Nomád népvándorlások kora Mezopotámiában Kr.e ig tartott. Nomádokat akkoriban vonzzák a gazdag területek. Zagrosz-hegységnél tőrnek be. Elsőként a Guti népcsoport jön be és az Akkád birodalmat elsöprik, ami az 1. ország volt a Földön. - Majd a Sumér civilizáció megint feltámadt, de Kr.e ben az Amarru nomád nép jön és végleg elszállnak.

3 Óbabiloni birodalom kr.e. 2000-1600
1. Keletkezése: - Kr.e XVIII. századra Babilon uralkodói újra egyesítették Mezopotámia egész területét. - Az egyik legismertebb uralkodó Hammurapi volt, aki Kr.e as években uralkodott. A kor legjelentősebb törvénygyűjteményét állította össze. Amiből elénk tárulnak a jogilag és vagyonilag differenciált társadalmi sajátosságai. A törvénytábla 205§-ból áll. A törvény azért fontos egy államnak, hogy az állampolgárok biztonság érzését fokozza,

4 Ami a belső rend szilárdításához fontos, de hogy be legyen tartatva a törvény kellett az igazságszolgáltató ág is, a bíróság. Ezek a törvények írott formában vannak, ami azt jelenti, hogy nem csak aznapra, hanem másnapra is érvényes volt, mellesleg az emberek tudták, hogy milyen bűncselekményért mit kapnak. Legfontosabb törvényei: 1§ *Van bíróság, de ha valakit bizonyíték hiányában vádolsz meg, téged végeznek ki. 8§ *Védi a magántulajdont. Lopás esetén x10-es, x30-osan kell kifizetned, de ha nem tudod kivégeznek.

5 15§ *Társadalmi osztály kiderül: király-papság-szabadok-muskénumok(félszabadok)-rabszolga. 21§ *Tetten érnek bármilyen bűncselekvény elkövetése közben, akkor nincs bíróság, helyben kivégeznek. 195§ *Fiúnak tisztelnie kell az apját. Nem veheti el tőle a hatalmat és az örökséget § *Talio-elv: Szemet-szemért, fogat-fogért. Rendkívül szigorú volt,de sikeres. A belső rend teljesen megszilárdult.

6 - Törvényoszlop tetején van egy dombormű: relief
- Törvényoszlop tetején van egy dombormű: relief. Despota uralkodó volt, hisz az oszlopon úgy ábrázolják hogy, fej magasságban van az istenükkel. Már nem kellett neki a királyitanács, mert egyedül döntött mindenről. „Én ember vagyok az Isten szemében, de isten vagyok az emberek szemében” 2. Bukása és újjá születése: Hammurapi Kr.e körül halt meg. Hettiták betörtek északon és győztek. Okok: - Civilizált korban övéjük volt az első lovas hadsereg. - Vas korszakban éltek ami x1000 olcsóbb mint a bronz. Hettiták tovább mentek. A Kassa népcsoport elfoglalta a területeket és megalapították Közép-Babilont.

7 Ellenőrző kérdések Milyen nomád népcsoport vándorlásról tudunk a Kr.e es években? Melyik népcsoport tört be elsőnek és melyik államot támadta meg? Melyik uralkodó volt a leghíresebb a Kr.e XVIII. században, mettől-meddig uralkodott és hogy hívják a törvény táblán lévő domborúművet? Miért volt fontos ez a törvény? Mikor lett vége óbabiloni birodalomnak, és mi történt? Melyik népcsoport foglalta el a területet?


Letölteni ppt "Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések