Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,"— Előadás másolata:

1 Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó

2 Test és lélek- 2In1 Hippokratész (orvoslás-lélektan) Hippokratész (orvoslás-lélektan) αέρ helyett ψυχή αέρ helyett ψυχή A test és a lélek egymástól különböző, de egymással összefüggésben álló dolognak gondolta. A test és a lélek egymástól különböző, de egymással összefüggésben álló dolognak gondolta. A (egyéni) lélek „sem természettől, sem kényszer által nem változik”. A (egyéni) lélek „sem természettől, sem kényszer által nem változik”. A ψυχή is lehet beteg, nemcsak a σῶμα! A ψυχή is lehet beteg, nemcsak a σῶμα!

3 „Normális vagyok?” Ki nevezheti magát LELKILEG egészségesnek?

4 akinek az értelmi szintje eléri a populáció átlagának alsó szintjét akinek az értelmi szintje eléri a populáció átlagának alsó szintjét aki a képességeinek megfelelően tud teljesíteni aki a képességeinek megfelelően tud teljesíteni aki képes az életnek örülni aki képes az életnek örülni aki nem teszi tönkre mások életét aki nem teszi tönkre mások életét akinek érzelmi reakciói nem sértik a társadalmi konvenciókat akinek érzelmi reakciói nem sértik a társadalmi konvenciókat aki tud veszíteni aki tud veszíteni aki ráérez a „jó és a rossz” különbségére aki ráérez a „jó és a rossz” különbségére

5 Mit visz a ment ő helikopter? Magas szinten képzett személyzetet Magas szinten képzett személyzetet Orvostechnikát Orvostechnikát Sérültet, beteget Sérültet, beteget

6 ?

7 Rossz házasságot Rossz házasságot vagy vagy Párkapcsolati- házassági problémákat Párkapcsolati- házassági problémákat

8 Kisebbrendűségi érzést Kisebbrendűségi érzést

9 Családon belüli konfliktusokat, veszekedést Családon belüli konfliktusokat, veszekedést Gyermeknevelési csődöt Gyermeknevelési csődöt

10 Alkoholizmust, gyógyszerfüggést, vagy annak hajlamát Alkoholizmust, gyógyszerfüggést, vagy annak hajlamát

11 Depresszív hangulatot, Depresszív hangulatot, olykor letargiát olykor letargiát

12 Szexuális problémákat, Szexuális problémákat, Potenciazavart Potenciazavart Aszexualitást Aszexualitást

13 Koncentrációs, - vagy alvászavarokat Koncentrációs, - vagy alvászavarokat

14 Mentális egészség vagy betegség? -a kettő megkülönböztetése rendkívül ingoványos terület MERT Ha az egészségügyi személyzet tud megfelelően funkcionálni, akkor ki törődik azzal, hogy mi van a fejében, vagy milyen furcsaságai vannak? Ha az egészségügyi személyzet tud megfelelően funkcionálni, akkor ki törődik azzal, hogy mi van a fejében, vagy milyen furcsaságai vannak?

15 - ha az egészségügyi személyzet nem tud megfelelően funkcionálni, akkor meg mindegy, hogy mi van a fejében, a gondolatai között …

16 Mivel nagyon széles és flexibilis a határ a "rendben vagyok" és a "valami baj van velem" között, a határsáv egyik szélén álló emberek nagy valószínűséggel úgy ítélik, hogy egyedül kell leküzdeniük problémáikat, és le is tudják, a másik szélén állók pedig nagy valószínűséggel azt, hogy mások segítségére esetleg orvosi/pszichológiai segítségre szorulnak. "valami baj van velem" között, a határsáv egyik szélén álló emberek nagy valószínűséggel úgy ítélik, hogy egyedül kell leküzdeniük problémáikat, és le is tudják, a másik szélén állók pedig nagy valószínűséggel azt, hogy mások segítségére esetleg orvosi/pszichológiai segítségre szorulnak. Azt, hogy ez a bizonyos "nagy valószínűség" voltaképpen mennyi is, nagyon sok tényező határozza meg.

17 Kérdéseink… Megfelelek e a követelményeknek? Megfelelek e a követelményeknek? Túlzottak a vezetés elvárásai? Túlzottak a vezetés elvárásai? Van pozitív visszajelzés (sikerélmény)? Van pozitív visszajelzés (sikerélmény)? Jó a munkahelyi légkör, milyenek a kollegáim? Jó a munkahelyi légkör, milyenek a kollegáim? Elegendő információhoz jutok a feladataimmal kapcsolatban? Elegendő információhoz jutok a feladataimmal kapcsolatban?

18 A válasz… Az, hogy vannak gondjaim, még nem jelent pszichózist, még ha azok hosszan fennállnak is. Az, hogy vannak gondjaim, még nem jelent pszichózist, még ha azok hosszan fennállnak is.

19 … de honnan ismerős ez még?

20 KÉT olyan terület, amely „embert próbáló” a napi rutin között:

21 A HALÁL- ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

22 Az orvostól-ápolótól elvárják (!), hogy a halál ne érintse meg. PEDIG A halál éppen úgy megdöbbent, elszomorít, mint bárki mást, még ha a „munka része” is. A halált megszokni, tényét egyszerűen átlépni nem lehet. (Ha igen, ott gond van!) A halál VAN. A lélek sem megérteni, sem elfogadni nem tudja, csak „felejti”.

23 A gyermek-halála a legmegrázóbb lelki teher, amivel találkozunk. Mély nyomokat hagy a lélekben melyek hosszú évekig kísérnek (főleg álomban).

24 Az elvesztés feletti rossz lelki állapot NEM GYENGESÉG! Nem vagyok „Mindenható” ! - segítő vagyok

25 A stressz

26 „Az egészségügyben dolgozók mindent kibírnak!” Bizonyos fokú stresszre szükségünk van, mert inspirálhat, motiválhat, fokozhatja teljesítményünket. Bizonyos fokú stresszre szükségünk van, mert inspirálhat, motiválhat, fokozhatja teljesítményünket. A tartós stressz-állapot azonban lélekölő! A tartós stressz-állapot azonban lélekölő! Mi okozza? – a mindennapjaim, a munkám, az életem… ÍME Mi okozza? – a mindennapjaim, a munkám, az életem… ÍME

27 Traumatikus események – balesetek, katasztrófák Traumatikus események – balesetek, katasztrófák Befolyásolhatóság – mennyire tudom befolyásolni, megváltoztatni az eseményeket Befolyásolhatóság – mennyire tudom befolyásolni, megváltoztatni az eseményeket Próbatételek – sikeres volt e az ellátás, eredményes újraélesztés Próbatételek – sikeres volt e az ellátás, eredményes újraélesztés Belső konfliktusok – korábban említettük őket Belső konfliktusok – korábban említettük őket Függetlenség vagy függőség? – szeretnénk, ha valaki velem együtt vállalná a felelősséget Függetlenség vagy függőség? – szeretnénk, ha valaki velem együtt vállalná a felelősséget Együttműködés vagy versengés? – jobbnak akarok látszani, mint amilyen vagyok Együttműködés vagy versengés? – jobbnak akarok látszani, mint amilyen vagyok Az impulzusok kifejezése vagy az etikai normák betartása? – elfojtsam az érzelmeim, vágyaim, vagy legyek JÓ ?! Az impulzusok kifejezése vagy az etikai normák betartása? – elfojtsam az érzelmeim, vágyaim, vagy legyek JÓ ?!

28 Ismerd meg önmagad! Ismerd meg önmagad! 1.Problémaorientált megküzdés – Az erőfeszítések a probléma megoldására irányulnak. Probléma elemzés, alternatív megoldások kidolgozása 2.Érzelemközpontú megküzdés – Az erőfeszítések nem a probléma megszüntetésére, hanem pusztán a negatív érzelmek csökkentésére irányulnak. (struccpolitika) 3.Segítségorientált megküzdés – Az erőfeszítések külső segítség keresésére irányulnak.

29 Foglaljon helyet!

30 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések