Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Honti Irén kórházlelkész előadása a csillebérci konferencián

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Honti Irén kórházlelkész előadása a csillebérci konferencián"— Előadás másolata:

1 Honti Irén kórházlelkész előadása a csillebérci konferencián
Kedves Olvasó! Az alábbi előadás anyaga 21 képes diából áll. A 2. és 3. dia a zajfüggőségről és a csend, a szemlélődés építő, gyógyító hatásairól szól. E téma szívügyem… A többi dia a függőségből kivezető utakról szól a logoterápia és a Krisztusi hitem szellemiségében. (Szakirodalom: Elisabeth Lukas: Spirituális lélektan.)

2 ZAJFÜGGŐSÉG Posztmodern korunk újfajta függősége a „zaj ártalom”
Ehhez kapcsolódik: „beszéd függőség”. Sokféle káros hatása van Elnyomjuk a bennünk halkan megszólaló isteni hangot Eltemetjük a lelkiismeretünk halk jelzéseit, pedig azt fontos lenne meghallani A következménye nyugtalanság, aggódás, feszültség, idegesség, mert nem tudunk csendben lenni. Istentisztelet előtt: beszélgetés, zaj! Mindig, folyamatosan, és azonnal beszélünk… ez is káros szenvedély, függőség. TÖRTÉNET(tanmese) Az indián és a barátja Egy indián sétál a barátjával a város szélén. Az indián megáll és megkérdezi tőle: „Hallod a madarak énekét?” A barátja erre azt mondja: „Nem , nem hallom.” Később az indián ismét megállítja és megkérdezi: „Te, hallod milyen szépen éneklenek?”A barátja erre azt mondja: „Ugyan, ki figyel már ilyesmire a városlakók közül?” Az indián erre elővesz a zsebéből egy 5 centest és ledobja az aszfaltra. Az arra járókelők mind felkapják a fejüket és arra fordulnak: „Jaj, nem én ejtettem el?” Erre ezt mondja az indián: „Tudod, barátom, nem a hallásunkkal van a baj, hanem azzzal, hogy mire rezonál a lelkünk…”

3 ZAJFÜGGŐSÉG Teremtsünk csendet magunkban, hogy szólhasson hozzánk az Isten! Meg kellene tanulni befelé figyelni, csendben lenni, Istenre, Krisztusra, a Lélek hangjára hallgatózni (lauschen) Imáinkban tanulni kellene a csendes, szemlélődő imát, egyedül is és együtt is. Hatásai: felismerjük a bölcsesség hangját, megszépül a lelkünk, megnyugszanak az idegek, rendeződik, gyógyul a lélek az Isten csendjében. Kezdjük a természetben, folytassuk a belső szobánkban- naponta és csodás áldásait tapasztaljuk meg. Jung gyakran elment az indiánok közé, tanulmányozta a természetes népek életét. Sokat tanult tőlük. Egy indián törzsfőnök mondta neki: „Ti fehér emberek állandóan rohantok, feszültek és idegesek vagytok, nem tudtok megnyugodni, nem jó a közeletekben lenni.” Nemde azért is vagyunk feszültek és idegesek, mert állandó zajban élünk, túl sokat beszélünk, nincs belső csendünk…

4 Függőségből kivezető utak 1.
T. egy egészséges, fiatal, sokféle tehetséggel megáldott férfi. Egy nagy város közepén él és nem tudja, mihez kezdjen… Van: fiatalsága, egészsége, ideje, energiája, tehetsége Nincs: szakmája, kedve reménye, motivációja Környezete: tevékeny, lüktető, tele kínálkozó lehetőségekkel Mégis: értelmetlenség, feleslegesség érzése Baj: semmit sem képes felfedezni, ami életének értelmet adna, érzéseit hagyja elhatalmasodni.

5 Függőségből kivezető utak 2.
R. nehéz körülmények között él. Sokat dolgozik, de nem tud érvényesülni. Adósságai vannak, amelyek sarokba szorítják. Ebből a helyzetből nem lát kivezető utat. Jellemző: létbizonytalanság, kilátástalanság, egzisztenciális összeomlás, elbizonytalanodás mindennel szemben. Nem lát kivezető utat és az alkoholba menekül, csak akkor érzi magát magabiztosnak, ha ivott.

6 Függőségből kivezető utak 3.
Z. egy középkorú férfi, három gyermek apja. Jó szakmája, megbecsült állása van, de munkája nem elégíti ki, mást szeretne csinálni, azonban nem képes váltani. Itallal tompítja az értelmetlenség érzését. Ráadásul konfliktusba kerül családjával, a normális kommunikáció helyett negatív reakció a kapcsolatokban (indulatok, feszültség) Következmény: még inkább az alkoholba menekül. Az élet úgy alakul, hogy másik m.helye lesz, új feladata kiteljesíti őt, és már nem kell az ital. Közben elindul Jézus útján és halad. Értelmet nyert az élete. Ja, ami még nagyon fontos: sokat imádkoztak érte!!

7 Függőségből kivezető utak 4.
Á. Huszonéves fiatal nő. Középiskolás kora óta drogozik, több mint tíz éve. Ha drogozik, jobban tud teljesíteni a szakmájában. Mivel azonban egyre több balhét csinál, elbocsátották az állásából. Értelmetlennek látja az életét… T. Egy huszonéves fiú, tanult, jól szituált. Nem találja a helyét otthon, állandó konfliktusba keveredik szüleivel. Menekül otthonról, az értelmetlenség érzés elől, a valóság elől, amelyet nem képes megváltoztatni. Hová? A drogba… Ha az életük értelmet találna…más lenne minden.

8 Függőségből kivezető utak 5.
Eekből a példákból az látható, hogy NEM A MINDENKORI KÖRÜLMÉNYEK JÁTSZÁK A DÖNTŐ SZEREPET A FÜGGŐSÉG KIALAKULÁSÁBAN! Jó a kérdés: MIÉRT, MI AZ OKA? De még jobb ez a kérdés: MI VEZET KI BELŐLE, a függőségből? V. Frankl: „Az értelem a lét hajtóereje”. E szerint az értelem megelőz mindent. Ha az életemnek értelmet találok, ez kihúz, kivezet a függőségből. Az értelmet nem kitalálni kell, hanem arra rátalálni. Kérdés: „bevállalom-e ezt az utat?” Jézus kérdése: „akarsz-e meggyógyulni?” Ha IGEN, akkor gyerünk ezen az úton – előrefelé, bevállalva ezt az utat!

9 Függőségből kivezető utak 6.
Az úton járva el kell viselnünk a kellemetlenségeket is. Kérdés: bevállaljuk? Ezek: elvonási panaszok, idegesség, szégyenérzet, bűntudat… (Az úton „a démonokkal is meg kell küzdenem”, ez nehéz…) Az úton előre haladva egyszer csak olyan egzisztenciális síkra érkezünk, ahol már nem ismerjük a kellemetlen érzéseket, mert már nem jelentkeznek. (Jó!) Az úton akkor haladsz a kiút felé előre, ha át akarsz menni ezen a két kapun: BIZALOM, LEMONDÁS. Az út végén pedig ott a fény, ez motivál: SZABADSÁG, ÉLET, BOLDOGSÁG

10 Függőségből kivezető utak 7.
BIZALOM Feltételez valami önmaga fölöttit, ami nem azonos önmagával. A hit embere az Istenben bízik. Van, aki bízik abban, hogy élete értelmes, van egy személyre szabott feladata… Kockázati tényező: ha valaki nem képes bízni az életben, Istenben, ha semmiben sem tud bízni… Sajnos: bizalom vesztett világban élünk. Cél: újra felépíteni, kiépíteni a bizalmat.

11 Függőségből kivezető utak 8.
Krisztust megismerni és szeretni, Benne bízni az élet legnagyobb ajándéka. Jézus szavai hozzánk szólnak: Bízzatok, ÉN VAGYOK, ne féljetek! Krisztus önmagában MEGTARTÓ ERŐ. A „bizalom”-hoz hozzásegít a KRISZTUSI szabadító hatalom. Krisztus, aki engem is megszabadított, téged is képes megszabadítani, ha „hagyod”őt, ha te is akarod, ill. ha te is benne vagy. KRISZTUS MA IS AZ EMBER SZABADÍTÓJA Vegyük észre a démoni erőket!! Van, hogy a függőség mögött is ez van! Merjük nevén nevezni. Nincs mit kertelni, már régen leigázott sokakat. Krisztusra van szükségünk!!

12 Függőségből kivezető utak 9.
LEMONDÁS Le kell mondani arról a lelki gyógyírról, amely tompítja az adott pillanat kellemetlen érzéseit, viszont elodázza a cél elérését. Miről kell lemondani? - a rosszkedv megszüntetéséről, - a kellemetlenségekről, amelyek jelentkeznek, - arról, amire a függőség miatt oly erős a késztetés. Fontos: ez ÉRTELMES LEMONDÁS!

13 Függőségből kivezető utak 10.
A lemondásra az Erőt az adja, aki megszabadított, aki értelmet ad az életemnek. Ez más Erő, mint az emberi belátás. De fontos, hogy az embernek is hozzá kell tenni a maga szerepét és bevállalni azt is, ami kellemetlen. Megrázó, hogy mennyire a kényelem világában élünk, amelyben semmilyen nehézséget nem akarunk bevállani. Ez erre is hatással van… Újra kellene tanulni és tanítani az aszkézist, a böjtöt, az értelmes lemondást a szabadság jegyében: „erre nekem nincs szükségem” Avagy a vágyaink oltárán feláldozzuk egészségünket, életünket és az üdvösségünket? Ez a valódi tragédia!

14 Függőségből kivezető utak 11.
Mi van a háttérben, a mélyben? A BIZALOM is és a LEMONDÁS is feltételez valami önmagában létezőt. Több az ember… van bennünk valami többlet, valami, ami ép, ami nem betegedhet meg, ami nem is halhat meg. ISTENI SZIKRA?! Több az ember, mint ösztönei, mint a pszichés státusza. Lélektan: van bennünk egy ÉN. Logoterápia: „szellemi személy” Vallás: Isten gyermeke óhajtja és engedi, hogy a Szentlélek munkálkodjon benne.

15 Függőségből kivezető utak 12.
Nagy feladat ezt a többletet „előhozni” az emberben, az istengyermeki lényt, aki képes bízni ISTENBEN, vagy így is mondhatom: MAGASABB ÉRTELEMBEN, az ABSZOLÚT JÓBAN. Megérteni, hogy mivel szellemi lény is vagyok, nem csak testi és lelki, ezért képes vagyok lemondani arról, amire nincs szükségem, mert felismertem, hogy romboló, ártalmas, a káromra van. Felismerem a rombolás erőit, az ősellenséget, a diabolost; és azt, hogy a mi harcunk erők és hatalmasságok ellen folyik… (Efezus 6.2.) Krisztusra van szükségünk, aki győzött a kereszten értünk, Vele a Győztes oldalán állunk.

16 Függőségből kivezető utak 13.
A bizalom és a lemondás összetartozik. Csak akkor mondunk le valamiről, ha valami cél, vagy értelem miatt tesszük azt, amiben bízunk. Az értelmes lemondás valamely magasabb értékű dolog javára történik, ami értelmet ad a lemondásnak. (Erősebb, mint amiről lemondok). Azok az emberek, akik nem találnak értelmet, értékeket, akik semmiben sem hisznek, nem képesek belátni annak a fontosságát, hogy lemondjanak az élvezetről.

17 Függőségből kivezető utak 14.
Elfojtott vallásosság zsákutcái Az elfojtott vallásossággal együtt eltűnik az életbe, az élet értelmességébe vetett hit. Nincs bizalom egy Magasabb Értelemben, mert nincs hit, ezért aztán nem is tudok lemondani… mert miért is tenném… Döbbenetes! A volt Szovjetúnióban a lakosság 16 %-a alkoholista. Ennek oka a vallási élet elfojtása, a marxizmus, mint önmegváltó „vallás” eszméje. Nem az ag-i helyzet, hiszen Görögo. hasonló helyzetben volt. És Magyarország!?

18 Függőségből kivezető utak 15.
Fogyasztói társadalom csapdái Posztmodern korunkban igen jellemző az élvezet, az ösztönök kiélése. A fogyasztói világ konzumembere óriáscsecsemővé degradált lény. A korszellem hedonisztikus késztetése: „vedd neg, edd meg, fogyaszd el, most azonnal… Nincs késlekedés, nem lehet kivárni a kielégülést, most azonnal kell elfogyasztani mindent, mint egy csecsemő. (Bagdy Emőke gondolatai) Ez egy anyagba zárt deformált gondolkodás, amely 2* -en leredukálja az embert az ösztönei szintjére. Fontos, hogy ismerjük fel!!

19 Függőségből kivezető utak 16.
A fogyasztói társadalom sok kínálatát („szemetét”is) csak az élvezeti szinten lehet eladni. Sajnos, fontosabb a rövid ideig tartó kellemes érzés, az élvezet, mint az ÉRTELEM. A „kellemes érzés” fogságba ejt. Függőségbe kerül az élvezet szintjén élő ember. Ha a kellemes érzés véget ér, újra kell ez az érzés. Megrázó: az ember egy rövid ideig tartó kellemes érzésért képes feláldozni az egészségét, tehetségét, munkáját, mindent.

20 Függőségből kivezető utak 17.
Rá kell világítani: nem az a fontos, hogy a „jó érzés” domináljon, hanem hogy VALÓBAN JÓ LEGYEN. Más az „érzékelhető világ” és más a „VALÓSÁG”!! A függőség az érzékelhető világban létezik. A csapda éppen az, hogy nem tesz boldoggá. A valóságban nincs szükség átmeneti kellemes érzésre, mert a valóság önmagában jó. (Szabaddá tesz – mondja Jézus). A valóságban van értelem, feladat, felelősség, élet, szabadság és boldogság.

21 Függőségből kivezető utak 18.
Nem kerülhetjük meg az értelmes cél keresését! Nem kerülhetjük meg az örök jó értékek figyelembevételét! Nem kerülhetjük ki a lelkiismeretünk jelzéseit! A lelkiismeret tiszta jelzései a valóság, az igazi élet, az értelem, a szeretet felé vonzanak. A lelkiismeretet nem lehet sokáig elhallgattatni. (Súlyos következményei vannak…) Remény egy alkoholistának (vers): „Szenvedésed romjaiból még jeleket küld jobbik éned, az újrakezdés jelzéseit. Ragadd meg őket.” Hans Jürgen Skorna Jézus mondja: „Azért jöttem, hogy élketük legyen és bőségben éljenek! (János )


Letölteni ppt "Honti Irén kórházlelkész előadása a csillebérci konferencián"

Hasonló előadás


Google Hirdetések