Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tudat és a metaelmélet kapcsolata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tudat és a metaelmélet kapcsolata"— Előadás másolata:

1 A tudat és a metaelmélet kapcsolata
Dienes István kutató Stratégiakutató Intézet Tudatkutatási és elméleti fizika csoport

2 Miért van szükség a tudat működésének megértésénél a metaelméletre?
Miért van szükségünk a metaelmélet megalkotásánál a tudat működésének megértésére? Miért van szükség a tudat működésének megértésénél a metaelméletre?

3

4 Roger Penrose szerint, a kísérleti alátámasztások hiányában, jelenleg a fizikai elméletek szépsége, logikai ellentmondásmentességük és a valósággal való szorosabb kapcsolatuk lehet az egyedüli mérvadó, helyességük eldöntésére.

5 Mátrixlogika: megfeleltetési elv
A keltő és megszüntető operátorokkal megfogalmazott kvantum-térelméletek logikai kalkulussá alakíthatók. Bármely kovariáns logikai elmélet keltő és megszüntető operátorokat használó kvantum-térelméletté alakítható.

6 Mátrixlogika (August Stern)
Egységes logika elmélet: egyesíti az eddigi logikai struktúrákat (kvantum-, valószínűségi-, fuzzy- és Boole-logikát) Logikai vektor fogalma: skaláris, vektoriális és tenzoriális logikai mennyiségek bevezetése Logikai függvények mint logikai operátorok: logikai operátorok önkölcsönhatása!

7 Logika membránok vagy L-bránok
Logikai szabadságfokok mátrixoperátorokkal való jellemzése: elmetérfogat (Vn=L1L2L3…Ln) Az L-brán olyan kiterjedt objektum, melyhez egy gondolathullám csatlakozhat: L-bránok és a húrelmélet bránjainak kapcsolata, izomorfiák vizsgálata!

8 Agy: kvantált elméletgépezet
Az agy folyamatosan elméletek logikai szerveződését kelti és szünteti meg. Az új logikai struktúra egyben az agy neuron-rendeződésében is változást okoz (topológia). A gondolatok a rendszerben, mint topológiai defektusok – csomók – jelentkeznek Öntudat, mint nem-irányítható topológiai felület (Möbius-szalag). Ez lehetővé teszi az önmegfigyelést! A nem-irányítható felületű topologikus logika feloldja a klasszikus logikai ellentmondásokat (pl. a „hazug vagyok” paradoxon!

9 Tudat-holomátrix A tudat egy topológiai-energia mező, a gondolatok és szerveződéseik topológiai gerjesztések, azaz csomók. A duális szimmetria révén a topológikus töltések és a Noether-töltések, vagy mennyiségek között megfeleltetés van A megfeleltetési elv miatt a két minőség kvantum-holografikusan összekapcsolható (részletei további kutatást igényelnek). Vagyis az agyat, mint geometriai objektumot és a benne szerveződő logikai membránokat egy kvantum-holografikus tudatdinamikából vezethetjük le, ez lenne az egyesítő dinamikus szimmetria.

10 Kvantált elméletmechanika
Az egyes megismerési rendszerek logikai szerkezete a holografikus mátrixlogika révén gerjeszthetővé válna, és kölcsönhatásaik, mint ütköző logikai bránok, a fizikai folyamatok térelméleti leírásához hasonlóan lenne vizsgálható.

11 Záró posztulátum A valóság az öntudat kvantum-holografikus folyamata által kivetített és kifeszített holomátrix vagy információmátrix, melyet a folyamatban keletkező L-bránok szerkesztenek és értelmeznek?!

12 Köszönöm megtisztelő figyelmüket
További írások a témában, valamint egyéb elérhetőségeink:


Letölteni ppt "A tudat és a metaelmélet kapcsolata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések